Moderaternas förslag om en statlig fond på 6 miljarder för att skona reseföretag och konsumenter fick på torsdagen ett nej i riksdagens civilutskott. Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas gruppledare i civilutskottet, tycker att det är synd.
– Jag kan bara beklaga, både för branschens skull och för svenska resenärer. Vi har potentiellt en miljon svenskar som kan riskera att drabbas av det här om coronapandemin fortsätter, säger han till TT.
Dubbla problem
Problemet, anser han, är att lagstiftningen i dagsläget inte är konstruerad för situationen som coronapandemin har fört med sig, i fråga om UD:s reseavrådan. Det ger researrangörerna en återbetalningsskyldighet samtidigt som de inte kan bedriva någon verksamhet.
– Det här skapar ett dubbelt problem. Dels så kommer det leda till att svenska researrangörer i mycket stor utsträckning går i konkurs, som för med sig att resenärerna inte får tillbaka några pengar, säger Carl-Oskar Bohlin.
Frånvaron av en sådan här fond gör även att det blir svårt för branschen att komma i gång igen, för potentiella resenärer kommer inte att våga boka resor om de inte vet att de kan få tillbaka pengarna om de skulle behöva avboka framöver, beroende på hur pandemin fortskrider.
– Om människor visste att man i alla fall får tillbaka pengarna om man skulle behöva avboka längre fram, då skulle benägenheten att börja boka resor för hösten och vintern kunna komma i gång. Men så länge vi inte har en sådan lösning på plats så kommer den här branschen, som sysselsätter väldigt många, stå inför mycket svåra utmaningar, säger Carl-Oskar Bohlin.
Behövs en lösning
Emma Hult (MP), ordförande i civilutskottet, förklarar partiets och utskottets nej med att frågan bör hanteras i regeringen, skriver Dagens industri.
– Vi ser också att det behövs en lösning i den här frågan och hoppas att den ska komma inom en snar framtid. Det är en väldigt viktig och angelägen fråga, men vi driver inte politik genom initiativ i utskotten, säger hon till Dagens industri.