Kyckling på spett

Jordnötssås har tidigare varit något av en landsplåga. Men i rätt mängd är såsen underbar. I synnerhet till grillad kyckling.

Små kycklingspett med jordnötssås är perfekt mat att samlas kring efter arbetsveckans slut.

Små kycklingspett med jordnötssås är perfekt mat att samlas kring efter arbetsveckans slut.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-03-20 09:35

Kycklingspett med jordnötssås

För 4 personer, 30 minuter + tid för marinering

4 kycklingfiléer

Till marinaden:

2 msk rapsolja

4 msk limejuice

1 pressad vitlöksklyfta

salt och peppar

Till såsen:

1 msk röd currypasta + 1/2 msk rapsolja

3 dl kokosmjölk

1 tsk fisksås (ersätter salt)

4 msk jordnötssmör

1 tsk strösocker

Att äta till:

ris

blandad sallad

färsk koriander

Gör så här:

1. Skär kycklingfiléerna i långa strimlor, 3–4 strimlor per filé brukar vara lagom. Blanda och pensla kycklingen med marinad. Låt köttet dra ett par timmar (eller under dagen) i kylskåp.

2. Förbered såsen med att lägga en matsked currypasta och en halv matsked olja i en kastrull. Låt dra ett par minuter på mycket låg värme. Tillsätt kokosmjölk, fisksås, jordnötssmör och socker. Rör om och låt allt bli varmt men inte mer.

3. Grilla kycklingen 2–3 minuter på vardera sidan i grillpanna alternativt stek i vanlig panna. Trä upp köttbitarna på spett. Servera med jordnötssåsen tillsammans med ris och blandad sallad. Toppa med färsk koriander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!