Fräsch spätta

Några nystekta rödspättsfiléer på en ljummen tabbouleh, smaksatt med färsk mynta och lime är fräscht och gott när vårkänslorna börjar spela. Bygg gärna på med räkor och det blir rena festmaten.

Fisk och räkor med ljummen tabbouleh – fräscht och lättlagat.

Fisk och räkor med ljummen tabbouleh – fräscht och lättlagat.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-04-21 09:35

Tabboulech maritim

För 4 personer, 30 minuter

600 g rödspättsfilé

400 g räkor med skal

1 tsk sesamolja

2 msk rapsolja

1 tsk mald spiskummin

salt och peppar

Till tabboulehn:

3 dl bulgur

5 dl vatten

1/2 tsk salt

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

3 msk hackad persilja

1 msk hackad färsk mynta

1 lime

1 krm svartpeppar

Att äta till:

3 tomater

1 bit gurka

blandade blad

lime

färsk mynta

dill

Gör så här:

1. Koka upp vatten och salt. Häll i bulgur och sjud under lock i cirka 12 minuter. Dra kastrullen från värmen och låt dra 5 minuter till.

2. Tippa upp grynen på fat, ringla över olivolja och fluffa upp. Riv vitlök, hacka persilja och mynta. Riv det yttersta gröna skalet från en limefrukt och pressa i saften. Blanda och smaka av med svartpeppar.

3. Skär rödspättafiléerna i centimeterbreda strimlor och stek hastigt i sesam- och rapsolja. Krydda med salt, peppar och spiskummin. Grunda med tabbouleh på tallrik och fördela fisk och skalade räkor över. Servera med mer lime och mynta samt sallad med tomater, gurka och blandade blad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!