Från fort till fors i havsbadens Norrbotten

Långa ljusa sommarnätter, vacker kust samt ett vilt inland med skog, myrar och låga fjäll. Men flera av de främsta attraktionerna i Norrbotten har skapats av människohand.

Rödbergsfortets kanoner är en viktig del av Bodens fästning, de var långt mindre effektiva än sitt rykte. De kunde exempelvis inte skydda Luleås viktiga hamn.

Rödbergsfortets kanoner är en viktig del av Bodens fästning, de var långt mindre effektiva än sitt rykte. De kunde exempelvis inte skydda Luleås viktiga hamn.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-04-13 08:45

Sverige hade fram till år 1917 en lång landgräns i norr mot Tsarryssland, den som nu skiljer Sverige och Finland åt. Samtidigt växte de svenska basindustrierna med skog och malm längst i norr. Det var järnvägarnas tid och stambanan nådde fram till Boden 1894, för att 20 år senare förlängas till Haparanda och ryska gränsen. Riksdagen beslöt att skapa ett kraftfullt försvarslås, och 1912 stod Bodens fästning klar, som bestod av fem stora fort insprängda i var sitt berg. Och utöver det hade man anlagt 1 200 andra fortifikationer i området. Det var det hemligaste försvaret hade och otaliga unga män har gjort lumpen här.

Men 1997 sköts den sista kanonsalvan från Rödbergsfortet, numera ett museum och det sista av fästningen att tas ur bruk. Bodens fästning är Sveriges genom tiderna dyraste militära projekt – ungefär som JAS-projektet gånger två, berättar guiden under vår tur i underjorden. Vi ser allt från svettiga logement till tunga kanoner, som var långt mindre effektiva än sitt rykte. Här var 250 soldater stationerade och allt de behövde fanns inne i berget. Nåväl, duschar var det ont om, endast två stycken, och de som jobbade i det heta köket hade företräde.

Unika boenden

Bara 45 minuter nordväst om Rödbergsfortet, i den lilla byn Harads, har lokalborna Britta och Kent Lindvall med hjälp av konstnärs- och arkitektvänner skapat en av Sveriges främsta internationella turistattraktioner, Treehotel. Hit har världskändisar vallfärdat för att bo i unika trädkojor, formade som exempelvis glaskuber, flygande tefat och fågelbon. De utländska besökarna dominerar stort. Och den som inte vill stanna över natten kan få en guidad tur, med chans att besöka de rum som för tillfället inte är uthyrda.

I vintras öppnade ännu en okonventionell satsning i andra änden av Harads. Mitt ute i Luleälv slog Arctic Bath upp sina portar, ett hotell med restaurang, bastu och kallbad designat likt en stor timmerbröt. Hit lär både många, och så småningom långväga, besökare komma för en häftig övernattning när coronaviruset väl släpper sitt grepp.

Dånande vigsel

En knapp timme söderut i vildmarken ligger Storforsen. Vid forskanten ligger ett vackert kapell utformat som en kåta där man bland annat kan vigas med forsens dånande vita vägg av vatten i fonden.

Från Storforsen följer vi Piteälven ut till kusten och en av landets mest kända stränder, Pite havsbad. Den långgrunda stranden i den skyddande viken gör vattnet badvarmt länge om sommaren. Så när högsommarsolen värmer blir här packat med folk.

När man ändå är i Piteå kan man titta på den hypermoderna orgeln på Acusticum.

Storforsens vita vattenmassor ser på håll ut som en bred slalombacke av skummande fjällvatten.
Storforsens vita vattenmassor ser på håll ut som en bred slalombacke av skummande fjällvatten.
Missa inte kyrkstäderna

Norrbotten är känt för sina kyrkstäder – små flerhundraåriga byar runt kyrkorna som uppfördes för besökare som hade lång resväg. Det har funnits över 70 kyrkstäder i landet men bara 16 är kvar, åtta av dem i Norrbotten. Mest berömd är världsarvet Gammelstaden utanför Luleå, men även den mindre kända Öjeby kyrkstad mellan Piteå och Luleå är värd ett besök. Det är en fröjd att kika runt bland de till synes slumpmässigt uppställda små trähusen i ett eller två plan.


Coronakrisen

+Under april/maj har Trädhotellet lättat på avbokningsreglerna om man bokar direkt hos dem (inte via tredje part). Fri avbokning fram till åttadagar innan ankomst, eller ombokning under 2020. Läs mer på treehotel.se

+Bodens fästning och Rödbergsfortet öppnar för säsongen i juni. Läs mer på fastningsguiden.com

+Artic Bath har på grund av det rådande läget sänkt priserna. Fri av- och ombokning gäller tills vidare. Läs mer på arcticbath.se

+De flesta evenemang under april på Acusticum är inställda. En del uppträdande sker via deras tv-studio och går att ta del av gratis. Läs mer på studioacusticum.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!