Gotländska pärlor att längta efter

Gotland blir aldrig omodernt. Med raukar, strandängar, saffranspannkaka, anrik historia och härliga bad levererar Sveriges största ö ständigt. Här är sju pärlor att se fram emot när ön öppnar för turister igen.

Vid Gamla Hamn på Fårö står den berömda rauken Kaffepannan.

Vid Gamla Hamn på Fårö står den berömda rauken Kaffepannan.

Foto: Turistbyrån Gotland

Livsstil & fritid2020-05-13 08:35

När färjan närmar sig den gotländska kusten och Visbys medeltida kyrktorn och försvarsverk börjar avteckna sig framför de vita kalkstensklipporna känns det som om man har kommit till en annan värld. Gotland är annorlunda, inte riktigt Sverige, men inte heller ett annat land – utan just Gotland.

Ön bär på en lång historia med erbjuder mängder av upplevelser och upptäckter, allt från riddarspel till fantastiska naturfenomen, medeltida kyrkor och byggnader samt ett underhållande natt- krog- och strandliv. Om du inte hinner med allt under samma vecka, finns det alltid skäl att komma tillbaka.

1. Visby

En Gotlandsresa både börjar och slutar i Visby ofta, Skandinaviens mest välbevarade medeltida stad. Ringmuren, köpmannahusen och kyrkorna har sammantaget ingen motsvarighet på våra breddgrader och är ett världsarv. Visby är en stad för det goda livet. Drick bubbel på Donners Brasserie, testa saffranspannkakan i Café Gula Huset och ät middag på Tuppens Krog. För en måltid utöver det vanliga rekommenderas den fantastiska gårdskrogen Lilla Bjers, strax söder om Visby. En vandring bland kalkstensfasader och färggranna små trähus längs kullerstensgatorna är något man heller inte får missa.

2. Fårö

Fårö är för många essensen av Gotland. På den mytomspunna ön är traditionella lambgift (fähus för får) fortfarande en vanlig syn och den gotländska stramheten i landskapet är sällan stramare än här. De makalösa raukområdena Langhammar, Digerhuvud och Gamle Hamn utgör något av en signatur för hela landskapet. Dessutom har Fårö en räcka underbara stränder, bredvid berömda Sudersand också Ekeviken och natursköna Norsta Auren.

Här och var dyker ställen upp som bara tycks kunna ligga just här, som Lauters kafé och Kutens Bensin, som både är en musikkrog och crêperie, omgiven av bilvrak. Sedan Bergmancenter kom till 2009 behöver man inte leta efter Ingmar Bergmans svårfunna hus.

3. Sudret

Gotlands sydspets känns ofta som en värld i sig. Lika mycket karg skönhet som ryms i Sudrets landskap, lika mycket kultur och kreativitet gömmer sig bakom var och varannan stengärsgård. Många är de bussturer som skyndar ned till raukområdet kring Hoburgen. Men den som har tid stannar förstås längre.

De idylliska platserna för en vilopaus är många. Som Körsbärsgårdens kafé, konsthall och skulpturpark eller Majstregården med sin berömda friterade rödspätta. Men också Vamlingbo Prästgårds kafé, Lars Jonsson-museum och Grå Gåsens besöksvärda pensionat med restaurang i huvudorten Burgsvik. Missa inte heller Pensionat Holmhällar, en gotländsk klassiker med härliga omgivningar.

4. Östergarn

Östergarn är en utbuktning i ö-landskapet österut, ungefär i mitten av ön. Naturreservatet Grogarnsberget visar upp Gotlands kanske mest imponerande klintlandskap. Välmående Katthammarsvik har ett trevligt rökeri nere vid havet. Lite längre söderut breder den långgrunda Sandviken ut sig med en av Gotlands mest barnvänliga sandstränder samt fiskeläget Sysne, där fisken alltid är nyfångad. I Kräklingbo, en kort bilfärd inåt landet, ligger en av Gotlands främsta restauranger, Krakas Krog, där man också kan övernatta.

5. Tofta

För den som vill ha fart, fest och folk lockar alltid Tofta – Gotlands egen riviera. Tofta har flera gånger utnämnts till Nordens bästa strand och populariteten håller år efter år. Här finns strandklubbar med pooler och cabanas samt mängder av boendealternativ för både barnfamiljer och partyfolket. Under högsäsong är ofta Tofta Beach Club händelsernas centrum, men missa inte Surflogiet, som på sin ”egen” strand har kurser i SUP, surfing och yoga samt en av områdets mest avspända strandbarer.

6. Ihreviken

Ihreviken kör många förbi på vägen till Fårö och då missar man denna majestätiska jättestrand i ett naturreservat, omgiven av hög klintkust på bägge sidor. Norrut ligger Häftings Klint, en klippa som reser sig 30 meter rakt upp med resterna av en fornborg på toppen. Däremot är Restaurang Ihrebaden fortfarande under återuppbyggnad efter en brand och ska vara klar till hösten 2020. Här finns också ett pittoreskt strandnära vandrarhem.

7. Karlsöarna

Nästan lodrätt skjuter de bägge Karlsöarna upp ur havet utanför sydöstra Gotland. Stora och Lilla Karlsö är båda kända för sitt rika fågelliv och kallas Östersjöns enda fågelberg. Här finns en känsla av avskildhet som är svår att hitta någon annanstans på Gotland. Öarna har en mäktig historia från stenåldern och framåt och fina badmöjligheter. Det finns även en restaurang och ett vandrarhem på Stora Karlsö.

Från hamnen i Visby ser man många av stadens historiska byggnadsverk samtidigt.
Från hamnen i Visby ser man många av stadens historiska byggnadsverk samtidigt.
Gotland

+Coronakrisen

Det är färjetrafik som länkar samman Gotland med fastlandet och detta är enda färdsättet som gäller om man vill ha med sig bilen. Färjebolaget Destination Gotland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och under rådande situation uppmanas man att avstå från onödiga resor till ön. För resor till och med 13 juni är det fri ombokning för alla biljetter, även minibiljett (gäller ej paketresor). Resor från och med den 14 juni är det ordinarie villkor som gäller. Läs mer på destinationgotland.se

Normalt är flygtrafiken till Visby om sommaren intensiv med avgångar från flera ställen i landet, men för närvarande är den begränsad på grund av coronakrisen. Läs mer på svedavia.se

+Allmänt

Gotland är Östersjöns största ö med en 800 kilometer lång kuststräcka. Ön skapades av ett korallrev för cirka 400 miljoner år sedan. Här bor cirka 60 000 bofasta året runt och drygt en miljonbesökare per år.

+Att resa hit

Destination Gotland trafikerar Visby från Nynäshamn, Oskarshamn och från och med den 16 juni även från Västervik. Prisexempel: Nynäshamn–Visby från 430 kronor tur och retur.

För närvarande är flygningarna till Visby begränsade på grund av coronakrisen.

+Bo

Antalet gästnätter på Gotland överstiger numera en miljon per år. Ön har ett flertal campingplatser och det finns också en god möjlighet att hyra hus via förmedlare eller privata annonser.

Här är några personliga och ovanligt fina hotell:

Clarion Hotel Visby – lyx mitt i Visby med prisbelönt spa.

Fårösunds Fästing – designhotell i en befästning från slutet av 1800-talet.

Hotell Slitebaden – charmigt sommarhotell i gammal stil.

+Kommunikationer

Hyrbil och cykel är två mycket populära sätt att sig runt Gotland. Det går annars utmärkt att ta sig till de flesta orter på Gotland med buss. Totalt trafikeras 15 linjer på landsbygden och 6 linjer i stadstrafiken.

+Mat och dryck

Gotland har en mängd egna kulinariska traditioner. Prova till exempel lammsmäcka (lammkött, fläskkött och potatis), butte (nyfångad piggvar med smält smör), kajpsoppa (soppa med fårfiol och den gotländska löken kajp). Skölj ned med gotlandsdricke, en alkoholhaltig dryck som görs av ene, humle och malt. Till efterrätt specialiteten saffranspannkaka med salmbärssylt.

+Säsong

Gotland har ett utpräglat kustklimat med tämligen milda vintrar och behagliga somrar. Värmen dröjer sig ofta kvar och gör inte sällan september till en attraktiv månad att besöka ön.

+Mer info

Läs mer på gotland.com och guteinfo.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!