Efter regn kommer sommarkantareller

Fram med bröd och smör – nu är det dags för kantarellsmörgåsar. –Från midsommar och framåt finns de, bara det har regnat som det ska, säger Niclas Bergius, ordförande i Svampkonsulenternas riksförbund.

Redan i slutet på juni brukar det vara fullt möjligt att hitta de solgula sommarkantarellerna i svenska skogar. Arkivbild.

Redan i slutet på juni brukar det vara fullt möjligt att hitta de solgula sommarkantarellerna i svenska skogar. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT

Livsstil & fritid2020-06-28 20:35

Redan i slutet på juni brukar det vara fullt möjligt att hitta de solgula sommarkantarellerna i svenska skogar.

– Men nu har det inte regnat så mycket, konstaterar Niclas Bergius.

Trots brist på regn kan den som vill hitta kantareller på flera platser landet. Bäst trivs svampen i blandskog med björk, gran och tall.

På hemsidan Svampguiden har rapporter hittills kommit in om kantareller i Uppsala, Göteborg och Kungsbacka. Även i Småland finns de, enligt Niclas Bergius.

TT: Finns det några andra svampar att plocka redan nu?

– Det finns några ovanliga, men det är inget jag vill sprida till allmänheten. Det är sommarkantareller som allmänheten har koll på som finns nu.

Själv har Niclas Bergius inte varit ute och plockat kantareller ännu, det är för torrt just nu för att svampen ska trivas där han bor.

– Det är bara regnet man behöver vänta in. Kommer det 20 millimeter, då blir det fart i princip hela landet, garanterat, säger han.

Kantarelltoast. Arkivbild.
Kantarelltoast. Arkivbild.
Fakta: Råd för svampplockare

Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Plocka aldrig svamp i plastpåse. Bakterier utvecklas lätt i denna täta miljö.

Skär bort allt som är insektsangripet ("maskätet").

Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!