Så kallat återbruk, eller återvinning, går som en röd tråd i huset. Från det bevarade 1970-talsköket, via ett vardagsrum fyllt med loppisfynd, till det nyrenoverade badrummet – som utgår från begagnade badrumsskåp.
– Jag har alltid köpt saker på loppis. Jag har kvar flera av mina fynd från tonåren och intresset för prylar med patina och historia har alltid funnits. Min mamma älskar dessutom antikviteter. Jag kan faktiskt inte minnas att vi någonsin handlade i en vanlig möbelaffär under min uppväxt, säger Malin Jensen.
Vid sidan om jobbet som inredare driver hon "Återbrukspodden" tillsammans med Maria Celin och Sofia Thelfer sedan ett år tillbaka. Det är ett projekt som både har varit lustfyllt och skapat helt nya vanor.
– Fram tills för ett år sedan köpte jag aldrig begagnade kläder till exempel. Jag gick raka vägen till prylarna på varje loppis. Men genom podden fick jag upp ögonen för second hand-kläderna också.
Gedigen inredning
Det började som ett experiment. Efter ett avsnitt om just återbruksmode gav Malin Jensen sig själv i uppgift att stanna till vid loppisens klädavdelning och hitta något att köpa. Hon kom hem med två tröjor – samt en ny loppisvurm.
– Det var ju jättehärligt. Så bra kvalitet för så lite pengar! Därefter gick jag lite bananas och köptealldelesför mycket kläder, men det var okej – jag var nog tvungen att leva ut den där nya upptäckten ett tag. Nu har jag lugnat mig betydligt, säger Malin och skrattar.
Att välja återvunnet blir successivt naturligt, allteftersom man upptäcker nya områden att utforska, tycker hon.
Framför allt är det i inredningen som idéerna har fått ta form. Huset som Malin, maken Micke och de två döttrarna bor i är byggt i slutet av 1940-talet. Den första ägaren bodde där i bara något år, men familjen därefter ägde det ändå fram till år 2007 när Malins familj tog över. Då hade det inte renoverats sedan 1970-talet.
– Vi bestämde direkt att 70-talsköket skulle få vara kvar. Det har ju suttit i 50 år och är av en fantastisk kvalitet. Jag kan inte ens föreställa mig vad vi skulle behöva göra för att det skulle falla sönder. Vi bytte bara handtagen.
Begagnat badrum
I stället fräschade de bara upp ytskikten. Några lager golv försvann och de som blev kvar slipades. Väggarna målades och loppisfynden fick flytta in. Härom året blev det dags att renovera badrummet, och även då fick återbruket styra.
– Jag samlade inspirationsbilder långt innan vi satte igång och bestämde mig för att jag ville hitta begagnade badrumsskåp att utgå ifrån, säger Malin Jensen.
Hon fann ett antal uppsättningar skåp som hon slog till på och förvarade under lång tid, i väntan på att hela projektet skulle kunna sättas igång. Att hitta en kommod gick hon bet på, däremot lyckades hon fynda överskåp, spegelskåp, småskåp och diverse andra tillbehör, som hållare för toalettpapper.
– Det svåra är att ingen säljer ett enda skåp, utan alla vill bli av med hela inredningen. Jag visste inte exakt vad jag behövde innan vi satte igång, så jag fick köpa mängder av skåp för att vara på den säkra sidan, och sedan sälja de som blev över.
Sprida till fler
Nu är det häftiga badrummet klart, och Malin Jensen uppmuntrar fler att utforska återbruk. Som inredare rekommenderar hon allt oftare sina kunder att inte riva ut och köpa nytt, ett råd som ganska många är villiga att följa för klimatets skull.
– Det som för mig började som bara något roligt och lustfyllt har fått en större mening med tiden. Det har blivit en naturlig del av livet, och är något som jag gärna vill sprida till fler, säger Malin Jensen.
Tillsammans med sina poddkollegor arrangerade hon nyligen en klädbytardag och bostadsminister Per Bolund har varit en av gästerna i ett samtal om cirkulär konsumtion.
– Inget av det hade vi fått göra utan podden. Det ger en wow-känsla att känna att man är med och sprider ett budskap som är både roligt och viktigt.