Förberedd paj

Med en paj i beredskap behöver man inte känna sig stressad. Lätt att plocka fram och servera med en blandad sallad.

Paj är bra mat att ha på lut. Lätt att förbereda för att sedan snabbt duka fram.

Paj är bra mat att ha på lut. Lätt att förbereda för att sedan snabbt duka fram.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-06-30 09:35

Paj med lax och spenat

För 4 personer, 1 1/2 timme

Till degen:

150 g smör

3 1/2 dl vetemjöl

2 msk vatten

Till fyllningen:

400 g lax

100 g kallrökt lax

100 g bladspenat

2 msk hackad gul lök

1 msk smör

3 dl mager grädde

5 ägg

3 dl riven ost

1 krm peppar

Att äta till:

blandad sallad

Gör så här:

1. Hacka ihop smör och mjöl i matberedaren. Tillsätt vatten och kör lite till. Knåda ihop och lägg den svalt i en timme.

2. Skär lax, både färsk och rökt, i tunna skivor. Hacka och smörfräs gul lök i kastrull. Vänd ned grovt hackad bladspenat. Dra kastrullen från värmen och tillsätt grädde, ägg och ost. Peppra. Salt får vi så det räcker från den rökta laxen och osten.

3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Dra bort det översta pappret och vänd ned degen i formen. Tryck ut mot kanterna och låt bakplåtspappret sitta kvar.

4. Förgrädda skalet 5 minuter i ugnen på 200 grader. Dra försiktigt bort pappret och fyll pajen till hälften med spenatblandningen. Lägg ett lager med lax och avsluta med resterande spenatblandning. Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader, cirka 30–35 minuter. Servera med en blandad sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!