Kajaksemestern tar dig dit inget annan kan

På en spegelblank insjö, en älv som slingrar sig genom lanskapet eller mellan kobbar och skär ute vid havsbandet. En kajaktur tar dig närmare både vattnet och naturen.

Med en kajak kan du ta dig dit ingen båt når.

Med en kajak kan du ta dig dit ingen båt når.

Foto: Shutterstock

Livsstil & fritid2020-07-06 08:45

Längtan efter att semestra på sjön är stor. Efterfrågan på att både köpa och hyra båt har skjutit i höjden den här sommaren, det vittnar bland annat Blocket om. Men har du vare sig tid att ta hand om eller råd att köpa en båt så finns det andra alternativ. Med den långa, nätta och smidiga kajaken kan du ta dig dit ingen annan når.

– Du vet när du kommer ut i skärgården och kan glida in mellan de små skären, där man inte kommer in med andra typer av båtar... det är helt fantastiskt! Du kan smyga väldigt nära land och helt ljudlöst för egen maskin, säger Ylva Schöldberg.

Hon är verksamhetsansvarig för kajak på Friluftsfrämjandet region Mälardalen och beskriver kajakpaddling närmast som en magisk upplevelse. Hon ser likheter med att åka långfärdsskridskor, ett intresse som gjorde att hon började engagera sig i organisationen.

– Lika häftigt som det är att glida fram på isen på vintern är det att glida fram på vattnet på sommaren.

Gå en kurs

Det finns egentligen inga gränser för var du kan sjösätta din kajak, menar hon. Insjöar, vattendrag, åar, älvar, forsar eller hav. Så länge den kan flyta går det bra. Skulle du gå på grund är det bara att kliva ur och dra ut den på djupare vatten eller bära den om det behövs.

Har du aldrig paddlat kajak förut kan du göra en prova på-paddling eller gå en nybörjarkurs.

– Först är det teori kring säkerhet, utrustning och tekniker. Därefter är det övning i bassäng, där du bland annat får lära dig att kliva i och ur kajaken. Du får också prova på att välta samt kamraträddning – att hjälpa någon som har vält att komma upp i kajaken igen, säger Ylva Schöldberg.

Med en nybörjarkurs i bagaget kan du sedan hänga med på guidade turer hos de flesta arrangörer runt om i landet.

De vanligaste varianterna är enmans- och tvåmanskajak. Ska du paddla med ett mindre barn, eller någon som känner sig osäker, är en tvåsitsig att föredra, tipsar Ylva. Tar du en längre tur finns det utrymmen både fram och bak att packa i, även ett torrutrymme för exempelvis proviant eller annat som behöver hållas undan väta.

Dela glädjen

– Det är otroligt socialt. Vid lugnare vatten kan du ligga jämsides någon annan och prata i flera timmar. Vid andra typer av väder får du ligga på led och hålla tungan rätt i mun, säger Ylva.

Hon tycker att det är viktigt att inte ge sig ut ensam, utan att alltid ha sällskap med sig i en annan kajak.

– Delad glädje är dubbel glädje, och så har vi det där med säkerhetsaspekten också.

Att svara på frågan när och var det är bäst att paddla tycker hon är svårt:

– Det finns ju så mycket vatten att hålla till på. Allt vatten har sin tjusning. Och så beror det lite på väder och vind också.

Tre kajakturer i Sverige

1. Höga Kusten

Höga Kustens världsarv är en unik plats att uppleva från kajaken. Dess skärgård utgörs av höga skogsklädda klippöar med slipade hällar från istiden.

Turförslag: Paddla från Bönhamn till Örnsköldsvik.

Antal dagar: Fyra till fem.

Svårighetsgrad: Medel.

2. Misterhults skärgård

Lugnt och skyddat glider kajaken fram bland öde små öar och vackra fiskelägen. Här erbjuds paddling i ensamhet där grund och smala sund håller båttrafiken borta. Det går ofta att hitta bra tältplatser på en egen orörd ö. Med lite tur ser du både säl och havsörn.

Turförslag: Paddla från Västervik till Misterhults skärgård.

Antal dagar: Två till tre.

Svårighetsgrad: Lätt.

3. Östgöta skärgård

Östgöta skärgård sträcker sig från Arkösund i norr till Gryt i söder med mängder av kobbar och obebodda öar som är perfekta att slå upp tält på. Här finns stor variation av natur med öppen horisont, klippor och skog.

Turförslag: Paddla från Gryt till Arkösund.

Antal dagar: Tre till fyra.

Svårighetsgrad: Lätt.

Källa: Kajakaventyr.com


Detta bör du ha med

+Flytväst, vattentätt sjökort och kompass samt länspump.

+Regnställ, bekväma byxor och mössa är ett måste på längre turer, även på sommaren. Underställ och strumpor i ull, de värmer även när de är våta.

+Vattenflaska, pannlampa, multikniv och myggmedel.

+Vattentäta packpåsar för kläder.

+Tält, liggunderlag och sovsäck.

+Fältkök för matlagning.

+Vatten och mat anpassat efter expeditionens längd.

Källa: Kajakaventyr.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!