Just nu är det många som kanske varken kan eller vill gå ut och äta på den lokala Kinakrogen. Men varför inte öppna kinesiskt på hemmaplan i stället? Ett kul sätt att lära känna ett annat kök och nya läckra smakkombinationer och konsistenser.
För även om vi inte kan resa i praktiken så kan man alltid spänna gomseglet och sätta kulinarisk kurs mot världens alla mål. Under min tid som New York-bo var det ett återkommande latmansnöje att beställa hämtmat från Sichuan-restaurangen på Sjunde avenyn. Numera får jag laga den själv. Här har jag samlat några av mina personliga favoriter som är relativt enkla att lyckas med hemma.
Ett äventyr i sig
Du kanske redan är avskräckt av mängden knepiga och okända ingredienser. Var inte det. Det mesta går faktiskt att hitta på asiatiska hyllan i vanliga butiker. Har du en asiatisk mataffär i din närhet kan ett första besök bli ett kul äventyr i sig. Och har du en gång köpt hem grejerna så håller de oftast i en evighet. Kniper det går det mesta ändå bra att byta ut mot annat eller hoppa över helt och hållet. Det är ju lite så vi får jobba just nu.
Pannkakor och tofu
Har du, liksom så många andra, drabbats av plötslig bakningslust rekommenderar jag å det varmaste scallion pancakes, det vill säga frasiga pannkakor med salladslök. De mest himmelska snacks man kan önska sig och gravt beroendeframkallande. Jag hinner knappt få dem ur stekpannan innan jag glufsat i mig allihop.
Mapo tofu är ett lysande sätt att få tofuskeptiker på fall, och kombinationen med asiatiska smaker och fläskfärs anser jag vara smått oslagbar. Kung Pao-kyckling är en prima vardagsrätt. I originalet tokhet med drivor av torkad chili, men det där styr du själv.
I dessa dagar behöver vi allt roligt tidsfördriv vi kan hitta på. Att vidga sina köksvyer är ett strålande sätt att få tiden att gå.