Laxfärserad gösfilé med hummersås
För 4 personer, 40 minuter
350–400 g gösfilé (2 st.)
250 g lax
100 g kallrökt lax
2 äggvitor
1 krm vitpeppar
Till såsen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk konc. hummerfond
1/2 tärning fiskbuljong
1 tsk tomatpuré
1/2 krm cayennepeppar
Att äta till:
kokt potatis
ärtor
citron
dill
Gör så här:
1. Dela gösfiléerna på längden. Rulla ihop dem med det som varit skinnsidan inåt och lägg i en ugnsfast form.
2. Kör färsk och rökt lax till färs i matberedare. Rör i äggvitor och vitpeppar. Spritsa färsen som fyllning i de runda gösfiléerna. Slå vatten upp till halva fiskruladerna, täck med folie och sätt in i ugnen på 200 grader i 15 minuter.
3. Fräs samman smör och vetemjöl. Späd med vatten, grädde och torrt vitt vin till en sås. Smaksätt med hummerfond och en halv fiskbuljongtärning. En klick tomatpuré bättrar på färgen och cayennepeppar ger styrka. Sjud 5 minuter.
4. Lyft upp fiskruladerna och låt mellanlanda på hushållspapper. Lägg upp på varma tallrikar och ringla lite sås runt. Garnera med ärtor, citron och dill. Kokt potatis smakar bäst till.