Fisksoppa med fänkål och grönsaker
För 4 personer, 30 minuter
600 g fiskfilé, torsk från säkra bestånd alt. kapkummel eller hokifilé
1 gul lök
1 morot
1 bit purjolök
1 färsk fänkål
1 msk olivolja
1 msk fänkålsfrön
1 tärning fiskbuljong
8 dl vatten
1 dl torrt vitt vin (om man vill)
2 dl grädde
majsstärkelse
salt och vitpeppar
Att äta till:
1 baguette + ev. vitlök
dill
citron
Gör så här:
1. Förbered grönsakerna. Skala och hacka den gula löken, skala och strimla moroten, strimla purjolöken och finhacka fänkålen. Fräs allt med olivolja i en rymlig kastrull.
2. Tillsätt vatten, vin, en fiskbuljongtärning och stötta fänkålsfrön. Lägg i fiskfiléerna och sjud dem varsamt 2-3 minuter. När de är klara lyfts de upp med hålslev och hålls varma. Koka upp vätskan, tillsätt grädde och red lätt med majsstärkelse. Sjud soppgrunden 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Fördela soppan i portionsskålar och toppa med fisken.
3. Pensla baguetteskivor med olivolja (och vitlök om man vill) och rosta brödskivorna i het ugn. Servera brödet tillsammans med citron och dill till soppan.