– Vårt hopp är att på lång sikt få några av husen bebodda, att få grannar. På kort sikt vill vi få koll på varför de står tomma.
Övergivna hus finns det gott om. Ett problem för många kommuner, bland annat småländska Torsås, berättar kommunutvecklare Sofie Nyström för TT. Det blir ödsligt och förfallet, samtidigt står nya potentiella inflyttare faktiskt på kö, säger hon.
– Mäklare söker objekt och folk hör av sig och vill bo här. Människor letar ödehus har vi märkt – det är spännande!
Inventeringar i gång
Ett politiskt uppdrag för att åtgärda problemet saknas i den småländska kommunen – däremot ska Torsås genomföra lokala utvecklingsplaner varje år. Då passar ödehusinventeringen bra, tycker Sofie Nyström. Eldsjälar i ett av kommunens områden har redan påbörjat en kartläggning – samma slags arbete som sker i flera av landets kommuner just nu.
Många upplever också att man har problem med övergivna fastigheter. Det framgår av en enkät som TT nyligen skickat ut till landets kommuner med frågan om det finns några privata bostadshus som står tomma, obebodda och övergivna av sina ägare – och alltså inte nyttjas alls i dag på något sätt – inom kommunens gränser.
Hur många övergivna hus det faktiskt finns inom landets gränser är det ingen som vet.
Men av de 137 kommuner som svarat på TT:s enkät uppger 85 att det finns ödehus – privata bostadshus som står tomma, obebodda och övergivna av sina ägare – inom kommunens gränser.
Hos 45 kommuner ska beståndet undersökas, och hos mer än hälften av dem är en sådan inventeringen redan i gång.
Kontaktar ägarna
I jämtländska Ragunda samarbetar man också med föreningar och boende för att få koll och komma i kontakt med ödehusens ägare.
– Jag har varit i åtta byar, och vi gick igenom som en balansräkning. Det som vi såg svart på vitt var att tillgångar var bland annat massor med fastigheter. Utmaningarna var att många av dem inte var bebodda i den grad som vi önskade, berättar näringsutvecklare Lars Blixt i Ragunda kommun.
– Vi behövde göra något åt det här.
Resultatet? Ägare till husen har kontaktats via brev. Bara i ett område i Ragunda har över hundra brev till ägarna skickats ut.
– Vi är hemskt försiktiga med att uppmana till att sälja, det hade kunnat vara kontraproduktivt. Men vi vill väcka en tanke.
Även Bollnäs planerar att genomföra en ödehusinventering kommande sommar. I Grästorp kommun är man redan i gång. Liksom i Motala – som i TT:s enkät uppger att cirka 170 hus redan hittats. Nu kontaktas fastighetsägarna och man försöker på olika sätt väcka en tanke för att få dem att renovera, hyra eller kanske sälja fastigheterna.
Behöver stöd
Men för Lars Blixt i Ragunda kommun stannar inte engagemanget där. Flera personer som vill flytta till kommunen och söker efter hus hör nämligen av sig. De behöver också stöd, säger han.
– Jag känner att det vore halvfabrikat om vi bara skickar brev. Vi märker att det behövs något slags lots för både köpare och fastighetsinnehavare.
TT: Så kommunen har tagit på sig att bli en sådan lots?
– Det är inget politiskt beslut men jag känner att jag behöver det. Det blir den sista knuffen när jag ringer upp en fastighetsägare och säger att nu har vi några intresserade. Då har jag ringt upp och frågat om jag får visa huset.
Utveckla landsbygden
Halländska Hylte försöker också få fler att flytta in – via projektet "Lev din dröm", som grannkommunen Falkenberg tidigare startat. Runt 300 hus har uppskattats vara helt obebodda, och ägare till fastigheter som bedöms stå tomma får helt enkelt vykort med frågan om hur planen ser ut för framtiden, berättar projektkoordinator Ida Karlsson Lalander i Hylte.
En del ägare svarar och ber kommunen om hjälp. Samtidigt har potentiella inflyttare hört av sig, säger hon.
– Jag har förmedlat fyra fem hus till mäklare, för vi i kommunen får inte vara involverade i själva försäljningen. Tre hus har också skickats ut via en intresselista, så de är på gång, säger hon och fortsätter:
– Man kan säga att det är "matchmaking".
TT: Är det en kommuns uppgift?
– Ja, det tycker jag. Det är viktigt att vi är med för att utveckla landsbygden.