Rotsaksbiffar
För 4 personer, 20 minuter
6 normalstora potatisar
1 morot
1 liten palsternacka
1 bit rotselleri, 100 g
1 bit kålrot, 100 g
1/2 purjolök
1 msk grovt hackad färsk timjan
salt och peppar
1 tsk grönsaksbuljong i pulverform
2 ägg
smör och rapsolja
Att äta till:
blandade blad och färska örter
tunna skivor rödlök
Gör så här:
1. Skala och riv rotsaker samt välsköljd purjolök grovt, gärna i matberedaren. Blanda det rivna med grovt hackad timjan, grönsaksbuljong i pulverform, ägg, salt och peppar.
2. Hetta upp en stekpanna och tillsätt lika delar smör och rapsolja. Ta upp en "näve" av de rivna rotsakerna och tryck ihop till en boll så lite av vätskan rinner av. Lägg "bollen" i stekpannan och forma en ganska tjock, rund biff med stekspaden.
3. Sänk värmen och stek biffarna 2–3 minuter per sida. Hantera dem varsamt tills de har fått stekyta som gör att de håller ihop bättre. Serveras som alternativ till stekt potatis eller som ensamrätt med blandad sallad.