Dilemma med regler på bröllopsfester i sommar

Rekommendationerna om hur många det är okej att vara på en bröllopsfest eller andra typer av kalas under pandemin tolkas olika, visar en rundringning som TT gjort.

Privata fester, exempelvis bröllopsfester omfattas inte av regeln om max 50 personer. Arkivbild.

Privata fester, exempelvis bröllopsfester omfattas inte av regeln om max 50 personer. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg / TT

Livsstil & fritid2020-07-22 06:50

Allmänna sammankomster med över 50 personer är förbjudna under coronapandemin. Men bröllops- och andra typer av privata fester omfattas inte av det lagstadgade förbudet, även om Folkhälsomyndigheten avråder från att samla många personer för privata fester på grund av smittspridningsrisken. Rekommendationen är att göra en riskanalys inför festen.

Råden verkar tolkas olika. En del anläggningar där bröllopsfester arrangeras sätter en maxgräns på 50 personer medan några festlokalsägare som TT talat med tolkar det som att man kan överskrida den siffran om förutsättningarna i lokalen tillåter det och försiktighetsåtgärder vidtas.

"Sunt förnuft"

Christer Swenman som driver annonssajten sverigesfestlokaler.se gör bedömningen att majoriteten följer rekommendationen om att begränsa antalet gäster.

– Jag tror att många tänker att sunt förnuft gäller, man håller det till max 50 personer eller kanske lite över beroende på vilken typ av lokal det är.

Han säger att det har lättat något med bokningar av festlokaler och konferensanläggningar efter att många bokat av under våren.

– Det har ändå varit en viss aktivitet just när det gäller festlokaler den senaste tiden, säger Christer Swenman.

Maxantal vid vigsel

Länstidningen Södertälje rapporterade tidigare i juli att det anordnades en bröllopsfest med över 100 deltagare vid en festvåning i kommunen. Festlokalens ägare sade till tidningen att festvåningen är anpassad för långt många fler, att man möblerade borden med säkerhetsavstånd och att det var tydligt skyltat om covid-19.

Till skillnad från bröllopsfester räknas däremot vigslar som allmän sammankomst, vilket gör att religiösa samfund måste följa regeln om maximalt 50 gäster. Svenska kyrkan ger råd för par som ska gifta sig om hur man ska kunna genomföra vigseln på ett säkert sätt.

– De flesta som väljer att gifta sig hos oss satsar på ett litet bröllop nu och en större fest längre fram när det är möjligt, säger Emma Backman på Bodens pastorat.

De har likt många andra pastorat anpassat sittplatserna i sina kyrkor så att man ska kunna sitta med ett säkert avstånd till andra personer under gudstjänster, vigsel, begravning och dop.

God efterlevnad

Länsstyrelsen har i uppdrag att följa hur rekommendationerna och råden efterlevs runt om i Sverige och träffar kommunerna med jämna mellanrum för att stämma av läget.

– Vi har inte fått några stora signaler på att det inte funkar, jag tror att folk gör så gott de kan. Det kan finnas enskilda nedslag som man kan behöva kolla vidare på kommunal nivå men det är inget vi nås av, säger Kerstin Hägg, utredare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Bilden delas av länsstyrelsen i Skåne som har samordningsansvaret och varje vecka publicerar en nationell lägesbild över hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer efterlevs. Den senaste bedömningen slår fast att det generellt finns en god kunskap och ett ansvarsfullt arbete kring att förebygga trängsel och efterleva reglerna men att flera kommuner vill ha tydligare information från centrala myndigheter om hur man ska tolka regler och förordningar.

Fakta: Här är reglerna som gäller

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 deltagare är förbjudna enligt ordningslagen sedan 29 mars på grund av risken för smittspridning.

Med allmänna sammankomster menas bland annat demonstrationer, föreläsningar, religiösa tillställningar, teaterföreställningar, konserter. Offentliga tillställningar omfattar exempelvis marknader, mässor, sportarrangemang och tivolin.

För evenemang och sammankomster som inte omfattas av ordningslagen rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man gör en riskbedömning och försöker att minska risken för smittspridning.

Vid planerade stora evenemang bör man försöka begränsa antalet deltagare, se över lokalen och se till att det finns goda möjligheter till handhygien. Man bör också se över om det går att korta ner arrangemanget, genomföra det på ett sådant sätt att risken för nära kontakt minskar och se till att det finns tillräckligt många toaletter.

Källa: Polisen, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!