Antalet döda i covid-19 steg på fredagen med 84 till 4 350 personer. För antalet nya inrapporterade dödsfall per dag syns dock en minskande trend, de ligger nu på under 50, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Även antalet intensivvårdade blir färre. I dag vårdas 329 patienter på iva för covid-19.
Eventuellt syns en tendens till något ökande smittspridning. Men det tros mer vara en effekt av ökad provtagning.
Det märks samtidigt inte någon nedgång i antalet som läggs in på sjukhus för covid-19 på andra avdelningar än iva.
– Det är snarare en platåfas där, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.
Provta generöst
Inom vissa regioner går trycket upp medan det går nedåt i andra.
– Mer det är inte över än. Vi måste fortsätta hålla i, säger Alexandersson.
Folkhälsomyndigheten noterar även en minskad smittspridning inom äldrevården. Man betonar nu att det är viktigt att provta generöst inom äldrevården.
– Vi vill påminna om att man kan ha väldigt ospecifika symptom. Det kan vara mycket mer diffust än så, vi vill belysa att personalen har koll på det och är uppmärksam på det, säger enhetschef Malin Grape.
Därför bör man provta vid minsta symptom, säger hon. Det är också angeläget att smittspåra kring nyupptäckta fall – både hos personal och omsorgstagare.
– Har man möjlighet ska man provta alla på enheten där ett nytt fall upptäcks. Provta även dem som inte har symptom, och även personalen, säger Malin Grape.
Faran över?
På fredagen kom flera besked om lättnader i virusrestriktionerna: svensk tävlingsidrott får starta i juni och gymnasier och högskolor får öppna igen.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är dock rädd att lättnaderna ger en signal till svenska folket att faran är över.
– Och då är det viktigt att vi upprepar mantrat att faran inte är över, men vi har valt att framför allt till hösten ta bort de restriktioner som har mindre betydelse för smittspridningen. Det är viktigt att man kan utöva idrott och att man kan få sin utbildning, om det nu inte har en väldigt stor betydelse. Vi ser ju ute i Europa där man haft stora lockdowns att det var ganska onödigt. Vi har ju haft det i mindre utsträckning, men ändå varit noga med att mejsla ut det som är viktigt här, säger Johan Carlson.
Sydamerika ny motor
Sedan utbrottet startade har 36 476 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 048 personer har fått eller får intensivvård.
I världen har totat cirka 5,8 miljoner fall av covid-19 nu bekräftats. Inom Europa 1,4 miljoner fall och 164 000 döda. Det är dock en positiv utveckling inom Europa, enligt Tegnell.
– Framför allt Sydamerika har blivit den nya motorn i spridningen nu, när det lugnat sig i Europa och USA.