Digital midsommar firas på flera håll

Coronapandemin sätter käppar i hjulen för mångas midsommarplaner. Men på olika håll i landet har firandet istället flyttat ut på nätet.

På vissa håll har midsommarfirandet blivit digitalt. Arkivbild.

På vissa håll har midsommarfirandet blivit digitalt. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Livsstil & fritid2020-06-18 20:05

Midsommarvädret kan man aldrig lita på. Vad vi däremot vet är att vi i år inte får samlas mer än 50 personer på samma plats, vilket ställer till det för många midsommarfiranden. Bara landets hembygdsföreningar arrangerar varje år drygt 800 firanden, och många av dem har fått ställas in till följd av coronapandemin – ofta med stora ekonomiska konsekvenser för föreningarna.

Digital folkdans och virtuell varmkorv

Dansföreningen Kulturella folkdansgillet på Tyresö söder om Stockholm har arrangerat midsommarfirande på sin festplats sedan 1930-talet. Förutom att det är en långlivad tradition, är det också en viktig inkomstkälla för föreningen.

– Inkomsterna från firandet går till att underhålla lokalerna och finansiera verksamheten resten av året. Det är ett stort avbräck att inte kunna arrangera midsommar på det normala sättet, säger föreningens ordförande Anders Öström.

Men istället för att bryta traditionen helt, är Tyresöföreningen en av de som valt att flytta ut firandet på nätet. I år kommer de digitala midsommarfirarna kunna följa med i danserna, delta i tävlingar och stödköpa virtuell varmkorv och fika.

– Jag antar att många kommer att fira i mindre grupper i år. Men jag hoppas att man på det här sättet kan interagera åtminstone lite med varandra, säger Anders Öström.

Sju sorters blommor i Roslagen

Med anledning av de strikta reserestriktionerna har den svenska turistnäringens informationsplats Visit Sweden också valt att fira digitalt. Deras direktsända midsommarafton innehåller allt från midsommarlunch på västkusten och blomplockning i Roslagen till skidåkning i midnattssol i Riksgränsen.

– Det här blir ett coronasäkert sätt för alla nyfikna upptäckare att ta del av det svenska midsommarfirandet. Det kan också tillföra något för alla som redan bor här, när man får se hur firandet går till i en annan del av landet, säger Michael Persson Gripkow, global marknadschef på Visit Sweden.

Midsommarfirande

Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni.

I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

Melodin till den traditionella ringdansen 'Små grodorna dök för första gången upp i en sångbok på 1920-talet.

Källa: Nordiska museet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!