Mustigt och smakrikt med öl

Öl passar inte bara i glasen. Testa öl i maten. En flytande krydda som ger det där berömda lilla extra.

Öl i maten – går det? Jajamensan. Öl ger både djup och bredd till vardagliga smaker.

Öl i maten – går det? Jajamensan. Öl ger både djup och bredd till vardagliga smaker.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-03-23 08:40

Numera går det väl knappt att räkna hur många hantverksbryggerier Sverige har. Såsom varande en riktig ”ölatös” tycker jag att den moderna ölrevolutionen är helt fantastisk. Små bryggare får chansen att ta sig in på marknaden och smakutbudet formligen exploderar.

Men öl duger minsann till mer än att bara fukta strupen. Humle och malt är smaker som förmår sätta djup och bredd även inom matlagningen. Och ska vi nu hålla oss hemma så mycket som möjligt är det väl en perfekt tid för att experimentera i köket. Med öl till exempel.

Undvik beskan

En skvätt pilsner i pannkakssmeten skänker såväl sprödhet som smak. Mörkt mustigt öl är som gjort för tröstande köttgrytor och maffiga rätter av vilt från frysen. En chokladstinn porter sitter som en smäck i kladdkakan.

Faktum är att i de flesta sammanhang där det ingår någon form av buljong går den att byta ut mot eller kompletteras med öl. Men det gäller dock att se upp med beskan som kan ställa till det lite. Undvik helst alltför beska ölsorter om du avser att hälla biran i maten. Har du inget annat till hands bör du vänta in i det sista eftersom beskan kan förstärkas av upphettning. Ett lysande öl i de här sammanhangen är därför veteölet, eller weissbier om man så vill. Det har minimal beska, men däremot en fräsch syrlighet som lämpar sig alldeles ypperligt för just matlagning.

Mörket och ljust

Ljusare och lättare öl funkar bäst i mildare sammanhang, medan mörkare och tyngre öl passar bäst till mer högröstade råvaror. Öl är supergott i chili, gör underverk med panering och fixar fraset i våfflorna.

Fortfarande skeptisk? Testa att baka en chokladkaka med skummande Guinness i. Knasgott om du frågar mig. Smakerna gifter sig som om de voro ämnade för varandra sedan begynnelsens dagar. Varför inte servera härligheten med en ”Black velvet”, det vill säga Guinness blandat med champagne? Det bästa av alla världar.

Päron- och ädelostsallad med ölvinägrett

Till 4 portioner, 15 minuter

Den här eleganta salladen får extra piff av en öldressing. Tillsätt kyckling för en matigare sallad.

1 dl öl + 2 msk extra (helst veteöl)

1 dl olivolja

1 schalottenlök, finhackad

1/2 msk honung

1/2 msk dijonsenap

2 msk balsamvinäger

1/2 tsk torkad timjan

salt

nymalen svartpeppar

2 mogna päron

1/2 citron

1 påse machésallad eller liknande

cirka 1 dl rostade valnötter eller pekannötter

cirka 1 dl torkade tranbär

cirka 150 g ädelost

1/2 grillad kyckling, i bitar (kan uteslutas)

Koka upp 1 deciliter öl i en liten kastrull. Låt sjuda tills det kokat ned så att lite mindre än hälften är kvar i pannan. Vispa i olivolja, lök, honung, dijon, balsamvinäger, timjan och salt och peppar.

Dela päronen i klyftor och skär bort kärnorna. Pressa över citronsaft.

Fördela salladsblad på fyra assietter. Toppa med päron, nötter och tranbär. Bryt över osten. Tillsätt grillad kyckling för en matigare sallad.

Vispa ned 2 matskedar öl i dressingen, smaka av om du vill ha mer av något och ringla sedan rikligt över salladen.


Löksoppa med ale

Till 4 portioner, 45 minuter

God och billig soppa som får extra stuns av mörkt öl.

33 cl ale, alt. annan mörk öl med låg beska

6 gula lökar, tunt skivade

smör

olivolja

3 vitlöksklyftor, tunt skivade + 1 riven

2 msk vetemjöl

12 dl ox- eller hönsbuljong

worcestershiresås

1 tsk torkad timjan

salt

nymalen svartpeppar

cirka 150 g riven ost med smak

1/2 dl finskuren gräslök

1/2 dl finskuren persilja

1 liten baguette, skivad

Mjukstek löken i en stor kastrull i en rejäl klick smör och en skvätt olja. Låt det ta tid så att den blir riktigt mjuk och glansig utan att få färg, räkna med minst 20 minuter. Tillsätt vitlöken mot slutet.

Rör i mjölet och låt det fräsa med någon minut. Späd sedan med öl och låt sjuda i 5–6 minuter. Tillsätt buljong, några stänk worcestershiresås, timjan, salt och peppar. Smaka av. Låt det hela bli ordentligt varmt och sätt på locket.

Hetta under tiden upp grillelementet i ugnen till 250 grader. Blanda ost, gräslök, persilja och 1 riven vitlöksklyfta med lite smör. Skär baguetten i åtta skivor. Fördela oströran på brödskivorna.

Skeda upp soppan i ugnsfasta soppskålar och toppa med två brödskivor i varje. Gratinera tills brödet får färg och soppan börjar bubbla.


Chokladkaka med stout, mandel och apelsin

Till 6 portioner, 1 timme

Kalasgod dessert där chokladen gifter sig superfint med den nattsvarta stouten.

1 1/2 dl stout, typ Guinness

100 g smör, rumsvarmt

2 dl strösocker

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 dl kakao

1–2 dl crème fraiche

1 apelsin

100 g philadelphiaost

1/2 dl florsocker

Vispa smör och strösocker tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och kakao, och rör ned i smeten. Tillsätt stout, 1 deciliter crème fraiche samt saft från halva apelsinen och vispa tills du får en klumpfri smet.

Smörj och bröa en muffinsplåt med sex hål (eller en stor kakform) och fördela smeten däri.

Grädda i 175 grader i cirka 20–25 minuter, testa med provsticka.

Blanda under tiden philadelphiaost med florsocker och rivet skal från andra apelsinhalvan. Tillsätt så pass mycket crème fraiche att glasyren är bredbar men inte alltför lös.

Låt svalna i 15 minuter och vänd formen upp och ned. Bred på glasyren och riv över lite extra apelsinskal.


Att dricka till

Weihenstephaner Hefe Weissbier (1526), 23,90 kronor.

Alkoholfritt: Maisel’s Weisse Alkoholfrei (1197), 13,90 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!