Färska örter ger vårkänsla på tallriken

Örter är vårkänsla på tallrik. Gå loss med spirande smaker i lätta små rätter i årstidens anda. Våren firar vi bäst i örtagården. Med ögon känsliga för grönt.

Sätt smak på vårens rätter med färska örter.

Sätt smak på vårens rätter med färska örter.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-04-13 13:35

Vad vore livet utan färska örter? Denna ljuva aromatiska krydda som förenar trädgården med köket som om det gick en snitslad stig direkt från kruka till spis. Det är de där gröna små bladen och kvistarna som avgör skillnaden mellan gott och fantastiskt. Som pryder och pyntar, men också ger smak och finess. Det där lilla extra i hundraåttio.

Grönt i överflöd

Du må sky dill som pesten, hata koriander och vämjas av salvia. Men det finns garanterat någon ört där ute i vegetationen som kan få dig på fall. Jag hävdar med en dåres envishet att doften av färsk basilika kan bota lindriga dagsdepressioner. Det går liksom inte att vara ledsen med näsan i en basilikakruka.

Och när våren äntligen behagar knacka på dörren är det hög tid att plocka fram örtagårdens tunga artilleri. Nu kör vi grönt i överflöd. Ös på med vad naturen bjuder.

Vräk på

Har du tur och bor vid en skog där det växer ramslök, är det bara att ge sig ut och plocka. På köpet får du en pikant grön smak som hamnar någonstans mittemellan vitlök och gräslök. Har du tur i oturen kan du köpa ramslök i välsorterade livsmedelsaffärer. Har du ingen tur alls går det bra med rucola.

Annars är det bara att vräka på med vadhelst du hittar i örthyllan. Och är du smart sparar du själva krukan med rötterna och planterar om i större kruka eller i balkonglådan. I de flesta fall överlever de och ger nya skördar.

Örter och vår

En av mina stora käpphästar är för övrigt just det här med örter i plastkruka. Det känns som ett otroligt onödigt svinn i material och transport. Utomlands köper du färska örter i påse eller plastförpackning. En rejäl knippa dessutom, inte de här taniga små plantorna som vi måste dras med. En vacker dag hoppas jag att någon odlare ska se ljuset.

Till dess nöjer jag mig med vad jag får. Ju mer örter, desto mera vår på tallriken.

När jag intervjuar kockar brukar jag alltid fråga dem vad de lyssnar på i köket. Det säger så mycket om personligheten och attityden. Det är inte riktigt samma sorts kockar som svarar P1 som AC/DC, om man säger som så.

Själv blir jag sällan på så gott humör som när jag lyckas få till en suverän spellista och kan ägna en fredagskväll vid spisen, helst med ett glas vin bredvid. Det är liksom då ett plus ett plus ett blir femton, eller kanske rentav trehundra. Allt är fullkomligt. Förväntan gifter sig med musiken och dofterna sprider sig som ett aromatiskt svävande lyckopiller över köket. Resultatet är egentligen inte hälften så viktigt som förberedelserna.

Hör du till dem som aldrig skulle drömma om att dra på disco när du lagar mat kanske det är dags att ge det ett försök. Det svänger liksom mer om kastrullerna. Prova dånande opera till italienskt, gungande cumbia inför tacomyset, stadig rock när du preppar dina burgare.

Mat och musik gillar varandra. Och jag råkar älska båda.

In med musiken i köket! Vi behöver ta till alla humörhöjare vi kan just nu.

Toast med getostkräm, rosmarinlök och mynta

För 4 portioner, 60 minuter

Sanslöst gott! Mycket vårigare än så här blir det inte. Här är det myntan som gör halva grejen, så snåla inte med den.

4 kvistar rosmarin

1 kruka färsk mynta

4 små gula lökar eller bananschalottenlök

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

smör

balsamvinäger

150 g mjuk getost, t ex Chavroux

1/2 dl smetana eller crème fraiche

4 skivor surdegsbröd

Skär av toppen på lökarna, men behåll det mesta av skalet. Placera i en långpanna. Ringla över olivolja. Strö över salt och peppar, lägg en klick smör på varje och toppa med en kvist rosmarin.

Baka i 200 grader i 30-40 minuter eller tills lökarna mjuknat helt. Ringla över lite balsamvinäger på slutet. Låt svalna något.

Mixa under tiden getost med smetana och lite olivolja.

Rosta eller grilla brödet. Bred på generöst med getostkrämen. "Kläm" ut lökarna ur skalen och lägg ovanpå. Garnera generöst med mynta. Salta, peppra och ringla över lite extra olivolja. Njut!


Västerbottens- och ramlökspaj med löjrom

För 4 portioner, 90 minuter

Ut i skogen och plocka ramslök! Världens godaste vårtecken. Här har jag lagt den i en smakrik och lättlagad paj. Går att ersätta med rucola.

cirka 50-75 g grovhackad ramslök

1 rulle smördeg

3 ägg + 1 äggvita

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

riven muskotnöt

1 tsk salt

svartpeppar från kvarn

100 g riven västerbottensost

Tillbehör:

cirka 1 dl crème fraiche

80 g löjrom (alt. annan röd rom)

valfria örter till dekor

Klä en smord pajform (cirka 24 centimeter i diameter) med smördegen. Nagga med gaffel och pensla med uppvispad äggvita. Ställ i frysen i 30 minuter. Förgrädda i 225 grader i 10-15 minuter.

Vispa ihop grädde, mjölk och ägg, tillsätt muskot, salt och svartpeppar. Tillsätt ramslök och mixa slätt. Häll smeten i pajskalet och strö över ost. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20-30 minuter eller tills smeten har stannat. Låt pajen svalna lite.

Garnera med klickar med crème fraiche, toppa med löjrom och örter. Peppra och servera.


Potatissallad med salsa verde och sparris

För 4 portioner, 30 minuter

Väldigt fräsch och vårig potatissallad med massor av örtiga smaker. Rökt lax är gott till.

1/2 kruka plockade salviablad

1 1/2 dl plockad bladpersilja

800 g små potatisar (alt. färskpotatis)

1 knippa grön sparris

1 vitlöksklyfta, hackad

2 msk kapris

2–3 sardellfiléer

1 msk dijonsenap

1 1/2 dl olivolja

1 dl crème fraiche

salt

nymalen svartpeppar

Till servering:

rökt lax eller god skinka

Skala eller skrapa potatisen och koka den nätt och jämnt färdig i lättsaltat vatten. Ansa sparrisen och låt koka med potatisen de sista två minuterna, ta upp och lägg åt sidan.

Mixa under tiden salvia, persilja, vitlök, kapris, sardeller och senap. Tillsätt olivolja lite i taget och fortsätt mixa. Rör ned crème fraiche och smaka av med salt, om det behövs, och peppar.

Blanda potatisen med såsen medan den fortfarande är ljummen. Använd helst händerna, så att den inte går sönder. Blanda försiktigt ned sparris.

Servera med rökt lax eller god skinka.


Att dricka till

Gustave Lorentz Riesling Réserve (22257), 94 kronor.

Alkoholfritt: Torres Santa Digna Sauvignon Blanc (1987), 59 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!