En resa tillbaka till kalla krigets dagar

Under det kalla kriget satsade det alliansfria Sverige stort på försvaret. I dag är det mesta som byggdes upp då nedlagt, men museerna blir allt fler, liksom de guidade turerna i hemliga anläggningar landet runt.

Mira ”testflyger” en av det svenska flygvapnets Viggenplan på Flygvapenmuseum strax utanför Linköping.

Mira ”testflyger” en av det svenska flygvapnets Viggenplan på Flygvapenmuseum strax utanför Linköping.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-04-27 08:45

– Titta nu flyger jag! ropar min dotter Mira glatt från sittbrunnen i ett av flygplanen.

Det militärgröna planet Viggen som hon har tagit plats i var föregångaren till dagens svenska stridsplan Jas, numera hänvisad till museerna – som Flygvapenmuseet i Linköping. Här får besökarna närkontakt med välbevarade flygplan från de senaste 110 åren, många av dem utvecklade i Sverige för vårt eget försvar. Men det kanske främsta utställningsföremålet är det hoppusslade vraket av spaningsflygplanet Tp 79. Den militära DC 3:an sköts ned av sovjetiskt jaktflyg över Östersjön år 1952 och de åtta besättningsmännen omkom. Det utlöste en diplomatisk kris mellan Sverige och dåvarande Sovjetunionen, även kallad Catalinaaffären. Spillrorna av planet bärgades under 2003 och 2004.

Nazistförråd

Flyg är avancerad teknik som alltid fascinerar. Men vill man få mer kunskaper om det svenska försvaret under 1900-talet är Försvarsmuseum Boden än mer spännande. Här berättas bland annat om hur Sverige fixade stora militärförråd i Luleå åt Nazitysklands armé och om de hemliga amerikanska operationerna i svenska fjällen under den senare delen av andra världskriget.

Ute på den före detta regementsplanen står militärfordon, stridsvagnar och helikoptrar och vittnar om kalla krigets dagar – bland annat den omdiskuterade stridsvagnen S som ansågs udda för att den saknade rörligt kanontorn.

Ett annat utmärkt museum där upplevelsen står i fokus är Brigadmuseum i Karlstad, där basutställningen tar oss genom den svenska och internationella militärhistorien från 1945 till Sovjetunionens upplösning och det kalla krigets slut 1991.

Hemsö fästning

I dag finns det närmare 50 militärhistoriska museer i landet om man även inkluderar de hemliga försvarsanläggningarna som på senare tid har öppnat för besökare. Rödbergsfortet i Boden, pansarmuseet Arsenalen i Strängnäs och beredskapsmuseum på Djuramossa utanför Helsingborg är några. Stora Hemsö fästning, vid Ångermanälvens utlopp strax norr om Härnösand, är också värd att nämna. Här har entreprenören Christer Sefbom förvandlat det som Statens fastighetsverk utan framgång försökte marknadsföra som ”en relik från det kalla kriget” till publikmagneten The cold war experience. Christer Sefbom har ingen militärbakgrund alls, och det var kanske just därför som han såg hur spännande fästningen kunde bli för en bred allmänhet.

Hindra invasion

Med guide följer man ned i underjorden där hundratals värnpliktiga inom kustartilleriet levde i atombombsäkrade bergrum. Fästningen byggdes samtidigt med flera andra liknande fort för att hindra en eventuell invasionsstyrka från att ta de viktiga Norrlandshamnarna. Men redan när de stora långskjutande kanonerna installerades var de omoderna.

Vi guidas igenom officersmässen där punsch och ärtsoppa serverades på torsdagar, fyllda mobiliseringsförråd, datoriserade eldledningscentraler och anti-kemvapen-duschar. På ett av borden vi passerar ligger till och med militärens personliga preventivmedel till åskådan, "Komm an då – kondomen för närförsvar”.

Trots att försvarsanslagen var på drygt tre procent av Sveriges BNP under hela 1970-talet ansågs cyklande soldater med stridsvagnsminor på styret vara en effektiv stridsmetod.
Trots att försvarsanslagen var på drygt tre procent av Sveriges BNP under hela 1970-talet ansågs cyklande soldater med stridsvagnsminor på styret vara en effektiv stridsmetod.
Så hittar du försvarsmuseerna

Många av försvarsmuseerna är stängda på grund av coronakrisen. Vissa av dem, som exempelvis Armémuseum i Stockholm, Flygvapenmuseum i Linköping och Marinmuseum i Karlskrona, erbjuder digitala visningar. En del har fortfarande öppet, andra har enbart förbokade turer. Mer information hittar du på besöksmålens hemsidor. På sajten Sveriges militäriska arv, smha.se, finns de flesta av militärmuseerna presenterade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!