Inred balkongen utifrån känsla

Om du har förmånen att ha en uteplats eller balkong är nu rätt tid att ge den lite extra kärlek. Inred med känsla och en smula praktiskt tänk så har du ett extra rum till sommaren.

Med rätt inredning på balkongen får du ett extrarum till sommaren. Malin Jilkén och hunden Billy älskar balkonghänget.

Med rätt inredning på balkongen får du ett extrarum till sommaren. Malin Jilkén och hunden Billy älskar balkonghänget.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-06-15 08:05

Kanske har din balkong på sin höjd fått tjäna som utrymme för förvaring eller för att vädra kläder på? Du har ju ändå varit på jobbet hela dagarna – och rest bort när du har varit ledig. I och med coronakrisen har våra levnadsvanor förändrats. Vi har alla, mer eller mindre, blivit hemmakatter.

– Plötsligt har vi fått tid till att ta tag i sådant som vi annars inte mäktat med. Samtidigt längtar vi efter att göra det extra trivsamt omkring oss när vi tillbringar så mycket tid hemma. Byggvaruhusen, inredningsbutikerna och blomsterhandeln går det verkligen bra för nu, säger Filippa Egnell som är inredare och stylist.

Inredd för mys

Någon som alltid har prioriterat balkongen är Malin Jilkén. Så fort det inte är snö vill hon ut dit, och en portabel infravärmare håller sträng kyla borta under de kalla årstiderna.

– Balkongen är min återhämtningsplats. Jag går upp extra tidigt för att äta frukost ute, det är inte ovanligt att jag sitter med vinterjackan över morgonrocken. En frukost på balkongen tar aldrig mindre än en timme. Jag kan bli provocerad av människor som inte använder sin balkong när de har en, säger hon lika mycket på skämt som på allvar.

Malin har valt att inreda sin balkong för vila och njutning. I stället för stolar har hon två bänkar med mjuka dynor.

– Jag testade att ha kafébord med stolar, men jag tycker om att krypa upp och sitta här i flera timmar och det blev så stelt och obekvämt med stolarna. Jag vill ha det ombonat och mysigt i första hand. Som bord har jag gamla vinlådor som jag hittade i mina föräldrars garage, som jag skjuter in under bänkarna när jag inte behöver dem.

Vara realist

Inredaren Filippa Egnell är inne på samma linje som Malin:

– Det kan bli statiskt med ett bord och två stolar på en liten yta, i stället är det smart att inreda med möbler som har dubbla funktioner. Kanske ett klaffbord som du kan fälla upp och ned så att du har golvyta att röra dig på. Och kanske en platsbyggd bänk som blir en mysig sittplats, som också kan fungera som förvaring.

För att få känslan av att balkongen är ett extrarum är det viktigt att den känns ombonad. Det kan du se till på olika sätt.

– Man kan sätta upp ett vindskydd av bambu eller en spaljé med snabbväxande klätterväxter. På räcket kan du ha ett litet parasoll, säger hon och fortsätter:

– På många inspirationsbilder kan man se gardiner som böljar i brisen. Var realist här – det är jättevackert, men textilier blir ofta förstörda av väder och vind. Duschdraperier som påminner om tyg och som är lite tåligare kan vara ett alternativ.

Glöm inte att ljuset gör mycket för inredningen.

– Jag är förtjust i solcellslampor, de kan man sätta i taket eller vira runt räcket. Det är också stämningsfullt att tända fotogenlampor, säger Filippa Egnell.

Känslan viktigast

Vare sig Malin eller Filippa är särskilt intresserade av trender. Trots att Filippa jobbar med inredning är det den personliga smaken och inte modet hon följer.

– Man ska gå efter den stil man gillar. Men om vi ska se några strömningar just nu så är det mycket fokus på naturmaterial, hållbarhet och klimat, att inte slita och slänga. 

Malin Jilkén inspireras i första hand av sociala medier och strävar efter att få till en bra känsla.

– Jag inreder med sådant som ger mig ett lugn, som gör det mysigt men också lite kul. Jag har en batteridriven såpbubbelmaskin som jag älskar! Den förhöjer stämningen på balkongen. Färger och vilken typ av blommor jag har tänker jag inte så mycket på, vad som är trendigt och coolt går mig helt förbi.

En växt som hon är extra mån om är en kärleksört som kommer från barndomshemmets trädgård. På Malins balkong doftar också mynta och lavendel, förutom både hägg och syren som växer utanför huset.

– Härom dagen fick jag en fjärilslavendel som särskilt ska locka till sig fjärilar, det ser jag fram emot.

Bygg på höjden

Tidigare hade hon ett äppelträd på balkongen, men det tog så mycket plats att hon valde att göra sig av med det och i stället sätta dit en sittbänk till.

– Den har min hund Billy lagt beslag på, han tycker lika mycket om att ligga här i solen som jag.

En liten yta behöver inte vara ett hinder för att få plats med det du önskar. Längtar du efter Medelhavet? Inred med örter som salvia samt tomatplantor och ett litet citronträd.

– Du kan bygga på höjden med lådor på golvet och hyllor med krukor. Skapa ett litet drivhus mot väggen, det behöver inte vara så djupt, det räcker med 30 centimeter. Där du också förvarar krukor, vattenkannan, kryddsaxen och kanske trädgårdsböcker, det blir ett vackert blickfång, säger inredaren Filippa Egnell.

Med rätt inredning på balkongen får du ett extrarum till sommaren. Malin Jilkén och hunden Billy älskar balkonghänget.
Med rätt inredning på balkongen får du ett extrarum till sommaren. Malin Jilkén och hunden Billy älskar balkonghänget.
Inredningstips

+ Fundera på vilken funktion du vill att uterummet ska ha. Vad vill du göra där – äta, vila, jobba? Vilka möbler passar då bäst? En mysig soffa eller ett kafébord?

+ Vilken känsla vill du ha? Kanske en förlängning av köket? Ös på med örter och tomatplantor. En plats för återhämtning? Inred med mjuka kuddar och varm belysning.

Källa: Filippa Egnell, inredare och stylist


Vinn på att vara praktisk

Det kan låta tråkigt att tänka praktiskt, men en uteplats blir ofta hårt utsatt för väder och vind. Tänk därför på detta:

+Skaffa förvaring för kuddar och dynor så att du lätt kan lägga undan dem inför kvällen och vid regn.

+Lägg inte dynor direkt på golvet, det samlas fukt och smuts under.

+Undvik draperier och gardiner av vanligt tyg. Kanske kan du i stället använda badrumstextilier som är behandlade för att stå emot väta och fukt.  

Källa: Filippa Egnell, inredare och stylist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!