Bäst som jag stod där alldeles nyss och försökte komma på vad jag skulle laga till lunch dök äggpaketet upp i ögonvrån. Det fick bli ett frasigt vändstekt ägg med några skivor pancetta. Och plötsligt är man mätt och belåten och kan fortsätta arbetsdagen.
Ägg gör sådant med en. Det är en generallösning som funkar i de allra flesta lägen. De ger energi, näring och mättnadskänsla. Som en vis man sa en gång: ”Äter man två ägg står man sig en hel dag – vad som än händer.” Och det ligger väl en hel del i det.
Variationsrik
Dessutom tål ägg att varieras i all oändlighet. Det är det jag ville ta fasta på och hämta lite idéer från andra länders sätt att tillaga råvaran. För ägg äter man på de flesta håll i världen, vi har bara olika sätt att anrätta dem. Så våga dig på en turkisk cilbir, asiatiska marinerade sojaägg eller kanske amerikanska frasiga french toasts. Alla tre är kul exempel på hur ägg går hem i en mängd olika sällskap.
Ägg måste helt enkelt vara världens mest användbara råvara. Vi kan steka, koka, pochera, scrambla, pickla eller äta dem råa. Knäcka dem i alltifrån omelett till suffléer, kakor, pajer och såser. Tillagningstider och metoder avgör konsistens och smak. Dessutom smakar äggen i sig olika från höna till höna.
Alltid mat
Vi äter dubbelt så mycket ägg till påsk som under resten av året. En vana som vi lika gärna kunde sprida ut under alla årstider. Ägg är nämligen en förhållandevis billig proteinkälla och fulla av viktiga näringsämnen och vitaminer.
En annan finess med just ägg är att de är hållbara. Tänk på att datumet på förpackningen endast gäller om de förvaras i rumstemperatur. Har du dem i kylen håller de i själva verket betydligt längre. Så nu när det kanske gapar lite tomt på hyllorna i butiken kan det vara värt att investera i ett paket ägg. Då har du alltid mat hemma.