Här är Sveriges glassigaste ställen

En parkkiosk med italiensk gelato, en glassbonde i Västerbotten och en restaurang som bara serverar glass. Här är några av landets bästa resmål för alla glassälskare.

Köld lockar glassälskare från när och fjärran.

Köld lockar glassälskare från när och fjärran.

Foto: Emma Larsson

Livsstil & fritid2020-06-08 08:45

Glassbonden, Vännäs

I Västra Selet utanför Vännäs i Västerbotten väntar en lantlig idyll i form av en bondgård med gårdsmejeri och glassbar. Glassen görs av mjölk från gårdens kor och bland smakerna finns både traditionella och mer udda, som hjortron, älgört och västerbottensost/päron.

Glassen avnjuts bäst på gårdens terrass, med utsikt över Vindelälven och betande kor.

Riccardo, Halmstad

Med hjälp av gamla familjerecept har italienaren Riccardo Boggian skapat en lantlig glassdröm i Möllegård, cirka sju kilometer utanför Halmstad. Här serveras dagsfärsk glass med smak av exempelvis italienska hasselnötter, svenska hallon eller belgisk choklad. I gårdens före detta häststall finns även ett kafé med antipasti och andra italienska godsaker.

Riccardo har också en filial på Fredsgatan i Halmstad.

Smultronstället, Söderköping

I pittoreska Söderköping söder om Norrköping ligger himmelriket för alla glassgourmander: en restaurang som bara serverar glass. På menyn finns 60 olika anrättningar, exempelvis ”Mary Poppins” med polkaglass, mjukglass, polkakross och grädde. Eller ”Vesuvius”, en rykande kreation med tre sorters glass, chokladsås, grädde och nötter. Vill du ha något mindre finns även en glasslucka där du kan köpa med dig en strut innan du strosar vidare längs kanalen.

Gelateria Caput Mundi, Stockholm

I Axel Landquists park på Södermalm i Stockholm öppnade i fjol en liten glasskiosk som snabbt fick gelatoälskarna att vallfärda. Glassen är tillverkad samma morgon och av de allra bästa svenska och italienska råvarorna. Pistagen med smak av sicilianska pistagenötter är direkt beroendeframkallande, likaså sorbeterna av svenska frukter och bär.

I sortimentet finns alltid veganska och laktosfria alternativ.

Vill man göra en glasspromenad på Södermalm rekommenderas även nyöppnade och prisbelönta Aryam nära Götgatsbacken, samt King Scoopa i Hornstull. Den senare lockar med udda smaker som exempelvis ananas/rosmarin/habanero och salt/peppar.

Köld, Malmö

Malmös mest innovativa glassmakare är Köld på Möllevångstorget. Bakom disken finner du smaker som hibiskus, basilika, angostura bitters och till och med getost. Eller vad sägs om kombinationen IPA-öl/vattenmelon/citrus?

I utbudet finns såväl gräddglass som sorbeter och växtbaserade varianter av kokos- eller cashewgrädde. Kölds glassar finns även i vissa matbutiker runt om i landet.

Noraglass, Nora

I den mysiga trästaden Nora i Närke ligger en av landets minsta och äldsta glassfabriker, startad år 1923. Varje morgon görs ny glass på kravmärkt grädde, och just färskheten gör att Noraglassen skiljer sig från mängden. Varenda dag serveras tre smaker: vanilj, hasselnöt och "dagens smak". Glassen säljs på Glasstorget i centrala Nora och på ett par kaféer runt om i staden.

Bondens Glasskalas, Roslagen

Väddö Gårdsmejeris glassrestaurang ligger lantligt alldeles intill Väddö kanal, strax norr om Älmsta i norra Roslagen. Med gårdens ekologiska mjölk serveras glass i en rad olika fantasifulla uppläggningar. Det är ett populärt utflyktsmål bland barnfamiljer, men inte förstahandsvalet för kräsna glasskonnässörer.

Nöjer man sig med en kula eller två finns det även en glassbar vid gårdskaféet på bondgården en dryg kilometer bort, samt en glassbod i Norrtälje.

Smultronstället i Söderköping är en restaurang med bara glass på menyn.
Smultronstället i Söderköping är en restaurang med bara glass på menyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!