Het soppa

En het skaldjursoppa med asiatisk kryddning är lätt att laga och underbar även när dagarna börjar bli varmare.

Asiatisk hetta i soppform är mat som även passar varmare dagar.

Asiatisk hetta i soppform är mat som även passar varmare dagar.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-04-28 09:30

Asiatisk skaldjurssoppa

För 4 personer, 20 minuter

1 liter vatten

2 tärningar fisk- eller grönsaksbuljong

1 limefrukt

1 msk finhackad, färsk ingefära

1 tsk finhackad röd chili

1 msk brun farin

1/2 tsk thailändsk röd curry

1 krm sambal oelek

100 g små broccolibuketter

50 g fint tärnad morot

50 g färska champinjoner

4–5 kvistar färsk koriander

1 tsk fisksås alt. salt

300 g kokade skaldjur, räkor, kräftstjärtar eller musslor

Gör så här:

1. Koka upp vattnet och smula i buljongtärningarna. Tvätta limen och riv bort det yttersta gröna skalet. Pressa ur saften och tillsätt både rasp och saft till soppgrunden. Dela broccolin i små buketter, skala och tärna moroten och skiva svampen.

2. Smaksätt grunden med finhackad ingefära och chili, brun farin och thailändsk röd curry. Låt sjuda 5 minuter. Tillsätts sambal oelek i små omgångar, smaka av tills styrkan känns rätt. Lägg i 1/2 matsked hackad färsk koriander samt grönsakerna och sjud ytterligare 3–4 minuter. Smaka av med fisksås eller salt.

3. Fördela skaldjuren i portionsskålar och slå soppa och grönsaker över. Garnera med färsk koriander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!