Det vore betydligt mer riskabelt att ta emot svenska turister jämfört med till exempel danska och norska, enligt Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd, och en av dem som leder smittskyddsarbetet i Finland under pandemin.
– Så är det tyvärr, säger han och fortsätter:
– Det är ett politiskt beslut men den faktiska skillnaden i smittspridningen är ett faktum, och jag antar att regeringen förstås tar det i beaktande.
Mer stabilt i Finland
Coronaläget är stabilt i Finland som valt en betydligt mer restriktiv väg än Sverige, berättar Mika Salminen som däremot inte vill recensera den svenska virusstrategin.
– Varje land måste fatta sina egna beslut och ta till den strategi som de själva anser vara bäst. Jag tror varken det är korrekt eller särskilt bra att kommentera andra länder strategier. Utifrån har man ingen helhetsbild, säger han.
Diskuterar "Sverige-frågan"
Sverige har vid Kristi himmelfärdshelgen fler konstaterade dödsfall av covid-19 än vad de andra nordiska länderna har tillsammans.
När gränser öppnas diskuteras därför om svenska turister kan särbehandlas och inte släppas in till grannländerna.
Den finska inrikesministern har tidigare pratat om att svenska turister kan särbehandlas genom att inte släppas in i landet till skillnad från turister från andra grannländer. Flera danska oppositionspartier vill samma sak och när gränserna öppnas till Norge den 15 juni kan gränsen fortfarande vara stängd för svenska turister, enligt Sveriges Radio.
– Just det tittar regeringen på nu, när kan vi öppna gränsen igen och släppa svenskar in i Norge. Ni har ju en större smittspridning i Sverige, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska på Folkehelseinstitutet, till Godmorgon, Världen! i P1.