Asiatisk skaldjurssoppa
För 4 personer, 20 minuter
1 liter vatten
2 tärningar fisk- eller grönsaksbuljong
1 limefrukt
1 msk finhackad, färsk ingefära
1 tsk finhackad röd chili
1 msk brun farin
1/2 tsk thailändsk röd curry
1 krm sambal oelek
100 g små broccolibuketter
50 g fint tärnad morot
50 g färska champinjoner
4–5 kvistar färsk koriander
1 tsk fisksås alt. salt
300 g kokade skaldjur, räkor, kräftstjärtar eller musslor
Gör så här:
1. Koka upp vattnet och smula i buljongtärningarna. Tvätta limen och riv bort det yttersta gröna skalet. Pressa ur saften och tillsätt både rasp och saft till soppgrunden. Dela broccolin i små buketter, skala och tärna moroten och skiva svampen.
2. Smaksätt grunden med finhackad ingefära och chili, brun farin och thailändsk röd curry. Låt sjuda 5 minuter. Tillsätts sambal oelek i små omgångar, smaka av tills styrkan känns rätt. Lägg i 1/2 matsked hackad färsk koriander samt grönsakerna och sjud ytterligare 3–4 minuter. Smaka av med fisksås eller salt.
3. Fördela skaldjuren i portionsskålar och slå soppa och grönsaker över. Garnera med färsk koriander.