Gör en roadtrip genom Sverige

En bilsemester kan väcka både nostalgi och frihetskänsla – men också möjligheter att upptäcka undangömda smultronställen bortom allfarvägarna.

Det finns många fina bilrutter att ta i vårt avlånga land. Här över nejderna på Österlen i Skåne.

Det finns många fina bilrutter att ta i vårt avlånga land. Här över nejderna på Österlen i Skåne.

Foto: Shutterstock

Livsstil & fritid2020-06-17 08:35

Pandemin har lett till nya restrender. Ett exempel är det ökande intresset för att göra en roadtrip i Sverige. Husvagns- och husbilsbranschen vittnar om en ovanligt stor efterfrågan och M Sverige, landets största konsumentorganisation för bilister, märker också av vurmen.

– Vi ser att många medlemmar satsar på en semester i Sverige i år, säger Katja Runestam Prinzell, reserådgivare på M Sverige.

Bilsemester är ett koncept som kan framkalla minnen av barndomens somrar och upptäcktsresor. Det finns flera fördelar, som friheten att stanna när man vill och möjligheten att ta sig till ställen som inte trafikeras av kollektivtrafiken. Ett enkelt sätt att göra resan mer upplevelserik är att välja de mindre vägarna vid sidan av motorvägarna. Även om de större bjuder på vackra vyer, som E4:an längs Vättern norr om Jönköping, så är det större chans att få natursköna utsikter och hitta undangömda sevärdheter om man lämnar allfarvägarna.

Bruna skyltar

Ett tips är att hålla utkik efter bruna vägskyltar med en vit blomma – det betyder att du har hittat en av landets officiella turistvägar och kan se fram emot scenerier och upplevelser utöver de vanliga.

Ett exempel är Tällbergsvägen som sträcker sig genom Siljanbygden mellan Leksand och Rättvik. Den kantas av ett pastoralt landskap med röda dalagårdar, traditionella härbren och gemytliga krogar. En annan fin turistväg är Fågelvägen, en 50 kilometer lång kuststräcka som går genom södra Öland från Gårdby till Ottenby. Här finns ett bra utbud av platser att skåda fåglar på, men också fornminnen, kvarnar, vandringsleder, sommarkaféer och världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.

Passa på

Katja Runestam Prinzell tycker att alla som har möjlighet ska passa på att välja landsvägarna för att uppleva Sverige i ett långsamt tempo i sommar. Var nyfiken och kolla efter sådant du tycker ser annorlunda ut.

– Slink in på något lokalt museum och lär dig mer om de lokala hantverks- och mattraditionerna.

Ett annat knep för att hitta fina stopp är att spana in några av alla Instagramkonton med "svemestertips" – till exempel "Roadtrip i Sverige". Kontot startades av de Hallandsbaserade vännerna Marina Evertsson, Anna Linton och Lovisa Jacobsson i fjol. Det är fullt av tips på fina naturområden, mysiga kaféer och charmiga boenden runt om i landet. Och intresset är stort.

– Vi har fått över tusen nya följare varje vecka den senaste tiden. Det finns ett otroligt stort behov av att komma ut i naturen och hitta unika platser i Sverige, säger Marina Evertsson.

Bli överraskad

Urvalet bestäms helt av vad de själva och deras ambassadörer runtom i landet gillar. De senaste veckorna har de bland annat tipsat om den anrika badorten Gustafsberg i Bohuslän, en gårdsbutik med jordgubbskafé och självplock i Varberg samt ett konsertställe i ett garage på Österlen.

– Vi vill lyfta fram ställen som utstrålar något, där det smakar gott och där man får en härlig upplevelse. Sedan gillar vi att bli överraskade. Ofta drivs de här ställena av entreprenörer och eldsjälar som har skapat sina drömmar på landsbygden, säger Marina Evertsson, som själv driver Strömma Farm Lodge på landet utanför Varberg.

Det finns många besöksmål som är väl värda en roadtrip.

Längs Tällbergsvägen i Dalarna finns flera fina utflyktsmål.
Längs Tällbergsvägen i Dalarna finns flera fina utflyktsmål.
Tips och inspiration

Marina Evertssons tre favoritresmål:

1. Gotland

"Jag är uppvuxen på Gotland och där har det alltid funnits många unika platser på landsbygden. Ett sånt ställe är Prima Gård i Bunge. De har en grym frukost som jag åt för några år sedan – och jag har fortfarande inte glömt den."

2. Brösarps backar

"Där ligger bland annat Talldungens gårdshotell som är en helt otrolig plats att vara på. Det finns många fina ställen runt Österlen, det är bara att köra runt och stanna till när man ser något kul."

3. Småland

"Här finns många små loppisar längs vägarna där man kan stanna till spontant. Ibland kan det vara som att komma in i en fantasivärld. I Limmared är det proppfullt av loppisar, antikbutiker och auktioner."

Katja Runestam Prinzells tre natursköna vägar:

1. E45 mellan Kil och Torsby i Värmland

"En fantastisk vacker vägsträcka utmed sjön Fryken. Innan Torsby rekommenderas ett stopp på rastplatsen Tossebergsklätten för att njuta av utsikten. Utmed denna väg hittar man bland annat Selma Spa och Rottneros Park med skulpturer, växter samt en äventyrspark för barnen."

2. Riksväg 9 genom Brösarps backar i Skåne

"En väg kantad av böljande kullar och ett blomrikt kulturlandskap. Fortsätt Riksväg 9 till Kivik med sina äppelodlingar och musterier."

3. Höga kusten-slingan utmed E4

"Den drygt nio mil långa slingan från den vackra Höga kusten-bron mot Ullånger bjuder på höga berg, djupa dalar och pittoreska fiskebyar."


Tips för en lyckad bilsemester

+Kontrollera och serva bilen inklusive reservdäck innan, såvida du inte tar med en punkteringshjälp.

+Planerar du att hyra husbil eller husvagn bör du vara ute i god tid och kontrollera att du har rätt körkortsbehörighet.

+Boka boende i förväg om du reser under högsäsong.

+Packa vatten och snacks, solglasögon, varma kläder och förstaförbandslåda. Och gärna förströelse för barnen.

+Ta med en bra kartbok som komplement till gps om du ska ge dig ut på småvägar.

+Var utvilad, kör inte längre sträckor än du orkar och rasta ofta. Se till att ha gott om tid, särskilt i semestertrafik.

+Planera din resa, men lämna utrymme för spontana utflykter.

Källa: Katja Runestam Prinzell


Tips bilrutter

+Utflyktsvägen

Den som vill göra resan mellan Mälardalen och Östergötland till en upplevelse ska följa Utflyktsvägen, som sträcker sig från Bråviken till Mälarens södra strand och inkluderar över 100 olika besöksmål. På hemsidan finns tips på gårdsbutiker, restauranger, boenden, museer och andra sevärdheter. Läs mer på utflyktsvagen.se

+Mobil inspiration

För att inspirera ännu fler att semestra i Sverige har Husvagnsbranschens riksförbund (HRF) startat kampanjen "Mobilt boende". På deras sajt finns mängder av inspiration till äventyr i olika delar av Sverige samt ett verktyg för att klimatberäkna semestern. Läs mer på mobiltboende.se

+Sveriges roligaste bilvägar

Tidningen Auto motor & sports karta över Sveriges roligaste bilvägar innehåller hundratals tips på fina bilvägar i landet. Läs mer på map.mestmotor.se

+Sveriges bästa rastplatser

På Motormännens hemsida finns en guide till den bästa rastplatsen i varje län.

Läs mer på msverige.se

+En roadtrip på landet

Smaka på Tvååkers – det finns drösvis med tips på besöksmål runt Tvååker, mellan Varberg och Falkenberg. Läs mer på smakapatvaaker.se

+Res klimatsmart

En roadtrip behöver givetvis inte göras med bil, utan kan också ske på två hjul. Planerar man att hyra bil och vill göra en insats för miljön hyr man en elbil eller laddhybrid. På nätet finns kartor med laddplatser. Läs mer på klimatsmartsemester.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!