Laga en trerätters med vårens primörer

När våren knackar på dörren bjuder primörerna upp till dans. Fräscha grönsaker i alla de former passar perfekt så här års. I dag dukar jag fram några festliga vårfavoriter.

Vårens favoriter lagar vi med gott om primörer och fräscha grönsaker.

Vårens favoriter lagar vi med gott om primörer och fräscha grönsaker.

Foto: Leif R Jansson/TT

Livsstil & fritid2020-05-04 08:42

I dessa tider får man ta till de humörhöjare som bjuds. Efter en lång vinter med märkliga temperaturer känns det som en kulinarisk befrielse att äntligen få lämna stabbiga långkok och rejäla rotfrukter bakom sig – och gå ”all in” för det nya, späda, krispiga och gröna.

Så här i pandemins dagar är det kanske dock inte alltid så lätt att få tag på precis vad man längtar efter, men det fiffiga med vårens primadonnor är att de oftast är utbytbara sinsemellan. Och oavsett vad som händer runtom i världen så sticker sparrisen sturskt upp sina späda knoppar ur myllan på såväl Gotland som Österlen. Denna primörernas prinsessa som liksom bara väntar på att få skänka oss tröst och hopp i virusets framfart.

Ett vårskrik

Hittar du ingen sparris kan späda morötter funka. Hittar du inte morötter är blancherade rädisor en ljuvlig bekantskap. Och hittar du inga rädisor kan du satsa på sockerärter, spetskål eller rentav knipplök.

Jag har samlat recepten på några personliga favoriträtter som jag brukar ta till som en form av matlagningens motsvarighet på Ronja Rövardotters vårskrik. Se dem som allmän inspiration och en grundguide till hur det skulle se ut i ”vanliga” fall. Därefter är det bara att improvisera med vadhelst i växtväg du lyckas lägga rabarber på.

Tålig rabarber

Och apropå rabarber – är inte det ett vårtecken av det allra härligaste slaget, så säg? Rosa optimister som vägrar ge sig, hur misshandlade de än blir. År efter år dyker de upp igen och påminner om att tiden trots allt går vidare. Baka dem i ugnen och blanda ned i en mumsig marängsviss. Det bästa av två världar. Eller smäll ihop en simpel smulpaj med glass eller vaniljsås. Med smak av våren.

Nästa gång de växer upp igen ska allt det här hemska vara över. Så det så.

Citronkokt sparris med hasselnötssmör och forellrom

Till 4 portioner, 20 minuter

Jag anser att den vita sparrisen är gravt underskattad. Med rostade nötter och brynt smör blir det en smått sensuell liten förrätt.

1 bunt vit sparris

1 tsk socker

1 tsk salt

1/2 dl citronsaft plus skal

ca 1 dl hasselnötter

50 g smör

flingsalt

nymalen svartpeppar

80 g forellrom (alt. annan rom)

smörgåskrasse

Ansa och skala sparrisen. Koka den i vatten med socker, salt och citronsaft i 3–5 minuter beroende på tjocklek (3 minuter för medel, 5 för tjocka). Dra bort från plattan och låt stå i ytterligare 5 minuter. Häll sedan av kokvattnet.

Rosta under tiden nötterna i torr stekpanna tills de får lite färg och börjar dofta gott (akta så de inte bränns, det går fort!). Svep in i en kökshandduk och gnid av skalet så gott det går. Grovhacka.

Bryn smöret tills det börjar dofta nötigt och tillsätt nötterna. Riv i lite citronskal.

Lägg upp sparrisen på ett fint fat. Häll över nötsmöret och garnera med rom och klippt krasse.


Pot-au-feu med vårgrönt och rimmad kyckling

Till 4–6 portioner, 30 minuter + 5 timmars rimning

Fräsch favoriträtt med smak av våren. Ta de grönsaker du kommer över, men helst så späda som möjligt.

1 kg lårfiléer av kyckling (alt. bröstfilé)

valfri mängd primörer, t ex morötter, sockerärter, knipplök, sparris, rädisor, spetskål

1/2 dl salt

1 1/2 l vatten

några kvistar färsk timjan

4 vitlöksklyftor

12 dl grönsaks- eller hönsbuljong

2 dl torrt vitt vin

2 tsk maizena

2 dl crème fraiche

färska örter, t ex basilika, körvel, gräslök, persilja

Torka av kycklingen med hushållspapper. Förbered grönsakerna och dela dem i mindre bitar.

Koka upp salt och vatten med timjan och tre skalade vitlöksklyftor skurna i bitar. Låt svalna. Lägg i kycklingen och låt ligga och rimma i minst 5 timmar. Ta upp och låt rinna av.

Koka upp buljong och vin, lägg i kycklingen och låt sjuda tills den är genomkokt, det tar bara 5–6 minuter för en lårfilé. Beräkna samtidigt ungefär hur lång koktid de olika grönsakerna har och lägg ned dem i kastrullen därefter (blir de inte klara i tid kan du fiska upp kycklingen och lägga åt sidan så länge).

Sila buljongen över en annan kastrull. Blanda ut maizena med lite kallt vatten och häll ned i buljongen. Koka upp på nytt.

Mixa crème fraiche och färska örter och riv i den sista vitlöksklyftan. Häll ned i buljongen, rör om ordentligt och låt det bli varmt.

Skiva eventuellt de största kycklingbitarna diagonalt, lägg ned köttet i buljongen tillsammans med grönsakerna.

Servera i djupa tallrikar, gärna med bröd att suga upp den goda buljongen med.


Marängsviss med rabarber och kolasås

Till 4 portioner, 40 minuter

Vem älskar inte marängsviss? Med syrliga rabarber och kolasås höjs efterrättsfavoriten ännu ett snäpp.

cirka 400 g rabarber

socker

3 dl vispgrädde

cirka 15–20 maränger

1 l vaniljglass

färsk mynta

kolasås på tub

mandelspån

Skär rabarbern i bitar, cirka 4 centimeter. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite socker (justera mängden efter hur sött du gillar, men tänk på att marängerna är söta i sig). Baka i ugnen i 175 grader i cirka 20–30 minuter eller tills de mjuknat, men fortfarande håller ihop.

Vispa grädden ganska löst.

Varva maränger med rabarber, grädde och glass i skålar eller glas. Garnera med mynta och ringla över kolasås. Strö över mandelspån.


Att dricka till

Gustave Lorentz Riesling Réserve (22257), 109 kronor.

Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut (1932), 59 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!