Grön rödbetssoppa
För 4 personer, 40 minuter
4–6 färska rödbetor
2 potatisar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1/2 spetskålshuvud
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1/2 citron
salt och vitpeppar
1 1/2 liter grönsaksbuljong
Att äta till:
gräddfil
mjukt rågbröd i mindre bitar
Gör så här:
1. Skala rödbetor, potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och lök. För färgens skull riv rödbetorna i ett par deciliter vatten som får stå och dra. Strimla resterande rödbetor, potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och spetskål. Hacka löken.
2. Koka upp grönsaksbuljongen.
3. Fräs grönsakerna, utom rödbetan, med olivolja i stor kastrull. Pressa i vitlöken. Slå på buljongen och låt soppan sjuda till dess grönsakerna börjar bli mjuka, cirka 15 minuter. Blanda ned rödbetorna med vatten och allt, och soppan får en fin klarröd färg. Smaka av med saften från en halv citron, salt och peppar. Servera med gräddfil och bröd.