Håll koll på hojen

Våren är motorcyklarnas högtid. Men då tar även stöldsäsongen fart. När drivna tjuvar är i farten kan ett tillgrepp bara ta några sekunder. Så här skyddar du din hoj.

När våren anländer blir motorcyklar allt vanligare i trafiken. Men det är också ett tillfälle för mc-tjuvar.

När våren anländer blir motorcyklar allt vanligare i trafiken. Men det är också ett tillfälle för mc-tjuvar.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Livsstil & fritid2020-04-06 08:35

Det är mitt i natten. Några skumma personer hoppar ur en skåpbil och tar sikte på en motorcykel som står parkerad på gatan. Den har visserligen ett skivbromslås men männen lyfter enkelt upp hojen, bär in den i bilen och kör iväg. Så kan en mc-stöld gå till.

– Det bästa är att förvara hojen inomhus och använda dubbla lås. Och låsa fast den i någonting om det går, säger Maria Nordqvist på SMC, Sveriges motorcyklister.

Certifierade lås

Många hojåkare får leva med att parkera sin ögonsten utomhus. Då bör de fästa en låsbygel eller kätting runt ramen på motorcykeln samt ett fast föremål, som en lyktstolpe, ett cykelställ eller liknande. Om det finns något i närheten, vill säga.

– Det vanligaste försäkringskravet är att motorcykeln ska låsas med två certifierade lås. Man får kolla vad som gäller med sitt bolag, säger Maria Nordqvist.

Andra saker som försvårar för tjuven är larm samt dna-märkning av hojens delar. Det senare underlättar för polisen vid en eventuell identifiering av stöldgods.

– De hojar som stjäls mest är japanska märken, som Yamaha och Honda, men även österrikiska KTM är begärlig. De flesta stölderna sker i Stockholm och totalt sett återfinns ungefär hälften av motorcyklarna.

Startspärr

Om ägaren får tillbaka sin tvåhjuling kan den vara i dåligt skick. Kanske är tändningslåset uppbrutet och kåporna skadade, på grund av att hojen har gått omkull. Reparationerna kan bli utdragna.

Men tack och lov har mc-stölderna minskat. Detta trots att antalet registrerade hojar ökar för varje år. Enligt statistik från Larmtjänst stals 1 341 motorcyklar i fjol, och man får gå tillbaka till slutet av 1990-talet för att hitta liknande låga siffror. En förklaring är att många fordon av i dag har en startspärr, immobilizer, som kräver tjuvar med teknisk kunskap.

Även personbilar ligger bra till i statistiken. För 15 år sedan rapporterades nära nog 29 000 stölder, men 2019 bara 7 180 stycken. Däremot stjäls det betydligt fler mopeder än motorcyklar, nästan 3 500 stycken i fjol.

När det kommer till att säkra tvåhjulingarna gäller samma sak. Att helst förvara dem i garage, använda bra lås och undvika att ställa dem på dåligt upplysta smågator. Om man dessutom använder dna-märkning och stöldlarm har man gjort vad man kan.

Mc-stölder

Totalt stals 1 341 motorcyklar och 3 499 mopeder under 2019. En knapp tredjedel, 29 procent, av dem tillgreps i Stockholm. Under det svarta året 2008 stals hela 2 297 motorcyklar.

Mc-märkena som stjäls mest:

+ Yamaha

+ Honda

+ KTM

+ Kawasaki

+ Suzuki

Parkeringstips för mc

Parkera helst i låst garage. Använd minst två godkända lås och försök förankra hojen i något. När maskinen står utomhus gör ett kapell att den inte blir lika iögonenfallande. Använd gärna dna-märkning och stöldlarm.

Källa: Larmtjänst och SMC


Bilstölder

Listan över de mest stulna personbilarna toppas av Volvo. Det är förstås ett populärt märke i Sverige och de internationella brottsnätverken vet att det är hit de ska åka när de får beställningar av Volvobilar.

Bilmärkena som stjäls mest

+ Volvo

+ Volkswagen

+ BMW

+ Saab

+ Mercedes-Benz

Parkeringstips bil

Parkera helst i låst garage. Använd gärna en rattkrycka, hjullås, ett stöldlarm samt dna-märkning. Förvara den elektroniska nyckeln i ett fodral som blockerar signaler, för att förhindra kapning.

Källa: Larmtjänst och SMC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!