Numera går det väl knappt att räkna hur många hantverksbryggerier Sverige har. Såsom varande en riktig ”ölatös” tycker jag att den moderna ölrevolutionen är helt fantastisk. Små bryggare får chansen att ta sig in på marknaden och smakutbudet formligen exploderar.
Men öl duger minsann till mer än att bara fukta strupen. Humle och malt är smaker som förmår sätta djup och bredd även inom matlagningen. Och ska vi nu hålla oss hemma så mycket som möjligt är det väl en perfekt tid för att experimentera i köket. Med öl till exempel.
Undvik beskan
En skvätt pilsner i pannkakssmeten skänker såväl sprödhet som smak. Mörkt mustigt öl är som gjort för tröstande köttgrytor och maffiga rätter av vilt från frysen. En chokladstinn porter sitter som en smäck i kladdkakan.
Faktum är att i de flesta sammanhang där det ingår någon form av buljong går den att byta ut mot eller kompletteras med öl. Men det gäller dock att se upp med beskan som kan ställa till det lite. Undvik helst alltför beska ölsorter om du avser att hälla biran i maten. Har du inget annat till hands bör du vänta in i det sista eftersom beskan kan förstärkas av upphettning. Ett lysande öl i de här sammanhangen är därför veteölet, eller weissbier om man så vill. Det har minimal beska, men däremot en fräsch syrlighet som lämpar sig alldeles ypperligt för just matlagning.
Mörket och ljust
Ljusare och lättare öl funkar bäst i mildare sammanhang, medan mörkare och tyngre öl passar bäst till mer högröstade råvaror. Öl är supergott i chili, gör underverk med panering och fixar fraset i våfflorna.
Fortfarande skeptisk? Testa att baka en chokladkaka med skummande Guinness i. Knasgott om du frågar mig. Smakerna gifter sig som om de voro ämnade för varandra sedan begynnelsens dagar. Varför inte servera härligheten med en ”Black velvet”, det vill säga Guinness blandat med champagne? Det bästa av alla världar.