Coleslaw är som en bal på slottet. Den kan vara fruktansvärt långtråkig och dötrist och tråkig… och alldeles… alldeles underbar!
I min värld gör en sig icke några stabbiga majonnäsdrypande smaklösa coleslawröror besvär. Jag har stött på dem på tok för ofta och de är helt enkelt inte välkomna längre. En coleslaw ska kännas frisk och fräsch som en västanfläkt, men samtidigt förföriskt krämig och krispig med en pigg syrlighet som bryter av precis där den ska.
Även om vi lite till mans kanske oftast förknippar coleslaw med amerikanska barbecue-rätter så är skapelsen faktiskt ursprungligen holländsk, eller nederländsk om man ska vara petnoga. ”Koolsla” skapades redan på 1700-talet och betyder rätt och slätt ”kålsallad”, och det är ju just precis vad det är.
Utmärkt livsmedel
Recepten kan skilja sig väldigt mycket åt, och många länder har sin egen variant – med eller utan krämighet. Vilket vår praktsvenska uppfinning pizzasalladen är utmärkt exempel på. Lika älskad som hatad, skulle jag tippa.
Någon form av kål är väl egentligen den enda gemensamma nämnaren. Och kål är ett utmärkt livsmedel i dessa dagar när vi kanske inte vill eller bör handla lika ofta som vanligt. Ett kålhuvud håller sig ett bra tag i kylen och tål att varieras i all oändlighet. Så här års börjar även den färska vitkålen titta fram på våra åkrar. Svenskodlad kål är både miljösmart, ekonomiskt och solidariskt mot våra egna bönder.
Krama ordentligt
Själv serverar jag mer än gärna coleslaw till grillat. Det är något med krämigheten som gör det till ett synnerligen lyckat giftermål. Må det så handla om grillkorv eller kotletter. Och i år blir det kanske mer grillat än någonsin om folk nu väljer att kalasa på hemmaplan i stället för på lokal. Även om jag rent principiellt är en vän av att sponsra vår stackars restaurangbransch så långt det över huvud taget är tekniskt möjligt.
Men coleslaw passar till så mycket mer. Allt ifrån fisk till picknickmackan. Se bara till att krama kålen ordentligt efter att den strimlats. En god coleslaw skapas med kärlek och ömsinta händer.