Att sommarsemestern är så bra grogrund för gräl beror till viss del på att det finns så mycket att göra, säger Emil Bolin på Familjerådgivarna i Småland.
– En semester kan betyda så mycket. Det är lättare med jul för där vet vi ofta att det betyder att vi antingen gör det på ditt sätt eller på mitt sätt eller så har vi hittat på ett eget sätt. Det blir ofta att man gör likadant.
Men på sommarsemestern finns inte lika många måsten och traditioner.
– Jag tror att det dels är den stora valrikedomen som finns kring semester som ger upphov till gräl, men också att vi förväntar oss att vi ska tycka lika – man tänker att eftersom vi tycker om varandra ska vi väl tycka lika.
Romantiserad bild
Semestern är extra laddad för att vi är experter på att bygga upp en bild av hur det ser ut när vi är lediga.
– Vi romantiserar gärna den bilden, man ser hur man sitter under en parasoll och dricker en öl och mår så där himla gott. Man vill nå det där och så vill den andra åka på spa och då vet man att då blir det ingen öl.
A och O för att undvika bråk och besvikelser är kommunikation, förklarar Emil Bolin.
– Generellt är det alltid till hjälp att prata om något innan det händer. Det är mycket förväntningar och förhoppningar som vi behöver prata om och planera.
Många har jobbat väldigt hårt det senaste året och behovet av vila och återhämtning kan vara stort. Även där är det viktigt att prata med varandra och vara lyhörd.
– Man får vara öppen för att man har olika behov, men också för att återhämtning kan se olika ut för olika människor. För en del kan det vara avkopplande att göra något tillsammans med familjen. Problemen uppstår oftast när den ena parten tycker att den får ta hand om allt.
Dålig kommunikation
Brist på kommunikation verkar vara roten till de flesta av våra gräl. Är vi generellt dåliga på att kommunicera?
– Ja, svarar Emil Bolin, utan att tveka.
– Det är vi i alla relationer som inte är precis nya. Efter ett eller två år slutar vi att vara nyfikna och lyssna och lurar oss själva att vi tror att vi vet vad den andra tänker och vill. Då blir de det här kollisionerna och krockarna där vi inte förväntar oss samma sak.
Bristen på kommunikation är inte bara ett problem under de få semesterveckorna, utan hela året, hela tiden.
– Det är så vanligt. Det är absolut den vanligaste frågan för familjerådgivningen.
Det är svårt att kommunicera om vad man vill och vilka förväntningar man har. Hade det varit enkelt hade vi gjort det mer. Emil Bolin har några råd för att göra det lite lättare.
– Ett tips är att byta perspektiv och försöka tänka från den andres perspektiv, hur känns det för honom eller henne?
– Ett annat är att försöka tolka välvilligt. Det är lätt att tolka allt negativt när man är oense, men försök se de positiva sakerna och det som faktiskt är bra.