Svensk midsommar är något helt unikt. Den går liksom inte att nonchalera. Oavsett pandemier, protesttåg och självisolering. Är det midsommar så är det. Såväl i hällregn som i sällsynt solsken.
Själv missar jag midsommar totalt i år eftersom jag sitter fast i London sedan drygt två månader. Jag har en svensk väninna här som brukar ställa till med en hejdundrande midsommarfest varje år. Hon har fått Londonborna att både lära sig dansa ”Små grodorna” och gilla sill. Av naturliga skäl blir den tyvärr inte heller av i år.
Så nu sitter jag här uppfylld av nostalgi och minnen och bara saknar allt vad midsommar har att erbjuda. Inte minst saknar jag maten.
Pyttepotatisar
För mig handlar midsommar om att sitta på en kökstrappa och skrapa potatis och snoppa jordgubbar. Fyllas av en lagom dos förväntan blandat med kärlek till vänner och familj som kommer och går. Så småningom vill jag se min tallrik fyllas av sötsalt matjessill med drivor av finskuren gräslök, en skvätt brynt smör, krämig gräddfil och alldeles nykokta mjälla pyttepotatisar. En god öl och kanhända en klar en till det, och aftonen är räddad.
Det behöver just inte vara mycket svårare än så.
Svenska råvaror
Lyckligtvis kunde jag nyligen ta mig till en svensk affär här i London som sålde matjessill, så kylen är åtminstone välförsedd på den punkten. Resten får jag väl improvisera fram. Men blott Sverige perfekt färskpotatis har…
Alla har väl sina sätt att fira på, särskilt i år. Jag gissar att det kommer att grillas en hel del, även om ringdansen får stryka på foten. Och ätas en och annan sillsort – om så på avstånd från nära och kära.
Här har jag samlat några av mina käraste midsommarfavoriter med högt älskade svenska råvaror. Återkommande recept som jag längtar alldeles extra mycket efter just nu. Hoppas att de kan inspirera till ett härligt kalas. I vilken form det än må äga rum.