Mild förbättring med elförstärkt bensinmotor

Volvo lovade att ha hela modellprogrammet elektrifierat 2019. Riktigt så blev det inte, men ett steg på vägen är att både bensin- och dieselmotorer får assistans av små elmotorer, så kallade mildhybrider. Gör det populära XC60 till en bättre bil?

XC60 kom i sitt nuvarande utförande 2017. Nyheten för stunden är att vissa av bensin- och dieselmotorerna finns i mildhybridutförande.

XC60 kom i sitt nuvarande utförande 2017. Nyheten för stunden är att vissa av bensin- och dieselmotorerna finns i mildhybridutförande.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Livsstil & fritid2020-05-20 19:32

Bokstaven B kan signalera att något inte når ända fram, b-filmer till exempel. Men när Volvo försöker framtidssäkra sin befintliga bilflotta är det B:et som ska ge stora A i betyg.

Ett B på bagageluckan indikerar en Volvo med mildhybridteknik. Det innebär att förbränningsmotorn får hjälp av en liten elmotor och ett litet batteri.

Som ordet antyder är det en mycket mild elektrisk inblandning i bränslemixen, i praktiken är detta en bensinbil som kan få knuffhjälp utan att föraren märker något.

Putsa förbrukningen

Mildhybriden ska ses som en andhämtningspaus för pressade biltillverkare. Bensin- och dieselmotorerna kan arbeta några år till, men en minimal elmotor på vevaxeln bidrar till att putsa förbrukningen. Under en veckas samvaro med XC60 B5 hamnar min förbrukning enligt färddatorn sällan under 8,0 liter per 100 kilometer. Enligt Volvo ska mildhybridsystemet, med 48-volts elsystem, kapa upp till 15 procent av bränsleförbrukningen beroende på modell. Till saken hör att Volvos förbränningsmotorer är ganska törstiga. I den XC60 B5 som jag provkört finns den bensindrivna 250-hästarsmotorn som tidigare kallades T5. En tjänstvillig karaktär utan stark personlighet. Snarare en grå eminens som ändå räcker för att ge den nästan 2,1 ton tunga bilen riktigt bra fartresurser. En dieseldriven XC60 B5 ger 235 hästkrafter.

Av den elektriska inblandningen märks inget, möjligen lite kvickare återstart när motorn slagits av vid rödljus. Frågan är om det ens märks på förbrukningen. Utan en jämbördig bil att jämföra med i form av XC60 T5 är det svårt att dra några slutsatser. För övrigt är XC60 samma trivsamma, lagom stora suv med god plats för fem personer och bagage som vi vant oss vid. Provkörningsexemplaret är fullastat med extrautrustning, bland annat aktiv stötdämpning och luftfjädring samt sportframstolar med generösa inställningsmöjligheter.

Dyr

Således är det även en dyr bil. Testbilen är dessutom i det lätt sportigt stajlade utförandet R-design och därmed rasslar räkneverket snabbt upp till 521 000 (framhjulsdrift) respektive 541 000 (fyrhjulsdrift) kronor.

Dessutom är fordonsskatten ansenlig. Med bonus malus-systemet beräknas den årliga skatten för de första tre åren på bilens utsläpp av koldioxid. Som minst ska den bensindrivna XC60 B5 släppa ut 177 gram per kilometer och som mest 205, enligt Volvos faktablad. Spannet beror på vilken extrautrustning och vilka hjul den aktuella bilen har.

Enligt Transportstyrelsen är testbilens siffra 202 gram per kilometer, nästan vid den övre gränsen alltså, och det resulterar i en årsskatt på 10 684 kronor.

När vd för Volvo Cars, Håkan Samuelsson, för några år sedan proklamerade att alla märkets modeller skulle vara elektrifierade år 2019 var detta vad han avsåg. Alltså inte elbilar – utan bensin- och dieselbilar med en skvätt elektricitet i tanken.

Fotnot: I en tidigare version av denna text fick bilen fel helhetsbetyg och fel tjänstevikt.

Volvo XC60 säljs med både fram- och fyrhjulsdrift. Det sistnämnda antingen i form av mekanisk bakhjulsdrift, så kallad Haldexkoppling, eller med en extra elmotor på bakaxeln i laddhybridversionerna.
Volvo XC60 säljs med både fram- och fyrhjulsdrift. Det sistnämnda antingen i form av mekanisk bakhjulsdrift, så kallad Haldexkoppling, eller med en extra elmotor på bakaxeln i laddhybridversionerna.
Volvo XC60 B5 AWD R-design

Specifikationer

Grundpris: 5410 00 kronor.

Förbrukning: 7,8–9,0 liter/100 km (enligt WLTP).

Koldioxidutsläpp: 177–205 gram/km (enligt WLTP).

Motor: 2,0-liters fyrcylindrig bensin med 48-volts elsystem och mildhybridteknik.

Kraftöverföring: 8-växlad automatisk växellåda, fyrhjulsdrift.

Skatt: 8 009–11 005 kronor.

Max effekt: 250 hästkrafter vid 5 000–6 000 varv/minut.

Max vridmoment: 250 newtonmeter vid 1 500–3 500 varv/minut.

Tjänstevikt: 2 100 kg.

Längd/bredd/höjd (i meter): 4,69/1,90/1,66.

0–100 km/tim: 6,9 sek.

Toppfart: 180 km/tim (elektroniskt begränsad).

Omdömen

Motor/växellåda +++ (3/5)

Volvo bestämde sig för en adekvat enhetslösning för samtliga sina motorrum: fyra cylindrar, två liters volym. Det nya är att både bensin- och dieselversionerna får assistans av en minimal elmotor. För körkänslan gör det ingen skillnad, för bränsleförbrukningen marginell skillnad i verklig körning.

Ekonomi ++ (2/5)

Mildhybriden är dyr i alla led, men XC60 är jämförbar med konkurrenterna Audi A5, BMW X3 och Mercedes-Benz GLC.

Miljö + (1/5)

Vid 95 gram koldioxid per kilometer går den svenska gränsen där malusskatt börjar tas ut. Nästa gräns finns vid 140 gram, därutöver höjs skatten proportionellt. XC60 B5 ligger långt ifrån alla miljöbonusar.

Köregenskaper ++++ (4/5)

XC60 är en avspänd och behaglig körupplevelse. Trots att biltypen passar med en mjukgående sexcylindrig motor är den fyrcylindriga mildhybriden väl i linje med bilens väsen.

Säkerhet ++++ (4/5)

Volvo har hög svansföring i säkerhetsfrågan och Euro NCAP:s tester visar att det finns täckning för detta. XC60 fick höga poäng i alla delmoment när den testades 2017. Sedan dess har kriterierna skärpts, men sannolikt skulle XC60 även i dags prestera på hög nivå.

Helhet ++++ (3/5)

XC60 är lagom stor och med fokus på avspänd transport. Inredning med egen karaktär och vettig utrymmesdisposition. Mildhybridmotorn förefaller mest vara en pappersprodukt – en teknik som förmodligen gör mer nytta i det officiella mätförfarandet än ute på vägen.

Två konkurrenter

Audi Q5 45 TFSI Quattro

459 900 kronor. 245 hästkrafter. 193 gram/km.

Q5 upplevs lite mindre och tajtare än XC60. Vilken man föredrar är mest en smaksak. Audi har även en laddhybridversion av Q5 och fyrhjulsdrift är ett signum för märket.

BMW X3 Xdrive 30i

514 700 kronor. 252 hästkrafter. 179–200 gram/km (WLTP).

X3 är inne på sin tredje generation sedan 2003, den nuvarande kom 2017. Finns med en uppsjö bensin- och dieselmotor och även som laddhybrid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!