Konstmuseer värda en mindre resa

Kultur i alla dess former kan vara en bristvara i coronatider. Men det finns ett glädjeämne. Flera av landets konstmuseer är öppna, mer eller mindre som vanligt. Här är några, utanför huvudstaden, som förtjänar en utflykt.

Millesgården på Lidingö är öppen, liksom många andra konstmuseer landet runt.

Millesgården på Lidingö är öppen, liksom många andra konstmuseer landet runt.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-06-03 08:36

Våren har tagit plats i stora delar av Sverige, och när solen behagar skina blir man sugen på en tur med Folkhälsomyndighetens reseråd i minnet. En kort resa till ett konstmuseum kan vara på sin plats. Har du inte ett i din närhet, kan du planera in en egen konstrunda att göra framöver.

Själv har jag en dryg timmes resa till Eskilstuna där konstmuseet, etablerat 1937, är sedan 2006 inrymt i Bolinder Munktells före detta kugghjulsverkstad. Det är en vacker fabriksbyggnad med massor av ljusinsläpp, uppförd 1917.

Vårens och sommarens stora dragplåster här är Lotta Hannerz utställning "Enslinje". Konstnären bor och arbetar i Thailand och har fått mycket uppmärksamhet internationellt. Ändå är detta – märkligt nog – hennes första stora separatutställning i Sverige, ett skäl nog till ett besök.

”Detta är en utställning där summan är större än delarna och varje dörr leder rakt mot nya äventyr”, skrev Svenska Dagbladets Joanna Persman i sin recension av denna lekfulla och smått mystiska tredimensionella utställning, där flera verk övergår i platsbyggda installationer. Den är lätt att gilla både för den ovane konstbetraktaren och för den som söker lite mer djup.

Dessutom är museets permanenta utställning arrangerad utifrån tio intresseväckande teman; som rörelse och rumslighet, modernismen, Sörmlandskonstnärer och Carl Larsson. Sevärd och alltid med fritt inträde.

Cecilia Edefalk

För dig som har Norrköping i närheten, finns här ett av landets främsta konstmuseer. Kommunen har varje vecka övervägt om det ska hålla öppet eller stängt, men hittills är det bara programverksamheten som har ställts in. Vårens stora satsning har förlängts ända till januari 2021, så att fler ska få chansen att se Cecilia Edefalks stora retrospektiv "Hemkomsten". Hon har jämförts med Hilma af Klint – en pionjär inom den abstrakta konsten. I utställningen ingår bland annat Edefalks så uppmärksammade svit ”En annan rörelse” i sin helhet. I andra salar visas hennes bronsgjutningar och en serie med vackra blomsterakvareller.

Norrköpings konstmuseum har dessutom en permanentutställning, med bland andra Isaac Grünewald och Lena Cronqvist. Missa inte heller Maria Fribergs lysande videoverk i källaren.

Zorns etsningar

I Mora finns Zornmuseet, ett museum vikt åt en enda konstnär. Och strax intill ligger Zorngården, där konstnären levde med sin fru Emma. Gården håller till skillnad från museet stängt under våren. Museet har världens största samling av Anders Zorns verk – allt från små etsningar till stora oljemålningar. Titta noga och fascineras över hans stora skicklighet med penseln.

Kompis med Zorn var bland andra Carl Larsson. Hans och makan Karins hem i Sundborn, drygt en och en halvtimme från Zornmuseet, är inget regelrätt konstmuseum. Här kan Karin Larssons inredning, som har format svenska ideal, ses. Carl Larssons målningar finns bland annat på väggar och dörrar. Gården är öppen, men visningarna är inställda på grund av pandemin.

I rikets andra stad finns det gott om konstupplevelser. Göteborgs konstmuseum är öppet för individuella besökare med bland annat verk av Rembrandt, Picasso, van Gogh och Skagenmålarna i samlingarna. Vårens stora satsning är den danska fotografen Trine Søndergaard, som har sin första separatutställning i Sverige. Och så är Picassos berömda ”Akrobatfamilj” tillbaka efter utflykten i Europa. Museet har dessutom satsat på virtuella visningar av samlingarna, så kan du inte komma hit går mycket att se på hemsidan.

I Göteborg är också den alltid intressanta konsthallen Röda sten öppen. Fram till september pågår "Sacrifice" med verk av Kalle Brolin, Tanya Busse och Carolina Caycedo.

"Omfamna framtiden"

En knapp timme från Göteborg når du Borås konstmuseum, med bland annat folkkära Lars Tunbjörks projektrum, där du se en del av hans fotografiska arv. Just nu är det stängt för omhängning. I stället finns utställningen "Landescapes" att tillgå samt Patricia Piccininis science fictionlika verk "Omfamna framtiden".

Fina fotoutställningar kan du även se på Abecita konstmuseum i samma stad. Här visas foto och grafik med utgångspunkt från popkonstens 60-tal. Och dessutom pågår flera tillfälliga fotoutställningar, som Mattias Hammars förtrollade närbilder på insekter.

I södra Sverige och i Malmö finns även ett rikt utbud. Moderna museet visar Hilma af Klint till slutet av september, men är stängt till och med den 16 juni. Men själva museet har öppet och visar utställningen "Shapeshifters", med undertiteln ”Förändringarnas tid är här. Igen. Alltid.”. Känns helt rätt i coronatider! I den visas verk av bland andra Cindy Sherman, Olafur Eliasson och Ulla Wiggen.

Milles och Bror Hjorth

I Karlstad har tyvärr både Lars Lerins Sandgrund och Värmlands museum tillfälligt stängt. Uppsala konstmuseum, inhyst i det mäktiga slottet, har däremot öppet som vanligt med fri entré. Utöver en utmärkt egen samling med fokus från 1960-talet och framåt finns också en rad tillfälliga utställningar där Maj Brings konstnärskap har förlängts till sensommaren.

Bror Hjorths hus i Uppsala, ateljén där ett stort antal verk och förstudier av Uppsalasonen, målaren och skulptören som blev berömd för sina verk i trä kan ses, är också öppen.

På Lidingö har Millesgården öppnat både inomhus och i den underbara skulpturparken utomhus. I juni öppnar en ny utställning om Toulouse-Lautrec och hans vänner i 1800-talets Paris. Men som alltid är Carl Milles egna skulpturer huvudnumret.

Flera konstmuseer i norr håller stängt på grund av pandemin, men Jamtli i Östersund är öppet. Det är dels ett etnografiskt och historiskt museum med Jämtland i fokus, dels filial till Nationalmuseum i Stockholm.

Borås konstmuseum har i vår och sommar en stor utställning med Patricia Piccinini.
Borås konstmuseum har i vår och sommar en stor utställning med Patricia Piccinini.
Tio öppna konstmuseer

Vad som är öppet och stängt kan ändras snabbt i coronatider. Bra är att kolla med museet innan ni åker dit. Här är tio öppna konstmuseer:

1. Eskilstuna konstmuseum. Läs mer på eskilstuna.se

2. Norrköpings konstmuseum: Läs mer på norrkopingskonstmuseum.se

3. Zornmuseet, Mora: Läs mer på zorn.se

4. Göteborgs konstmuseum: Läs mer på goteborgskonstmuseum.se

5. Röda sten, Göteborg: Läs mer på rodasten.com

6. Malmö konstmuseum: Läs mer på malmo.se

7. Uppsala konstmuseum: Läs mer på uppsalakonstmuseum.se

8. Bror Hjorths hus, Uppsala: Läs mer på brorhjorthshus.se

9. Millesgården, Lidingö: Läs mer på millesgarden.se

10. Jamtli, Östersund: Läs mer på jamtli.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!