Kris när viruset stoppar ögruppens turism

Sedan koldammet lagt sig har turismen blivit livsviktig. Men coronaviruset stoppar besökarna och många företag riskerar nu att förlora sina livsverk. –Branschens rygg är bruten, säger Ronny Strømnes från Visit Svalbard.

Hundspann är en populär aktivitet för de tusentals besökare som sätter kurs mot Svalbard. Men nu står slädhundarna i sina rastgårdar utan någonting att göra – och krisande turföretag kan tvingas att göra sig av med djuren på grund av höga fasta kostnader och noll inkomster. Bilden är tagen i Barentsburg, en rysk gruvort omkring sex mil från Longyearbyen. Båda platserna satsar allt mer på turism i takt med att koldriften minskar.

Hundspann är en populär aktivitet för de tusentals besökare som sätter kurs mot Svalbard. Men nu står slädhundarna i sina rastgårdar utan någonting att göra – och krisande turföretag kan tvingas att göra sig av med djuren på grund av höga fasta kostnader och noll inkomster. Bilden är tagen i Barentsburg, en rysk gruvort omkring sex mil från Longyearbyen. Båda platserna satsar allt mer på turism i takt med att koldriften minskar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Livsstil & fritid2020-04-11 09:20

Efter att ha varit insvept i polarnattens kompakta mörker gick solen upp igen över Svalbard i mitten av februari. Magdalena Arambarri och Mauricio Neyra hade månader av långsamma arbetsdagar bakom sig med få besökare i baren på Longyearbyens huvudgata. Det var så pass lugnt att en av ögruppens omkring 3 000 isbjörnar strosade förbi deras jobb i julas.

– Då kunde vi ha en enda gäst på hela dagen. Men nu är solen tillbaka och snart kommer turisterna i drivor, sade 33-åriga Mauricio Neyra till TT:s utsända i slutet av februari.

– Säsongen har just börjat och hotellen är fullbokade i många veckor framöver, fyllde 38-åriga Magdalena Arambarri i.

Flögs hem

Men mindre än en månad senare skulle det inte finnas en enda turist kvar på Svalbard, som ligger halvvägs mellan det norska fastlandet och Nordpolen. De sista flögs därifrån den 15 mars, i ett plan som staten skickat dit för att evakuera besökarna, berättar Ronny Strømnes som är chef för Visit Svalbard, en medlemsbaserad organisation för turistnäringen på den arktiska ögruppen.

– Sedan dess har vi inte haft en enda turist här. Och vi vill inte att någon kommer hit heller, för vi har inte kapacitet att ta hand om några sjuka här, säger han till TT över telefon.

Norge har stängt gränserna på grund av coronaviruset. Och norrmän uppmanas att stanna hemma och inte resa någonstans om det inte är absolut nödvändigt. Fördelen med att bo på en ö är att det går lättare att kontrollera att ingen smitta förs in, konstaterar Strømnes.

– Det kommer inte några människor hit längre. Och vi har inga bekräftade fall, säger han.

De få som ändå reser in till Svalbard måste sitta i hemkarantän i två veckor. "Därför avråds turister och andra resenärer utan nödvändigt skäl från att resa till Svalbard", skriver sysselmannen Kjerstin Askholt, norska regeringens högsta representant på Svalbard, i ett uttalande.

Krympande kolreserver

Att Svalbard tömdes på besökare från en dag till en annan får stora konsekvenser för det lilla samhället.

Longyearbyen var länge en sömnig gruvort där Store Norske Spitsbergen Kulkompaniet stod för stabilitet och ekonomi. Men efter hundra år har koldammet lagt sig. Numera finns bara en gruva som levererar kol för att täcka det lokala behovet på Spetsbergen.

Det gör att behovet av nya inkomstkällor har ökat. Stortinget har beslutat att forskning, utbildning och turism ska vara lösningen för ett Svalbard som lockar med norrsken, orörda vidder och häpnadsväckande natur. Och i Longyearbyen går det mesta att marknadsföra med etiketten "världens nordligaste", vilket bland annat sker på pizzerian, sushirestaurangen och potetkiosken.

Förra året registrerades över 77 000 besökare, en ökning med 6,3 procent från 2018. Dessutom kom 62 000 kryssningsresenärer på dagsbesök.

"Oerhört dramatiskt"

Nu ser framtiden mörk ut. Hotellen är stängda. Mängder av skotrar står övergivna. Och Strømnes berättar om en hundgård med ett hundratal slädhundar som plötsligt inte har någonting att göra.

– De har fasta utgifter på 150 000 norska kronor i månaden men har nu noll i intäkter. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att det inte går ihop, säger han.

– Vi befinner oss i det som är vår högsäsong och företagens olika utflykter och turer var i princip fullbokade varenda dag. Att gå från det till noll är oerhört dramatiskt.

Majoriteten av de anställda inom den lokala turistnäringen har permitterats. Minst ett företag har helt gett upp. Nu hoppas många få hjälp av den norska statens krispaket som ska ge stöd åt drabbade verksamheter.

– Vi befinner oss fortfarande mitt i krisen och vet inte hur länge den kommer att pågå. Men det kommer att ta lång tid innan vi är ute på andra sidan och konsekvenserna kommer att vara kännbara i många år framöver, säger Strømnes.

Longyearbyen ligger på ön Spetsbergen i Arktis. Inga utländska besökare är välkomna på grund av coronaviruset.
Longyearbyen ligger på ön Spetsbergen i Arktis. Inga utländska besökare är välkomna på grund av coronaviruset.
Fakta: Besökare i Longyearbyen

2019: 162 949 övernattningar*, 77 136 besökare**

2018: 156 241 övernattningar*, 72 544 besökare**

2017: 145 290 övernattningar*, 67 346 besökare**

2016: 139 522 övernattningar*, 65 230 besökare**

2015: 128 663 övernattningar*, 60 016 besökare**

2014: 118 459 övernattningar*, 50 165 besökare**

*Exklusive camping och Airbnb

**Exklusive kryssningsgäster


Fakta: Halvvägs till Nordpolen

Svalbard ligger i Norra ishavet, ungefär halvvägs mellan norska fastlandet och Nordpolen.

Omkring 2 400 personer från ett 50-tal länder bor i Longyearbyen på huvudön Spetsbergen. Därtill bor omkring 500 i den ryska gruvstaden Barentsburg och den sovjetiska spökstaden Pyramiden. Ny-Ålesund och Hornsund huserar forskare.

Enligt 1920 års Svalbardstraktat tillhör ögruppen Norge. Övriga nationer som har undertecknat avtalet äger dock tillträde till öarna och kan driva näringsverksamhet där. Norsk lagstiftning gäller och förvaltningen lyder under det norska justitiedepartementet.

Den lokala administrationen leds av sysslomannen i Longyearbyen.

Svalbard är demilitariserat och får inte användas för krigsändamål. Till följd av de ryska militära anläggningarna på Kolahalvön anses dock ishavsområdena runt Svalbard ha stor militärstrategisk betydelse. Möjligheterna att utvinna olja i Barents hav bidrar också till ett stort internationellt intresse för området.

Källa: Statistisk sentralbyrå, Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!