Majssoppa med kokosmjölk
För 4 portioner, 30 minuter
Vegetariskt tips: Ersätt kycklingbuljongen med grönsaksbuljong.
2 schalottenlökar
2 stora klyftor vitlök
olja till stekning
1 1/2 msk röd currypasta
500 g fryst tinad majs
8 dl vatten
3 msk koncentrerad kycklingfond
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1/2–1 lime, saften
1 msk asiatisk fisksås
Till servering:
1/2 kg räkor med skal (200 g skalade)
hackad röd chili
lime, det yttersta finrivna skalet
kokosflagor, rostade
färsk koriander
baguette
Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök, och fräs på låg värme i olja i en stor kastrull. De ska bli mjuka och genomskinliga men inte ta färg. Tillsätt currypastan och fräs ytterligare någon minut. Höj värmen, häll i majskornen och fräs ett par minuter under omrörning.
2. Tillsätt vatten, kycklingfond och kokosmjölk. Koka upp och låt koka cirka 10 minuter. Ta av från värmen och mixa soppan någorlunda slät med stavmixer. Häll tillbaka i kastrull, värm och smaka av med limesaft och fisksås.
3. Stavmixa soppan skummig och servera med några av tillbehören eller allihop.
Tips: Har du ingen fisksås, smaka av med salt i stället. Currypasta varierar i styrka. Smaka av och tillsätt mer vid behov.