Fina fisken

Mousselinesås är en hollandaise i grunden som strax innan servering smaksätts med vispad grädde för att bli extra lätt och luftig.

Stekt lax med mousselinesås är god helgmat som även kan serveras till nyår.

Stekt lax med mousselinesås är god helgmat som även kan serveras till nyår.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-03-21 09:35

Lax mousseline

För 4 personer, 35 minuter

700 g skinn- och benfri lax

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

3 äggulor

150 g smör

1 tsk färskpressad citron

salt och ytterst lite cayennepeppar

1 dl vispad grädde

200 g skalade räkor

Att äta till:

kokt potatis

grön sparris

blandade blad

citron

dill

Gör så här:

1. Smält smöret till såsen. Vispa grädden och ställ åt sidan. Vispa äggulor kraftigt med elvisp i rostfri kastrull över låg värme till dess äggsmeten tjocknar.

2. Slå varsamt över smöret till en liten tillbringare utan att den vita bottensatsen följer med. Vispa ned fettet i omgångar i äggsmeten. Smaka av med salt, citron och cayennepeppar.

3. Ge sparrisen ett uppkok i saltat vatten. Stek laxen i lika delar smör och rapsolja cirka 2–3 minuter per sida. Krydda med salt och svartpeppar.

4. Blanda såsen med vispad grädde och räkor. Lägg upp sås, fisk och toppa med sparris och dill. Servera med citron, kokt potatis och sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!