Jämtlandsfjällen bjuder in till sommar

Vårens skidbackar får vänta. Satsa i stället på en grön fjällvandring. De klassiska Jämtlandsfjällen bjuder på äventyr både högt och lågt – till tonerna av "Frösöblomster" om man vill.

Ristafallet hör till Jämtlands främsta sevärdheter.

Ristafallet hör till Jämtlands främsta sevärdheter.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-04-01 13:30

Naturupplevelsen börjar redan innan jag når de blånande Jämtlandsfjällen. En spektakulär badupplevelse väntar i glesbefolkade trakter i Bräcke kommun, öster om Östersund. Här slingrar sig den sju kilometer långa Forsaleden genom stenig natur. Den korsar bland annat Forsaån, som bildar en rad små vattenfall över lenslipade stenhällar. Nedanför varje fall finns en naturlig bassäng, som gjord för ett dopp. Enda haken är det kalla vattnet. Efter en stunds andhämtning tar jag mig ett dopp.

På Frösön, skild från Östersunds centrum med ett smalt sund, väntar mer fjällkänsla. Här ligger Sommarhagen där vår främsta nationalromantiska tonsättare Wilhelm Peterson-Berger (1896–1930) bodde. På husets övervåning får man en härlig vy över fjällandskapet, och när vi ser de blommande ängarna runt om förstår vi var han fick sin inspiration ifrån.

– Han älskade fjällen och kunde vara ute och vandra med sina bekanta i veckor på somrarna, säger ciceronen Göran Modén, som varit präst i Frösö kyrka där Peterson-Bergers mest kända verk "Frösöblomster" ofta ljuder när det är bröllop.

Tjärn och fall

Jag styr kosan vidare mot de fjäll jag just blickat ut över, mot Vålådalen. Jag campar omgiven av bergstoppar och oändliga mängder blommande rallarrosor i rosalila färger.

Den stillsamma morgonen dagen efter bjuder på skön sol. Det är perfekt för ett bad i den långgrunda Nulltjärnen någon kilometer bort. Jag tar bilen dit. Här är badtemperaturen behaglig, trots att dett finns spridda snöfläckar kvar på de omgivande bergen.

På vägen tillbaka möter jag en hjord renar. De korsar körbanan utan att bry sig, stannar i vägrenen på andra sidan och betar i dikeskanten.

Det blir en liten avstickare till Ottsjö, en av Sveriges vackrast belägna byar, omgiven av illgröna ängar och med ett storslaget fjällpanorama. Därefter tar jag mig till Ristafallet, ett av Jämtland mest imponerande. Fallet saknar staket, vilket gör att man kan komma väldigt nära. Barn bör man hålla hårt i handen.

Cykel i backe

Åre, Sveriges främsta vintersportdestination, har de senaste tio åren även utvecklats till sommardestination. Bland annat har flera av bergets skidbackar, liksom en del smala skogsstigar, förvandlats till fartfyllda, branta leder för mountainbikecyklister. Sju gröna, nio blå, tio röda och, för de våghalsigaste, nio svarta leder har anlagts på berget. Som mest väntar 853 fallmeter, om man startar nära Åreskutans topp. Många har egna cyklar, men att hyra en av de mer avancerade cyklarna nere i Åre by kostar runt en tusenlapp per dag.

Gondolliften går nästan hela vägen till Åreskutans topp. Den blir valet för dagens topptur i det underbara sommarvädret. Solen värmer upp dalen och bergssidorna, vilket ger uppåtvindar som skapar perfekta förhållanden för skärmflygarna. På vägen upp räknar jag till ett dussin av dem i luften samtidigt.

Den sista biten till toppen är ett val av två leder: en är brant och rak, och den andra mer kringelkrokig som passar för barnfamiljer. Jag tar den raka. Samtidigt som jag njuter av utsikten äter jag min medhavda kanelbulle, sedan börjar vandringen hela vägen ned till byn – en mycket vacker tur men med darriga trötta knän mot slutet.

Klassisk tur

Först efter att jag har kört de två milen västerut till Tännforsen, Sveriges största vattenfall, har benen hämtat sig någorlunda. Sist jag var här var det vinter och fallet hade förvandlats till trolska isskulpturer. Nu pumpar drygt 300 kubikmeter vatten över fallets kant varje sekund – en grandios, dånade och en rätt blöt upplevelse om man råkar ställa sig på fel ställe.

När solen har ledsnat för dagen tar jag in på Stf Storliens fjällgård, en av Jämtlandstriangelns många fjällstationer.

Nästa dag gör jag en klassisk fjälltur nära den norska gränsen: Doktor Ernst Westerlunds Blomsterstigen. Han trodde stenhårt på vandringens positiva inverkan på hälsan och skapade på sent 1800-tal en led från Storliens järnvägsstation upp på fjället, med flera vilobänkar med drygt 100 meters mellanrum. Första stoppet – 100-åringarnas bänk – passerar vi med lätthet. Hela turen tar några timmar, inklusive stopp vid alla vackra växter med fina informativa skyltar.

Åreskutans topp ned mot Kallsjön.
Åreskutans topp ned mot Kallsjön.
Jämtland

+Coronakrisen

Från och med den 6 april stänger Skistar ned sina anläggningar i Sverige på inrådan av Folkhälsomyndigheten. STF:s fjällstugor har redan stängt ned för vintersäsongen för att undvika spridningen av coronaviruset och för att inte belasta den lokala och regionala vården.

+Allmänt

Jämtland och Härjedalen blev svenska först år 1645. Den västra delen präglas av storslagen högfjällnatur medan den östra är mindre kuperad och mer liknar andra svenska skogstrakter.

+Säsong

Sommarsäsongen sträcker sig från juni till tidigt i september.

+Resa dit

Tåget från Stockholm stannar bland annat i Östersund, Åre och Storlien. Dessutom går inlandsbanan, från Kristinehamn till Gällivare, genom Jämtland. Man kan flyga till Östersund och ska man då vidare till Åre så finns det kollektivtaxi till lägre pris från flygplatsen.

+Ta sig runt

Tågen stannar vid en rad stationer mellan Östersund och Storlien. Vissa landsbygdssträckor har även bussförbindelser. Avstånden är relativt långa, men man ser en och annan som valt cykel som färdmedel – gör man det måste man precis som om man ska fjällvandra ha utrustning för alla väderförhållanden.

+ STF:s stugor

Föreningens fjällstugor har stängt ned för vintersäsongen på grund av coronautbrottet. När det gäller lokala arrangemang är det varje lokalavdelning som avgör om de kan genomföra sina aktiviteter på ett bra sätt. Läs mer på stf.se

+Mer info

På adventuresweden.com/planera-din-resa/ finns länkar till en lång rad jämtländska turistbyråer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!