Fågelkvitter, knoppar som brister och solens värmande strålar. Aldrig har väl våren varit lika välkommen som nu. Behovet att komma bort, koppla av och få upplevelser gör sig påminda den här tiden på året, kanske extra mycket på grund av coronakrisen.
– Drömmandet är jättestort. Framför allt märker vi det på den del av vår sajt som handlar om vandring. Där har vi rekordbesök. Det är uppenbart att folk planerar, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen (STF).
I normala fall skulle bokningarna vara i full gång nu, men i år sker det inte i samma takt som vanligt, konstaterar hon.
– Fjällstugorna är stängda som brukligt den här tiden på året. På andra boenden i landet som har öppet är det lägre beläggning än annars.
Ta ansvar
STF följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att de inte kommer att kunna ta emot lika många besökare på sina anläggningar i år som de brukar. Just nu jobbar de med att hitta lösningar för hur de ska hantera dem som kommer till en plats där det redan är fullt. Det gäller framför allt i fjällen, där även fjällsäkerheten är en viktig faktor, bland annat vid dåligt väder. Men det är mycket mer som behöver anpassas, som gemensamma utrymmen, kök, duschar och arrangemang.
– Det som normalt görs i större grupper, som exempelvis guidade turer, styr vi om så att man kan göra det på egen hand. Vi tar fram material, guider och kartor så att man kommer iväg.
Även som gäst förväntas man att ta ansvar, inte minst gentemot andra gäster, personal och medmänniskor.
– Känner man sig det minsta sjuk är det inte läge att ge sig ut. Just därför är det också bra att planera för flera kortare turer. Måste du boka av en resa har du fler tillfällen att se fram emot.
Och man behöver inte packa ryggsäcken full med handsprit och tvål. På boendena har STF vidtagit åtgärder enligt myndighetens riktlinjer, försäkrar Maria.
– Det är på resan till och från som du kan behöva det, men på våra anläggningar finns det både för gäster och personal.
Flera turer
Inför sommaren är det ett stort intresse för de vanligaste vandringslederna i fjällen, som Kungsleden, Jämtlandstriangeln och Kebnekaise. Även för Signaturlederna i Skåne, Öland och på Omberg i Östergötland väcker intresse. Men det finns också en annan tydlig trend, berättar Maria.
– Vi ser tecken på att man bokar in sig på flera, fast lite kortare, semestrar i Sverige. Man sprider ut resandet på flera tillfällen. Om coronasituationen skulle bli värre, så kanske inte allt man har tänkt sig försvinner. Det innebär också att man kan uppleva flera olika saker om allt blir av, säger hon och poängterar:
– I sommar är det kanske viktigare än någonsin att försöka planera så mycket som möjligt för sin semester.