Dubbla fiskar

Ibland får man lust att göra något extra. Som laxfärserad gösfilé med hummersås.

Dubbla fiskar i samma rätt är helgdagsmat med lyxkänsla.

Dubbla fiskar i samma rätt är helgdagsmat med lyxkänsla.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-07-05 09:35

Laxfärserad gösfilé med hummersås

För 4 personer, 40 minuter

350–400 g gösfilé (2 st.)

250 g lax

100 g kallrökt lax

2 äggvitor

1 krm vitpeppar

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

2 dl grädde

1 dl torrt vitt vin

1 msk konc. hummerfond

1/2 tärning fiskbuljong

1 tsk tomatpuré

1/2 krm cayennepeppar

Att äta till:

kokt potatis

ärtor

citron

dill

Gör så här:

1. Dela gösfiléerna på längden. Rulla ihop dem med det som varit skinnsidan inåt och lägg i en ugnsfast form.

2. Kör färsk och rökt lax till färs i matberedare. Rör i äggvitor och vitpeppar. Spritsa färsen som fyllning i de runda gösfiléerna. Slå vatten upp till halva fiskruladerna, täck med folie och sätt in i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

3. Fräs samman smör och vetemjöl. Späd med vatten, grädde och torrt vitt vin till en sås. Smaksätt med hummerfond och en halv fiskbuljongtärning. En klick tomatpuré bättrar på färgen och cayennepeppar ger styrka. Sjud 5 minuter.

4. Lyft upp fiskruladerna och låt mellanlanda på hushållspapper. Lägg upp på varma tallrikar och ringla lite sås runt. Garnera med ärtor, citron och dill. Kokt potatis smakar bäst till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!