En kvarts miljon EU-invÄnare vill komma hem

Fler Ă€n 250 000 EU-medborgare befinner sig fortfarande pĂ„ frĂ€mmande ort pĂ„ grund av coronapandemin och mĂ„nga av dem försöker ta sig hem, sĂ€ger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

EU:s utrikeschef Josep Borrell sÀger att det finns omkring 250|000 EU-medborgare runt om i vÀrlden som vill komma hem.

EU:s utrikeschef Josep Borrell sÀger att det finns omkring 250|000 EU-medborgare runt om i vÀrlden som vill komma hem.

Foto: Francois Lenoir/AP/TT

Livsstil & fritid2020-04-03 17:50

Hittills har EU hjĂ€lpt omkring 350 000 personer att resa hem, men Borrell sade pĂ„ en presskonferens pĂ„ fredagen att antalet strandsatta som söker stöd hos sina ambassader ökar.

I mitten av mars berĂ€knade EU att det rörde sig om omkring 80 000 som sökte assistans, men att antalet sedan steg till 300 000 den 20 mars.

– Det Ă€r svĂ„rt att förestĂ€lla sig att sĂ„ mĂ„nga europĂ©er Ă€r strandsatta runt om i vĂ€rlden: turister, besökare, korttidsarbetare. De rör sig inte om dem som Ă€r permanent boende.

EU-institutioner har tidigare utnyttjat en blandning av bland annat chartrade plan och militÀra plan för att fÄ hem passagerare till olika EU-lÀnder.

– VĂ„ra insatser fortsĂ€tter, men de blir svĂ„rare för var dag. Flygbolag har parkerat sina flottor, flygrum stĂ€ngs. Men steg för steg, sĂ„ ska vi fĂ„ dem alla hem, sade Borrell.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!