Ilska mot resebolag efter sena utbetalningar

Tiotusentals semesterresor blev aldrig av när UD beslutade om total avrådan från icke nödvändiga utlandsresor. Resebolagen lovade full återbetalning till alla kunder som inte ville boka om. Nu har fem veckor gått och många har fortfarande inte sett röken av några pengar. Och frustrationen växer bland kunderna.

Många svenskar har fått ställa in sin planerade solsemester när coronaviruset lamslagit stora delar av världen. Arkivbild.

Många svenskar har fått ställa in sin planerade solsemester när coronaviruset lamslagit stora delar av världen. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Livsstil & fritid2020-04-19 07:25

"Helvetes kul om ni betalar tillbaka.. skulle skett senast förra veckan men inget ännu...". "För min del är det nu en månad sedan jag avbokade. Är ni verkligen på gång med återbetalningar?". "Har någon fått betalt ännu, vi har väntat snart i fem veckor????".

Efter utrikesdepartementets unika avrådan från samtliga utrikesresor i spåren av coronaviruset den 14 mars har resejättarna Ving, Tui och Apollo lovat att återbetala eller erbjuda ombokning för alla kunder som berörs av avrådan, som nu sträcker sig till den 15 juni.

Men att lyckas hålla kravet om att återbetala resan inom två veckor som paketreselagen förordar har visat sig vara svårt, och på resebolagens Facebooksidor är det nu många som vädrar sin frustration över den utdragna tiden.

Speciella omständigheter

Men till och med Hallå konsument, som erbjuder oberoende vägledning genom Konsumentverket, skriver att man bör vara beredd på att det kan dröja lite längre tid "med tanke på de speciella omständigheter som råder nu".

– Det har tagit betydligt längre tid än de två veckor som vi brukar hålla oss till, men det är ett sådant tryck, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

– Vi har ungefär 100 000 resor vi ska återbetala nu.

För hela branschen uppskattar han att det handlar om cirka en halv miljon resor. När många bokar av samtidigt behandlar man ärendena i tur och ordning från avbokningsdagen, säger han.

– Sedan betar man av dem successivt så snabbt det går. Men vi är ett begränsat antal människor och det är ett extremt tryck. Men nu hoppas vi kunna komma i gång snabbare, vi ökar upp bemanningen så vi kan öka hastigheten.

"Pengarna kommer"

Hur många man än så länge har hunnit betala tillbaka vet han inte, men det är "väldigt många kvar".

– Vi beklagar att det tar längre tid än normalt, men kunderna behöver inte vara oroliga. Pengarna kommer att betalas ut.

Samma budskap ges av Apollo och Tui.

– Vi har påbörjat utbetalningar, men det tar tid. Det är manuella processer som krävs för att betala tillbaka varje kund. Därför har inte alla kunder fått betalt ännu, men det kommer de att få, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo.

Fortsatt har Apollo cirka 30 000 resor kvar att hantera, och arbetet sker så fort det bara går, säger hon.

– Men vi hoppas på kundernas förståelse för att det tar tid och tackar för deras tålamod.

Extremt läge

Även Isabella Gharehdaghi vid Tui:s pressavdelning försäkrar att alla kunder som berörs av UD:s avrådan kommer få pengarna tillbaka.

"Vi förstår att våra kunder känner sig frustrerade men vill understryka att de ska känna sig trygga med att de kommer att få sin återbetalning även om det dröjer", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Likt Apollo behandlar Tui varje ärende utifrån planerat utresedatum, säger Isabella Gharehdaghi:

"Men på grund av det extrema läget så ligger vi efter i det arbetet".

Fakta: Resor och coronaviruset

Sedan 14 mars avråder UD från alla icke nödvändiga resor till alla länder. Anledningen är spridningen av coronaviruset sars-cov-2 samt den osäkra och föränderliga situationen runt om i världen. Avrådan gäller till 15 juni 2020 och därefter ska en ny bedömning göras.

Om du är utomlands rekommenderar UD att du skriver upp dig på den så kallade svensklistan där du kan lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas. Detta möjliggör för UD samt ambassaden att kontakta dig vid en krissituation. Uppgifterna sparas under en period som du uppger själv, men max i ett år.

Du kan skriva upp dig på svensklistan på hemsidan Sweden Abroad, eller via appen Resklar. Via appen kan du även hålla dig uppdaterad om vad som gäller på platsen du befinner dig, och UD kan kontakta dig med information om exempelvis möjliga transporter.

Resenärer som har för avsikt att återvända till Sverige inom en relativt snar framtid bör överväga att göra det så snart som möjligt, menar UD.

I och med UD:s avrådan har många researrangörer ställt in alla resor fram till 15 juni. Om du har bokat en paketresa omfattas du av paketreselagen som innebär att du som resenär har rätt att få pengarna tillbaka om resan ändras på ett väsentligt sätt. Detta gäller exempelvis om resan blir avkortad eller inställd.

Källa: UD, Hallå Konsument

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!