Fem rum med utsikt

Ett ufo i trädtopparna, en rullande ministuga med skärgårdsvy eller ett trähus med svindlande utsikt över Ljusnans dalgång. Det gömmer sig flera spektakulära boenden i Sverige att längta efter för den vill få nya perspektiv.

Nyrups Naturhotell saknar el och internetuppkoppling men har yllehyddor och skogsduschar – något som få andra kan konkurrera med.

Nyrups Naturhotell saknar el och internetuppkoppling men har yllehyddor och skogsduschar – något som få andra kan konkurrera med.

Foto: Anette Andersson

Livsstil & fritid2020-04-08 08:55

Studier visar att naturen kan öka vårt välbefinnande samt dämpar stress och oro. Bara genom att vistas i en skog kan vi få lägre blodtryck. De senaste åren har trenden med skogsbad, ett koncept från Japan, vuxit stort och forskare i Sverige har konstaterat att bada bland skogens toppar kan fungera som terapi vid exempelvis utmattningssymptom.

Efter den turbulenta inledningen på året, med coronakris och ekonomisk oro, är det säkert många som längtar efter den här typen av naturnära återhämtning. Det gott om boenden runt om i landet som lockar med natursköna vyer.

Här är fem favoriter:

1. Bergaliv, Hälsingland

Högt uppe på Åsberget ovanför Orbaden i Hälsingland ligger Lofthuset, ett av landets mest Instagramvänliga semesterboenden. Det tio meter höga huset är byggt av obehandlad kärnfura och har en storslagen utsikt över Ljusnans dalgång. På insidan väntar ljusa träslag och minimalistisk inredning: ett pentry, en träbänk framför ett stort fönster och två futonmadrasser som bäddas med linnelakan. En trappa upp finns ett takrum utan väggar, vilket ger 360-gradig utsikt och en känsla av att vara omsluten av naturen. Tillsammans med tystnaden och stillheten gör det Lofthuset till en svårslagen plats för alla i behov av kontemplation och återhämtning.

Nedanför berget ligger sandstranden Orbaden, Hälsinglands Riviera. Ovanför den finns Orbaden Spa & Resort med restaurang och fint spa. I anslutning till Åsberget finns också flera fina vandringsleder.

I närheten finns också:

+Hälsingeidyllen Järvsö med vackra Hälsingegårdar, det anrika pensionatet Järvsöbaden och charmiga sommarserveringen Järvsö Creperie.

+Järvsöbergets cykelpark med leder för downhill för alla nivåer.

+Flera loppisar, exempelvis Röste möbler & prylar.

2. Granö Beckasin, Umeå

I den norrländska skogen, en dryg timme från Umeå, ligger byn Granö. Här kan alla som drömt om att få sova bland talltopparna checka in i ett spektakulärt trädrum med hotellstandard och rogivande utsikt över Umeälven. På morgonen levereras frukosten i en korg till dörren.

Hit åker man främst för naturupplevelsen. När man har tittat sig mätt på utsikten finns det en rad organiserade aktiviteter att välja mellan: stilla flottfärd på Umeälven, paddling under midnattssol, cykelutflykter och guidade vandringar, exempelvis en med fokus på skogens apotek. Under året arrangeras även yogaretreater, då deltagarna får göra solhälsningar med skogen som kuliss.

I närheten finns också:

+Granöbygdens golfbana.

+Sjungaregården, en Västerbottensgård med kafé, gallerier och sommarkonserter i logen.

+Glassbonden i Vännäs. Lantgård med glasskafé och lokala smaker som älgört och västerbottensost/päron.

+Umeå med sitt stora utbud av kultur och restauranger.

3. Treehotel, Harads

Ett ufo som ser ut att ha fastnat i en tall, en spegelkub utan insyn eller ett skatbo med plats för två? Det är bara några av de arkitektritade hotellrum som gömmer sig i tallskogen i Harads i Norrbotten. Tioårsjubilerande Treehotel väckte stor internationell uppmärksamhet när det öppnade och lockar gäster från hela världen än i dag.

Inspirationen kommer från dokumentärfilmaren Jonas Selberg Augustséns film ”Trädälskaren”, om tre män som lämnar betongen för att bygga en träkoja i Harads och filosofera över de stora frågorna – ett koncept som känns minst lika aktuellt i dag.

Här finns även en trädbastu med skogsutsikt och en restaurang som kombinerar högklassig gastronomi med en charmig blandning av broderade bonader, omaka retromöbler och en samling gräddsnipor.

I närheten finns också:

+Arctic Bath, nyöppnat spahotell som flyter på Luleälven i utkanten av Harads. Sex lyxstugor på land och sex mindre på vattnet.

+Ett stort aktivitetsutbud med exempelvis samiska upplevelser och guidade skogsvandringar.

+Luleå med världsarvet Gammelstads kyrkstad och bra restaurangutbud.

4. Fransvagnen, Gällnö

I Stockholms skärgård finns flera boenden med extraordinära utsikter, i form av lyxiga glampingar, före detta lotstorn och fyrvaktarbostäder. På ön Gällnö gömmer sig skärgårdens kanske minsta boende: Fransvagnen, en två kvadratmeter stor röd stuga med vita knutar och fyra hjul. Den står parkerad på en äng intill en kohage, där den ena sidan av vagnen går att fälla upp så att man kan ligga i sängen och titta på kossorna. Utanför finns bord och stolar med utsikt mot vattnet.

Det minimalistiska boendet tillhör Gällnö vandrarhem. Huvudbyggnaden ligger i öns gamla skola och en trappa upp finns enrumshotellet Frans August, för den som vill ha ett rymligare alternativ. Dessutom erbjuder vandrarhemmet traditionella röda stugor i skogen. Oavsett vilket alternativ man väljer är det en perfekt utgångspunkt för att utforska en av skärgårdens mysigaste öar.

Tre andra öar med fina usikter:

+Lidö. Här erbjuds ”zero vacation”, ett fossilfritt semesterkoncept som sägs orsaka noll växthusgaser. Det inkluderar boende i Nolla Cabin, en trästuga med solpaneler på taket och fönster med havsutsikt.

+Svartsö. Naturskön ö i mellersta skärgården med både vandrarhem och glampingen Svartsö Logi, samt utmärkt krog.

+Landsort. Lotsutkiken på skärgårdsidyllen Öja/Landsort har förvandlats till Svedtiljas B&B, ett bed and breakfast med storslagen utsikt över havet och ytterskärgården.

5. Nyrups Naturhotell, Höör

Här finns ingen el, inget rinnande vatten eller wifi och du måste vandra den sista biten för att komma fram. Nyrups Naturhotell gömmer sig i bokskogen mitt i Skåne och erbjuder en avskalad upplevelse som inte lämnar några avtryck i naturen. Boendet består av sex mongoliska hyddor som är utspridda i bokskogen. Utanför väntar komposttoaletter, skogsdusch och ett gemensamt utekök, där lokala råvaror tillagas över öppen eld. Utanför tältdörren finns också fina vandringsstigar i Frostavallens strövområde.

Den som vill sova en natt bland trädtopparna kan lägga till en natt i en hängmatta under bar himmel.

I närheten finns också:

+Flera gårdsbutiker, bland annat Bränneriets gård och Björks fiskbutik och rökeri.

+Bosjökloster Slott & Trädgårdar, ett av Skånes äldsta slott med utställningar, trädgårdar, rosarium, djur, lekplatser, roddbåtar, kafé och restaurang.

+Eslövs leksaksmuseum.

Treehotel i Harads har lockat kändisar som Justin Bieber och Kate Moss.
Treehotel i Harads har lockat kändisar som Justin Bieber och Kate Moss.
Angående bokningar

+Bergaliv har 14 dagars ångerrätt från det att man har bokat, därutöver avbokning eller ombokning i händelse av sjukdom eller annat godtagbart skäl, som exempelvis allmänna råd på grund av pandemin. Läs mer på bergaliv.se

+Granö Beckasin tillämpar under omständigheterna kostnadsfri ombokning för privatpersoner som har bokat. De gäster som vill boka av får hela beloppet tillbaka. Läs mer: granobeckasin.com

+Under april/maj har Trädhotellet lättat på avbokningsreglerna om man bokar direkt hos dem (inte via tredje part). Fri avbokning fram till 8 dagar innan ankomst, eller ombokning under 2020. Läs mer på treehotel.se

+Fransvagnen öppnar för uthyrning den 3 juli. Läs mer: gallno.se/fransvagnen

+I dagsläget är Naturhotellet flexibla med gratis ombokningar. Beroende på hur bokningsläget ser ut kan man avboka nära inpå ankomst. Läs mer på naturhotell.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!