Grillad lax med rotfrukter
Till 4 personer, 35 minuter
600 g benfri laxfilé
1 msk rapsolja
500 g blandade rotsaker, exvis morot, kålrot, palsternacka och purjolök
1 msk smör
2 dl vatten
1 dl grädde
2 kvistar färsk timjan
salt och vitpeppar
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
salt
Att äta till:
stekt, förkokt potatis
1 msk hackad gräslök
smör och rapsolja
citron
Gör så här:
1. Skala och skär rotsaker och purjolök i mindre bitar. Koka lätt i saltat vatten. Låt rinna av i durkslag. Fräs dem med smör i en kastrull, tillsätt vatten och grädde. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten till en lätt stuvning. Krydda med hackad timjan och sjud sakta i fem minuter. Salta och peppra.
2. Dela den kokta potatisen i halvor. Stek i lika delar smör och rapsolja. Krydda med salt, peppar och finhackad gräslök.
3. Skär upp laxen i portionsbitar. Vänd dem i rapsolja och låt överflödet av oljan rinna av innan fiskbitarna grillas, eller steks, cirka tre minuter per sida. Avsluta med en nypa flingsalt. Servera med en kärnfri citronklyfta.