Konstens och kulturens Värmland

Många av våra mest kända kulturpersonligheter har sina rötter i Värmland. Under en resa i landskapet kan du möta både Selma Lagerlöf och folkkäre Lars Lerin, men även självaste Picasso.

Mårbacka var ett litet hus när Selma Lagerlöf föddes. När bokframgångarna kom lät hon bygga ut det till en herrgård.

Mårbacka var ett litet hus när Selma Lagerlöf föddes. När bokframgångarna kom lät hon bygga ut det till en herrgård.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-03-30 08:45

Kristinehamn är inte stort, men Värmlands näst största stad är ändå värd en omväg för sina fint bevarade stadsmiljöer och det utmärkta konstmuseet på det gamla sjukhusområdet. Men än mer berömt är en av världens största Picassoverk, ute på en udde i Vänern. Den 15 meter höga betongskulpturen, föreställande konstnärens hustru Jacqueline, invigdes 1965 vid Vålösundet i Vänern.

Numera har Picasso fått konkurrens om vem som är den mest berömda konstnär som kan upplevas just i Värmland. För många har nog positionen övertagits av akvarellmålaren Lars Lerin, både tack vare hans konst och för en rad tv-succéer. Jag träffar honom och maken Manoel Junior Marques på deras eget konstmuseum Sandgrund ute på en udde i Klarälven.

– Det spelar ingen roll för mig om de kommer för att jag blivit en kändis eller för konsten, så länge de får se den, säger Lars, medan Manoel, som sköter en hel del av det praktiska, rättar till en målning som håller på att lossna från väggen.

Med båtbuss

Granne med Lerins museum ligger trotjänaren Värmlands museum, som för ett drygt år sedan totalrenoverades. Det är en minst lika stor sevärdhet som Sandgrund. De permanenta konstsamlingarna i den vackra äldre flygeln är en fröjd. Dessutom har man oftast flera tillfälliga utställningar av hög klass och en fin avdelning om Värmlandsliv under de senaste tusen åren.

Karlstad har på senare år blivit en stad värd en resa. Vill man få en snabb översikt är sommarhalvårets båtbussar det perfekta valet. Båtarna går genom kanaler och över vikar, förbi anrika kvarter och nybyggda med sjöutsikt. Välj en cirkellinje för att få maximal utdelning – och missa inte fikastoppet på Löfbergs rosteri och kaffebar.

Rottneros park

Strax väster om Karlstad på Alsters herrgård föddes skalden Gustaf Fröding, vars texter nådde en ny generation med rockbandet Mando Diaos platta "Strövtåg i hembygden" från 2012. Här ordnas dagliga visningar under sommaren.

Fem mil norrut ligger historikern, filosofen, skalden, tonsättaren och politikern Erik Gustaf Geijers vackra födelsehem. Det visas också för allmänheten, men bara under en kort period varje sommar.

Jag fortsätter en bit västerut in i Fryksdalen och ett av Värmlands allra främsta turistmål, Rottneros park. Pappersbruket Rottneros leddes mellan åren 1918 och 1959 av Svante Påhlson. Han byggde på 1950-talet om sin herrgård och park med Selma Lagerlöfs Ekeby i boken "Gösta Berlings saga" (1891) som inspirationskälla.

Selma renässans

Jag flanerar i Fryksdalens engelska park med sköna ekologiska blomsterodlingar och massor av verk av Skandinaviens främsta skulptörer – som Carl Eldh, Erik Grate, Gustav Vigeland, Astri Bergman-Taube och Carl Milles.

Min Värmlandsresas sista stopp går också det i kulturens tecken. Mittemellan Geijersgården och Rottneros park ligger nämligen Mårbacka, där författaren Selma Lagerlöf bodde, som har fått en renässans tack vare biografin ”Jag vill sätta världen i rörelse” (2019) av Anna-Karin Palm.

Jag hänger med på en visning i huset där Selmas agronom, spelad av Simon Bergqvist, berättar anekdoter från författarens liv. Nu blir jag ännu mer sugen på att läsa mer av vår första kvinnliga Nobelpristagare i litteratur.

Värmlands museum, ett stenkast från Lars Lerins Sandgrund, är ett av Sveriges främsta länsmuseer.
Värmlands museum, ett stenkast från Lars Lerins Sandgrund, är ett av Sveriges främsta länsmuseer.
Kyrkokonst

Värmlands rika medeltida kyrkokonst är färgad av närheten till Norge och Västergötland. Ett femtiotal dopfuntar är bevarade, flertalet i täljsten och utförda i Norge eller under norskt inflytande. Bland träskulpturer kan nämnas madonnaskulpturer från 1200-talet i Rudskoga och Glava kyrkor. Ett unikt monument finner man i Södra Råda gamla kyrka, höggotiska kormålningar från år 1323 och långhusmålningar av kyrkmålaren Mäster Amund från 1494.

Källa: Ne.se


Läs mer

visitvarmland.se

visitkarlstad.se

kristinehamn.se/kristinehamns-konstmuseum/

sandgrund.org

varmlandsmuseum.se

karlstad.se/Alsters-herrgard/

geijer.com

rottnerospark.se

marbacka.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!