Konsten att välja och hänga konst

– Det är dags att ge fler självförtroende att kasta sig in i konstvärlden.Det säger konstjournalisten Karolina Modig. Hon vill att vi ska våga välja konst på känsla.

Karolina Modig och hennes man Erik har placerat bokhyllorna högt och hängt konsten lågt.

Karolina Modig och hennes man Erik har placerat bokhyllorna högt och hängt konsten lågt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Livsstil & fritid2020-03-23 08:30

Ett hem utan tavlor och intressanta föremål känns som en tom kuliss. Vad vi fyller väggar och hyllor berättar något om oss: varifrån vi kommer, vilka minnen vi bär på och vilka vi vill vara. Oavsett om vi omger oss med pampiga oljemålningar av landskap, abstrakta färgexplosioner eller massproducerade posters, påverkar de oss.

–  Konst är viktigt och berör. Ju mer konst vi tar del av, desto mer förändras vår smak. Det går att träna sitt konstöga, säger journalisten och författaren Karolina Modig.

Genomtänkta val

Det första som möter en när man kliver in i lägenheten på Södermalm i Stockholm, där Karolina bor med sin man Erik och två söner, är en stor tavla som föreställer ett par kupade händer.

Den effektfulla blyertsteckningen är signerad Filippa Barkman, och pryder sin plats intill köket och matrummet. De milda pastellfärgerna på väggarna tillsammans med ett generöst ljusinsläpp från stora fönster mot innergården skapar en mild och rofylld stämning. Det står klart att här bor någon med en kärlek till konst. Dramatiska, originella och stora tavlor blandas med mindre alster, affischer, skulpturer och fotografier.

–  När vi skulle flytta in här för drygt fyra år sedan satte vi oss för första gången ned och verkligen tänkte igenom hur vi ville göra.

Kompromissa

Karolina och hennes man Erik Modig delar intresset för konst. Erik forskar nu om kreativitet och marknadsföring, men målar även själv och har drivit gallerier. Trots att paret delar själva passionen har de inte alltid samma smak. Karolina berättar att det innebar en hel del kompromisser när väggarna skulle prydas. En stor abstrakt målning i dova färger av Markus Tarvainen, som är placerad intill matplatsen i köket, är ett exempel.

–  Den gillade jag inte alls från början. Men nu har den liksom vuxit. Det är ofta så med konst – den kan kräva lite tid.  

Hennes eget intresse började redan som liten. Hon älskade att rita och måla och blev uppmuntrad att skapa.

–  Både min mamma och mormor var kreativa på olika sätt. Under uppväxten fick jag se mycket konst, bland annat när vi reste med familjen.

Efter skolan gick hon en förberedande konstskola, men efter en del vånda bestämde hon sig trots allt för att satsa på journalistiken.

–  Jag valde att skriva om konst i stället.

Hänga lågt

Nu är hon redaktör på en konsttidskrift och verkar som kritiker, bland annat i Svenska Dagbladet. Hon har också skrivit två böcker: ”Värdet av konst” (2013), tillsammans med sin man, och ”Häng konsten lågt” (2016). Den senare är ett försök att guida den som tycker att det skulle vara roligt att ha mer konst hemma, men som inte riktigt vet hur man ska få till det.

–  Många känner en osäkerhet kring var man ska leta. Jag ville bland annat visa hur man kan gå till väga för att hitta bra grejer med en begränsad budget, förklarar hon.

Titeln på boken, ”Häng konsten lågt”, är inspirerad av ett citat av fotografen Annika von Hausswolff (fritt översatt): ”Jag hänger alltid mina bilder ganska lågt för du ska närma dig dem med din mage snarare än med dina ögon.”

–  Det sammanfattar hela min syn på konst och min ambition med boken. Lita på din magkänsla. Var trygg i din smak. Det finns inget rätt eller fel.

Hon och hennes man lever som de lär. I samband med att hon skrev boken undersökte hon praktiskt hur man kan skaffa sig konst.

–  Vi hade tur när vi sålde vår lägenhet och fick mer än vad vi hade räknat med. Då bestämde vi oss för att lägga 50 000 kronor på att köpa konst.

Tog plats

Hon gick metodiskt till väga. Det blev många galleribesök, bläddrande i konstböcker och letande på nätet. När hon väl hade ringat in några favoriter fick de verkligen ta plats i hemmet. I vardagsrummet har Erik byggt egna bokhyllor som sitter på den övre halvan av väggen, tvärtemot vad som är brukligt. Tavlorna hänger under dem, vilket gör att tavlorna verkligen intas med magen. En stor målning av Jesper Waldersten är undantaget. Den hänger mitt på väggen.

–  Vi var i Walderstens ateljé och valde ut den och Erik byggde hyllorna runt tavlan.

Precis så tycker hon att man ska resonera när man köper:

–  Utgå ifrån det som berör dig. Det som påverkar dig känslomässigt.

Hennes tips är att gå på utställningar, besöka gallerier, museer, konsthallar och ta reda på vad du gillar. Kanske hittar du en konstnär vars stil tilltalar dig.

–  Fråga galleriet om det finns något att kika på i den prisklass du har tänkt. Eller så kontaktar du konstnären direkt och ställer samma fråga.

Investering

Hur stor budget som krävs varierar. Karolinas generösa 50 000 räckte till sex verk. Priset beror på vem konstnären är och hur konstverket är tillverkat, i vilken teknik och hur många exemplar det finns. Man brukar till exempel skilja på upplageverk och reproduktion. Det förstnämnda har numrerade serier och är signerade av konstnären.

–  Posters finns i hur stor upplaga som helst. Tryck- och papperskvalitén är inte särskilt hög och de säljs billigt.

Men det går att få fina, unika saker som kostar ungefär lika mycket som ett flottare frisörbesök eller en lyxigare kaffebryggare. Det är dyrare än en affisch men förhoppningsvis får du något som påverkar dig på många plan och sätter en personlig prägel på ditt hem.

– Konst är en slags investering för själen, säger Karolina Modig.

Tavlorna som Karolina köpte

Jesper Waldensten: 12 000 kronor.

Filippa Barkman: 21 500 kronor.

Alexander Tovborg: 3 000 kronor.

Louise Enhörning: 3 500 kronor.

Lina Scheynius: 2 600 kronor.

Allison Gildersleeve, 10 600 kronor.


Karolinas tips för nybörjaren

1. Se massor, titta runt och prata med folk. Smaken utvecklas ju mer man ser. Att se mycket är nyckeln, annars vet du inte vad som finns. Köp hellre med magen och hjärtat än med hjärnan.  

2. Kolla i konst- och fotoböcker. Det finns massor i museishoppar. Det är lite som att få med sig en utställning hem. De bygger kunskap, vägleder och inspirerar.

3. Våga gå på gallerier. Galleristerna vill ha dig där, uppskattar att du ”bara” tittar och älskar om du frågar mycket. Är du på jakt efter verk att köpa har de ofta gömda skatter i sina arkiv i varierande prisklasser.

4. Om du köper på nätet, se till att köpa via seriösa aktörer som säljer verk i upplaga och inte massproducerade reproduktioner. Tre tips är ed-art.setheodeto.com  och  hellethygesen.com.

5. Köp på auktion. Det digitala auktionsutbudet är stort och du behöver inte blotta din eventuella okunskap för någon. Tänk på att det tillkommer kostnader utöver priset för själva verket. Spara kvittot.

6. Upptäck nya konstnärer genom att exempelvis följa den digitala konsttidningen C-print på Instagram, "Cprintjournal". Svenska konstnärer som Karolina är nyfiken på just nu är Theresa Traore Dahlberg (multikonstnär), Liva Isakson Lundin (installationer), Josefine Gräfvert (textil) och Märta Thisner (foto).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!