Heta kikärtsbollar
Till 4 personer, 20 minuter
500 g kokta kikärtor
1 msk vetemjöl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chili
3 msk hackad gräslök
3 msk hackad persilja
1–2 msk vetemjöl
salt och svartpeppar
olja till fritering
Till såsen:
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 grön paprika
3 dl färdig tomatsås (pastasås)
1 krm vardera av vit-, svart-, grön- och rosépeppar
1 msk vinäger
salt
Äta till:
potatis, ris eller couscous
Gör så här:
1. Skala och dela den gula löken grovt. Klyv chilin på längden, ta bort fästet och kärnorna. Tippa upp de kokta kikärtorna i durkslag och spola av dem i vatten. Blanda dem med gul lök, vitlök och chili i matberedare med kniven monterad. Tillsätt gräslök, persilja, salt och peppar. Hacka samman blandningen, arbeta in 1–2 matskedar vetemjöl och forma degen till bollar med lätt fuktade händer.
2. Hacka lök och paprika. Fräs hacket med olja och tillsätt färdig tomatsås. Krydda med fyra sorters peppar, vinäger och salt.
3. Fritera kikärtsbollarna i omgångar i het olja. Låt dem rinna av på hushållspapper innan de serveras med den heta såsen, salladsgrönsaker och potatis, ris eller couscous.