Mörka moln över EU-semester

Semester i EU i sommar, trots coronan? Tveksamt, tror statsministern.

Tomt och tyst på Barceloneta-stranden i Barcelona på grund av coronakrisen. Arkivbild.

Tomt och tyst på Barceloneta-stranden i Barcelona på grund av coronakrisen. Arkivbild.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Livsstil & fritid2020-04-23 20:55

För flera av EU:s stora turistländer, inte minst i söder, finns risk för en ekonomisk katastrofsommar på grund av coronakrisen.

De restriktioner som införts över nästan hela EU har inneburit stängda gränser, tomma hotell och tysta restauranger. Nervositeten är stor för att situationen ska fortsätta även i sommar.

– Vi kommer att följa utvecklingen noga – särskilt med tanke på att vi närmar oss semestertider – och samarbeta så mycket som möjligt för att få till ett gradvis och ordnat lättande av restriktionerna, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel efter torsdagens webbtoppmöte med medlemsländernas stats- och regeringschefer.

Statsminister Stefan Löfven (S) är skeptisk till möjligheterna att semestra i det hårt covid-19-drabbade Sydeuropa i sommar.

– Jag tror att de chanserna är små, riktigt små. Vi måste hålla oss till att begränsa smittspridningen. Det måste komma först, och att se till att sjukvården fungerar. Jag har svårt att se den typen av framtid, säger Löfven på sin presskonferens efter toppmötet.

Utrikesdepartementet har tills vidare avrått från alla icke nödvändiga utlandsresor till och med den 15 juni.

EU:s inre marknadskommissionär Thierry Breton har utlovat ett särskilt "turismtoppmöte" i höst för att hantera konsekvenserna av coronakrisen. På måndag ska dessutom EU-ländernas turistministrar diskutera läget på ett extrainsatt ministermöte via webben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!