Kikärtsbollar med tomatsås

Färdig tomatsås och kokta kikärter är en utmärkt grund för vegetarisk matlagning.

Friterade kikärtsbollar med stark peppar är mat med massor av smak.

Friterade kikärtsbollar med stark peppar är mat med massor av smak.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-05-04 09:35

Heta kikärtsbollar

Till 4 personer, 20 minuter

500 g kokta kikärtor

1 msk vetemjöl

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 chili

3 msk hackad gräslök

3 msk hackad persilja

1–2 msk vetemjöl

salt och svartpeppar

olja till fritering

Till såsen:

1 msk rapsolja

1 gul lök

1 grön paprika

3 dl färdig tomatsås (pastasås)

1 krm vardera av vit-, svart-, grön- och rosépeppar

1 msk vinäger

salt

Äta till:

potatis, ris eller couscous

Gör så här:

1. Skala och dela den gula löken grovt. Klyv chilin på längden, ta bort fästet och kärnorna. Tippa upp de kokta kikärtorna i durkslag och spola av dem i vatten. Blanda dem med gul lök, vitlök och chili i matberedare med kniven monterad. Tillsätt gräslök, persilja, salt och peppar. Hacka samman blandningen, arbeta in 1–2 matskedar vetemjöl och forma degen till bollar med lätt fuktade händer.

2. Hacka lök och paprika. Fräs hacket med olja och tillsätt färdig tomatsås. Krydda med fyra sorters peppar, vinäger och salt.

3. Fritera kikärtsbollarna i omgångar i het olja. Låt dem rinna av på hushållspapper innan de serveras med den heta såsen, salladsgrönsaker och potatis, ris eller couscous.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!