Mindre aktivt lov när stödet slopas

Mindre att välja på, inställda evenemang och saker som plötsligt kostar pengar – i år anordnas betydligt färre sommarlovsaktiviteter för unga ute i landets kommuner. På vissa håll erbjuds ingenting. Orsaken? Det statliga sommarlovsstödet har slopats.

Snart sommarlov för högstadieeleverna i Lessebo. På bilden längst från vänster: Rán Stigsdóttir, Thelma Andersson, Mohammad Khalil och Hugo Theelen och längst fram Hugo Bark.

Snart sommarlov för högstadieeleverna i Lessebo. På bilden längst från vänster: Rán Stigsdóttir, Thelma Andersson, Mohammad Khalil och Hugo Theelen och längst fram Hugo Bark.

Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Livsstil & fritid2020-06-14 07:30

På högstadieskolan Bikupan i småländska Lessebo ser eleverna med spänning fram emot åtta veckors ledighet – sommarlov.

– Skönt! Vi ska till en stuga, det lättar ju lite så man har något att göra i stället för att sitta hemma hela sommaren, det är så fruktansvärt tråkigt, berättar Hugo Bark som gått ut årskurs sju.

– Vi brukar typ åka utomlands, och gör vi inte det så brukar det finnas aktiviteter här i Lessebo.

Klasskamraten Rán Stigsdóttir, som sitter intill på gräsmattan, hoppas på en resa till Liseberg och kanske Tyskland om coronaläget tillåter. Annars brukar hon delta i kommunens sommaraktivteter.

– Ja, ibland, jag gick en gång med min lillebror till en teater och vi brukar ibland gå på simning. Min mamma läser igenom vad som finns och sedan frågar hon om vi vill vara med, säger hon.

– Det är roligt, då har man i alla fall något att göra om man inte kommer på något själv.

Färre aktivteter

Men i år får troligtvis många barn och unga ändå försöka hitta på eget, för ute i landets kommuner arrangeras betydligt färre sommaraktiviteter jämfört med tidigare.

Coronaepidemin ställer till det, men framför allt saknas pengar eftersom det statliga så kallade sommarlovsstödet slopats. Av de 229 kommuner som svarat på en enkät från TT uppger 169 att det blir färre aktiviteter nu när stödet upphört.

Stödet på 200 miljoner kronor om året för de kommuner som ordnar avgiftsfria sommarlovsaktiviteter infördes efter en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet under perioden 2016–2019. Nu är det slut.

Resultatet? Mindre utbud, stängda fritidsgårdar, inställda resor och på en del håll aktiviteter som plötsligt kostar pengar att delta i.

Simskola 500 kronor

17 av de kommuner som deltagit i TT:s enkät, däribland Kramfors, Ödeshög och Vilhelmina, uppger att man inte kommer ha möjlighet att ordna något för barn och unga överhuvudtaget.

– Inte i sommar. Hade inte pandemin slagit till hade vi nog försökt så gott vi kunnat. Men det satte käppar i hjulet, och Vilhelmina befinner sig i ett kärvt ekonomiskt läge, konstaterar kommunens fritidskonsulent Sam Heidenberg.

I Sorsele finns inte heller pengar.

– Simskola kör vi men då får man betala 500 kronor. Under perioden med sommarlovsstöd från staten var det gratis, säger Pär Röckner, kultur- och fritidschef i Sorsele.

– Alla barn har inte föräldrar som kan betala för simskola.

Stök och bök

Hur blir ett sommarlov utan statligt stöd? I Storuman stänger fritidsgårdarna efter vecka 27 och i Åtvidaberg har utomhusbio, skateskola och teaterföreställningar strukits från schemat, uppger kommunen.

Utbudet av helt avgiftsfria aktiviteter för kommunens barn minskar, svarar Hörby i TT:s enkät.

En del känner också oro för att unga blir sysslolösa. En sommar utan statliga medel kombinerat med ansträngd ekonomi och corona är en svår ekvation, tycker Inge Nilsson Piehl, teknisk chef med ansvar för fritidsfrågor i Filipstads kommun.

– Vi är jätteoroliga för att det kan bli stök och bök. Det gäller att kunna erbjuda sommarlediga något att göra, för kan man inte resa och har man inte pengar till något – och inga aktivteter – så kan det lätt bli fel.

På en del håll finns pengar. Några svarar att man använder en del av de statliga bidrag som kommuner fått under våren med anledning av coronakrisen. Som i Göteborg, där kommunen även har kunnat skjuta till egna medel, berättar Emilia Åman som är planeringsledare på stadsledningskontoret.

– Staden har kraftsamlat trots att vi inte har det statliga sommarlovsbidraget längre.

Vänder och vrider

Även småländska Lessebo saknar statens bidrag i år.

– För barnen ute i våra olika orter spelar det här en avgörande roll för att det ska finnas något att göra, konstaterar Jenny Ramnér, kultur- och fritidschefen i Lessebo och fortsätter:

– Nu vänder och vrider man på slantarna.

Årets aktivitetsbudget är plötsligt knappt hälften av vad man tidigare haft, och plötsligt räcker inte pengarna till allt som vanligtvis står på menyn – som segling, fotografi och tennis.

– Det blir tråkigt, för vi är en liten kommun och vi är beroende av att föreningarna kan söka stöd för att göra det här. Så det märks väldigt tydligt när pengarna uteblir, säger Jenny Ramnér.

– Plötsligt säger vår seglarklubb eller fotbollsklubb att ”nu kör vi som vanligt”. Men vi kan inte gå in med något.

Båtarna står redo

Men segling blir det ändå, understryker Anders Karlsson, aktivitetsledare på Hovmantorps Segelsällskap som står och hissar segel nere vid sjön Rottnen.

– Skolungarna är på oss hela tiden och frågar: "När börjar seglingen"? säger han och ler.

Båtar står redo och kanoterna ligger staplade i väntan på Lessebo kommuns unga.

– Så vi kör vecka 26, vecka 32 och vecka 33, då man får komma på och prova på det man vill.

Trots uteblivna kommunala pengar blir det gratis för barn, tack vare bidrag från bland annat Smålandsidrotten, berättar Anders Karlsson, som har reagerat på att det statliga sommarlovsstödet inte längre betalas ut till landets kommuner.

– Att man ett sådant här år – när många har haft det så jobbigt – från statsmaktens sida inte ställer upp för ungdomar med gratis sommaraktivteter, det är märkligt.

Fakta: Så här svarar kommunerna

Så här svarar några kommuner med egna ord på TT:s fråga "Nu när det statliga sommarlovsstödet upphört, får det större konsekvenser för aktivitetsutbudet i sommar?"

(Totalt 215 svar)

• "Får enorma konsekvenser eftersom vi går från en budget på 500 000-600 000 kronor till 10 000-20 000 kronor. Alla möjligheter till konserter, resor, målarskolor med mera försvinner."

•"Möjligheterna för ett brett utbud med gratisaktiviteter minskar radikalt."

• "Utbudet och antal aktiviteter minskar. På sikt kommer det fortsatt minska på grund av kommunalt underskott och besparingskrav."

• "Ja, kommunen har sämre möjlighet att arrangera aktiviteter samt stötta föreningar som arrangerar aktiviteter. Väldigt mycket färre aktiviteter än de senaste åren."

• "Mycket större konsekvenser då vi inte kan erbjuda aktiviteter under hela sommaren och inte lika stort utbud som vanligt. Det hade kanske i och för sig varit lite knepigare i år pga coronapandemin att få till bra aktiviteter om vi haft pengar men det hade nog löst sig med olika aktiviteter utomhus."

• "Ja, vi har tidigare anordnat resor, t ex Gröna lund. Då vi ser att många barn/ungdomar inte får uppleva så mycket under sommaren."

• "Vi kan inte erbjuda längre och större resor som bussresa till Liseberg och Astrid Lindgrens värld för de yngre, vilket ofta är en stor glädje hos våra unga som kanske inte kommer iväg på något roligt under sommaren."

• "Färre aktiviteter, når färre barn och ungdomar."

• "Egentligen skulle det ha fått stora konsekvenser men vi har kunnat styra över medel från arrangemang som blivit inställda pga coronarestriktioner."

• "Får stora konsekvenser för de yngre barnen. För tonåringar finns verksamhet (inte hela sommaren)"


Fakta: Om TT:s enkät

Totalt 229 kommuner har svarat.

På frågan om hur kommunens möjligheter att ordna med sommarlovsaktiviteter påverkas av att statsbidraget upphört svarar 74 procent – 169 kommuner – att det leder till färre aktiviteter.

32 kommuner uppger att det blir lika många aktiviteter som vanligt.

11 kommuner uppger att det blir fler aktivteter.

17 kommuner svarar att de inte erbjuder några sommarlovsaktivteter.

Hos de kommuner som erbjuder sommarlovsaktivteter bekostas dessa i de flesta fall av kommunen själv, via budget.

I en del fall hjälper föreningsliv och kommunala bostadsbolag till.

Några kommuner uppger att de använder en del av de extra statliga generella medlen som har gått till kommuner under våren med anledning av covid-19.

Av de kommuner som anordnar sommaraktiviteter uppger 80 procent av de svarande att det är gratis för barn att delta.

Bland de aktivteter som ordnas nämns exempelvis simning, öppen fritidsverksamhet, idrottsskola, workshops och natur- och kulturevenemang.


Fakta: Om det statliga sommarlovsstödet

I budgetpropositionen för 2016 föreslog regeringen att 200 miljoner kronor skulle avsättas per år för åren 2016–2019 för ett statligt sommarlovsstöd. Förlaget kom ursprungligen från Vänsterpartiet.

Alla skolbarn berördes av förslaget, och syftet var att alla barn ska ha möjlighet till bra aktiviteter på sommarlovet.

Stödet betalades till kommuner som satsade på att utveckla kostnadsfria sommarlovsaktiviteter.

Stödet kunde gå till exempelvis kollo, badresor, fotbollsläger och andra avgiftsfria aktiviteter för barn mellan 6 och 15 år.

Villkoren för stöd var att kommunen redan har avgiftsfria aktiviteter på sommaren, att det ska gå till både pojkar och flickor och att åtgärderna ska främja integration.

Källa: Regeringen och Vänsterpartiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!