Sanden är mjuk och varm och sträcker sig så långt ögat når framför oss. Lummiga träd väller ut sin nästan tropiska grönska över stranden och det är först när en glaciärkall våg rullar in över mina fötter som jag påminns om att jag är i Skåne, närmare bestämt på Knäbäckshusens strand i Österlen. Men det är inget att hänga läpp för, tvärtom. Vi är på helt rätt ställe för härliga sommaräventyr.
Saloonen på Cake Cowboy liknar inte något annat på Österlen. Eller i hela Skåne för den delen. Breda trätiljor på golvet bidrar till atmosfären, liksom countrymusiken i högtalarna.
– Jag manifesterar min livsstil med country, cowboys, choklad och tårtor på Österlen, förklarar konditor Markus Lundqvist och sveper med handen mot glasdisken där höga tårtbitar med många lager tronar.
Han har givetvis också en "ride away"-meny för den som hellre fikar vid sin egen lägereld.
Äpplen frodades
Det mesta i Kivik kretsar annars kring musteriet som bär samma namn. Must har bara en enda ingrediens – färska äpplen. De första planterades här redan år 1888 av Henrik Åkesson. Jorden runt Kivik var stenig och karg, men äppelträden frodades. Innan vi går vidare till äppelmuseet och plantskolan äter vi lunch i Kärnhusets pergolatäckta innergård.
– I år begränsar vi besöksantalet för allas säkerhet. Man kan beställa sina varor utanför butiken, och vill man inte komma in och äta lunch i restaurangen kan man köpa med en picknickkasse och avnjuta nånstans ute i naturen, säger Ulrika Wistrand på Kiviks musteri.
I sommar håller man också must- och ciderprovningar med sommelier ute bland äppelodlingarna.
Strax utanför Kivik ligger Svabesholm, en sorts lantlig shoppinggalleria med gårdshotell och en engelsk trädgård. Här huserar Bondens Skafferi med lokala delikatesser, liksom Apotekarens trädgårdsinredning och klädbutiken Oriental Vintage. Framåt eftermiddagen tar vi en sväng ned till spahotellet Ystad Saltsjöbad för häng vid den stora poolen och middag.
Sjurätters frukost
Nästa morgon inleder vi med en sjurätters. Det är köksmästare Linus Persson på gårdshotellet Örum 119 som står för en exklusiv långfrukost.
– Varför ska allt kul hända på kvällen? frågar sig Linus och vi kan inte annat än att hålla med.
En syrénlemonad sätter tonen och följs av kardemummadoftande pannacottayoghurt, nybakade scones, grön sparris med gravad torsk och 64-gradersägg. Det hela avslutas med fattiga riddare på mandelkubb med brynt smör och hemgjord kokosglass. Frukosten tar nästan två timmar att äta sig igenom och under tiden underhåller Linus med anekdoter och proveniens på råvarorna, där merparten kommer från odlande vänner. Gårdshotellet har även en trädgårdsbutik och en egen glassverkstad.
Kaféernas land
Steget från att vara lobbyist i London till trädgårdsmästare i Örnahusen är inte så långt som man kan tro, i alla fall inte för Jon och Giovanna som numera njuter av att odla och laga mat på heltid. I deras trädgårdsservering Jord & Bord serveras vegetariska rätter från egna odlingar. Jon håller också kurser i ekologiskt odlande för både nybörjare och proffsodlare.
Österlen är onekligen kaféernas förlovade land, doften av nybakta småkakor svävar över kullar och ängar när du vevar ned bilrutan. Olof Viktors i Glemminge har en vacker innergård och matiga mackor, Kaffestugan Annorlundas kakavsmakningstallrik går inte av för hackor och Skånes äldsta och mest pittoreska kaffestuga Alunbruket kunde lika gärna ha erbjudit sina bakverk i Bröderna Lejonhjärtas körsbärsdal.
Men även själen måste få sitt. Med devisen ”människor som bor på landet borde ha samma tillgång till bra teater som de i stan” tog äkta paret Karin Johansson-Mex och Nils Peder Holm över Skillinge Teater för ett par år sedan. I sommar bjuder de på en 3D-ljudvandring genom byn med starka historier om livet, och den spännande barnföreställningen "Det glömdas trädgård". Teatersupé kan avnjutas i den ombyggda ladan, eller i något av trädgårdens små växthus, där man kan dinera i avskild miljö.