Klassisk jordgubbsglass är godast

Nu börjar glassäsongen och smaken av jordgubbar hör sommaren till. Men det finns överraskande få glassar med bara jordgubbssmak. En trogen kändis blir bäst i test. 

Åtta olika jordgubbsglassar testades. Vinnaren är en trogen klassiker.

Åtta olika jordgubbsglassar testades. Vinnaren är en trogen klassiker.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Livsstil & fritid2020-05-26 09:31

Vad är en sommar utan jordgubbsglass? Den traditionella smaken har funnits länge, men verkar ha konkurrerats ut av andra sorter. I mataffärernas frysdiskar hittar vi exempelvis jordgubbar tillsammans med smak av ostkaka och med smultron. 

Endast två sedvanliga jordgubbsglassar finner vi, och en som är baserad på sojapulver och vatten i stället för grädde. Men sojaglassen överraskar, trots att den inte innehåller så mycket jordgubbar, 11 procent, jämfört med de andra glassarna i testet. Den är heller inte så söt, trots att den har högst andel socker.

För övrigt är glass i sig en riktig sockerbomb. De vi testar har runt 25 gram sockerarter per 100 gram. 

Naturligt innehåll

Man skulle kunna tro att naturliga råvaror, mycket jordgubbar och inga tillsatser är ett framgångsrecept. Det fungerar inte för den dyra Häagen-Dazs där smaken blir alldeles för tunn och svag för att ens bli godkänd, trots att den innehåller mest grädde och mycket jordgubbar jämfört med de andra.

Den billigare laktosfria Siaglassen med smakkombinationen jordgubb och smultron går inte heller hem hos testpanelen, då den smakar alldeles för lite och dessutom upplevs som lite udda. Den blir underkänd. 

Enkel vinnare

Priset på glassarna varierar stort, från 22 till 120 kronor per liter, och är ingen fingervisning om hur god den är. Vinnaren GB:s vaniljglass med jordgubbssylt säljs i en enkel fyrkantig kartong och kostar 14 kronor, och hör till de billigaste. Glassarna i de lyxiga runda förpackningarna kostar upp till fyra gånger så mycket, eller mer. Men burkarna är mer praktiska eftersom de går att återförsluta med lock och stoppa tillbaka i frysen. De är också roligare och trevligare att ställa fram på bordet som ett sött avslut vid en middagsbjudning.

GB Glace Gräddglass Vanilj med jordgubbssylt.
GB Glace Gräddglass Vanilj med jordgubbssylt.
Så gjorde vi

En panel om fem personer har i ett blindtest provsmakat åtta olika sorters jordgubbsglassar. De har bedömt smak, doft och utseende och satt betyg mellan 1 och 5, där fem är bäst och två är godkänd.


Leverantörer

Axfood.se

Benjerry.se

Coop.se

Gb.se

Grycan.pl

Haagen-dazs.se

Siaglass.se


Så började glassbolagen

+ GB, Glace-Bolaget AB, bildades 1942 då Mjölkcentralen och Choklad-Thule köpte Alaska-Glass. Nu tillverkas det över 170 olika sorters glass i fabriken i Flen och varje år lanseras nya smaker. 

+ Sia Glass kom till 1961 som ett sysselsättningsprojekt i Slöinge när det lokala slakteriet lades ned. Under vinterhalvåret tillverkades det skorpor i fabriken. På 1970-talet började vaniljstång användas i glassen och man fick många klagomål från konsumenter som trodde att de svarta prickarna var skräp.

+ Häagen-Dazs grundades 1961 i USA av Reuben Mattus. Choklad, vanilj och kaffe var de första smakerna. Det sägs att det tog Mattus sex år att utveckla ett recept på jordgubbsglass som han var riktigt nöjd med.

+ Ben & Jerry’s startade 1978 som en glassbar i en renoverad bensinmack i Vermont, USA. Två år senare började de göra halvlitersförpackningar i en gammal trådfabrik för att kunna köra ut glassen med en folkabuss till restauranger i närheten.

Källa: Ben & Jerry’s, GB Glace, Häagen-Dazs, Sia Glass.


1. GB Glace Gräddglass Vanilj med jordgubbssylt

Betyg: 3,8

Kommentar: Bäst

Cirkapris: 13,95 kr

Cirkapris/l: 27,90 kr

Storlek: 500 ml

Ingredienser: Skummjölk, socker, glukos-fruktossirap, grädde (7,1%), jordgubbar (5%), mjölkfett, glukossirap, vasslepulver (mjölk), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (natriumalginat, pektin), alkohol, citronjuice, naturlig arom, skummjölkspulver eller koncentrat, surhetsreglerande medel (citronsyra, äppelsyra).

Näringsvärde per 100 gram: Energi 199 kcal/833 kJ, fett 6,6 g – varav mättat fett 4,4 g, kolhydrater 32 g – varav sockerarter 27 g, protein 2,6 g, salt 0,1 g. 

Omdöme: Den klassiska storsäljaren får full pott av några i panelen. Den beskrivs som krämig och gräddig med mycket smak, trots ett ganska skralt innehåll av jordgubbar. 


2. GB Glace Choice Refreshing Strawberry

Betyg: 3,6

Kommentar: Vegansk

Cirkapris: 29,50 kr

Cirkapris/l: 39,30 kr

Storlek: 750 ml

Ingredienser: Vatten, socker, jordgubbar (11%), glukossirap, glukos-fruktossirap, kokosolja, druvsocker, sojapulver (1,5%), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan, pektin), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), arom, salt, färgämne (rödbetsrött), surhetsreglerande medel (citronsyra).

Näringsvärde per 100 gram: Energi 180 kcal/760 kJ, fett 4,5 g – varav mättat fett 3,8 g, kolhydrater 34 g – varav sockerarter 28 g, protein 0,8 g, salt 0,16 g.

Omdöme: Sojaglassen utan grädde har den lägsta fetthalten av glassarna i testet. Bra smak med mycket jordgubb. Den upplevs mindre söt än de andra.


3. Grycan Strawberry

Betyg: 3,2

Kommentar: Smakrik

Cirkapris: 39,90 kr

Cirkapris/l: 79,80 kr

Storlek: 500 ml

Ingredienser: Vispgrädde, jordgubbar (20 %), vatten, socker, avfettat mjölkpulver, glukossirap av potatis, smör, kokosfett, äggulor, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, pektiner, xantangummi), surhetsreglerande medel (citronsyra), färgämnen (betanin, karotener). 

Näringsvärde per 100 gram: Energi 228 kcal/953 kJ, fett 11,9 g – varav mättat fett 7,5 g, kolhydrater 26 g – varav sockerarter 23,2 g, protein 0,7 g, salt 0,12 g.

Omdöme: Den polska uppstickaren har mest jordgubbar i sin glass, en femtedel. Smakrik och lite syrlig i smaken. En i panelen är lyrisk och ser den som sin nya favorit.


4. Ben & Jerry's Strawberry Cheesecake

Betyg: 2,8

Kommentar: Knaprig

Cirkapris: 55,95 kr

Cirkapris/l: 120,30 kr

Storlek: 465 ml

Ingredienser: Grädde (24%), vatten, socker, kondenserad skummjölk, jordgubbspuré (6%), jordgubbar (4%), florsocker, vegetabiliska oljor (soja, raps), äggula från frigående höns, majsstärkelse, vetemjöl, fullkornsvetemjöl, färskost (0,9%), mjölkfett, stabiliseringsmedel (pektin, guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl, karragenan), citronjuicekoncentrat, salt, melass, emulgeringsmedel (sojalecetin), naturlig arom, bakpulver (natriumvätekarbonat), honung, fläderbärsjuicekoncentrat, surhetsreglerande medel (mjölksyra). > Socker (ej florsocker), honung: handlad utifrån principerna för massbalans, totalt 17%.

Näringsvärde per 100 gram: Energi 243 kcal/1021 kJ, fett 14 g – varav mättat fett 7,4 g, kolhydrater 27 g – varav sockerarter 24 g, protein 3,3 g, salt 0,21 g.

Omdöme: Grahamskexen tilltalar panelens smaklökar, men kexen gör också att några tycker att konsistensen är för hård.


5. Coop Gräddglass Jordgubb

Betyg: 2,6

Kommentar: Billig

Cirkapris: 10,95 kr

Cirkapris/l: 21,90 kr

Storlek: 500 ml

Ingredienser: Skummjölk, grädde 20%, jordgubbssylt 14% (jordgubbar 50%, socker, vatten, förtjockningsmedel (E 440), surhetsreglerande medel (E 330), konserveringsmedel (E 202), arom), socker, vasslepulver, glukos-fruktossirap, emulgeringsmedel (E 471, vegetabiliskt), stabiliseringsmedel (E 410, E 412, E 407), vaniljarom. 

Näringsvärde per 100 gram: Energi 190 kcal/800 kJ, fett 8,5 g – varav mättat fett 5,5 g, kolhydrater 26 g – varav sockerarter 25 g, protein 2,6 g, salt 0,16 g. 

Omdöme: Enad panel tycker att den inte smakar så mycket jordgubb, trots att det är ganska mycket bär i glassen. Konsistensen är däremot krämig och bra.


6. Dazzley Sweet Strawberry

Betyg: 2,4

Kommentar: Jordgubbstopping

Cirkapris: 24:95 kr

Cirkapris/l: 27:70 kr

Storlek: 900 ml

Ingredienser: Skummjölk, glukos-fruktossirap, socker, jordgubbspuré 9%, vasslekoncentrat, vatten, kokosfett, glukossirap, invertsockersirap, jordgubbsjuice från koncentrat 1%, emulgeringsmedel (E471 av vegetabiliskt fett), stabiliseringsmedel (E410, E412, E440), jordgubbe 0,2%, syra (cironsyra), färgande livsmedel (rödbetsjuicekoncentrat), bourbon vaniljextrakt, naturlig arom, fruktos, modifierad potatisstärkelse, förtjockningsmedel (E401). 

Näringsvärde per 100 gram: Energi 190 kcal/797 kJ, fett 8,2 g – varav mättat fett 7,3 g, kolhydrater 27 g – varav sockerarter 25 g, protein 1,7 g, salt 0,1 g.

Omdöme: Glassen ser festlig ut, men många att den är för vag i smaken. Någon känner dock mycket jordgubbssmak.


7. Häagen-Dazs Strawberries & Cream

Betyg: 1,8

Kommentar: Smaklös

Cirkapris: 51,95 kr

Cirkapris/l: 112,90 kr

Storlek: 460 ml

Ingredienser: Grädde (36 %), kondenserad skummjölk, jordgubbar (21 %), socker, äggula. 

Näringsvärde per 100 gram: Energi 244 kcal/1023 kJ, fett 15,5 g – varav mättat fett 9,5 g, kolhydrater 22,2 g – varav sockerarter 21 g, fiber 0,3 g, protein 3,9 g, salt 0,15 g.

Omdöme: Lyxiga märket Häagen-Dazs lever inte upp till förväntningarna. En besvikelse, tycker några. Godkänd i konsistens men upplevs ganska smaklös av de flesta.


8. Sia Glass SmultronJordgubb Laktosfri

Betyg: 1,8

Kommentar: Ovanlig

Cirkapris: 36,95 kr

Cirkapris/l: 49,30 kr

Storlek: 650 ml

Ingredienser: Laktosfri skummjölk*, laktosfri grädde* (21%), socker*, glukossirap, druvsocker, laktosfritt vasslepulver (av mjölk)*, jordgubbar, smultron, naturlig arom, färgämne (rödbetsrött), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av veg fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, pektin), surhetsreglerande medel (citronsyra), laktasenzym. *Ursprung: Sverige. Smultron och jordgubbar är från EU. Grädde med 40% fetthalt.

Näringsvärde per 100 gram: Energi 210 kcal/900 kJ, fett 9,1 g – varav mättat fett 5,9 g, kolhydrater 29 g – varav sockerarter 27 g, protein 3,3 g, salt 0,06 g.

Omdöme: Kombinationen med smultron bedöms av panelen som en ”ovanlig smak”. Några tycker att den inte är god. Den är laktosfri och innehåller mest socker av glassarna i testet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!