Österlen – ett svenskt Normandie

Äppelodlingar, ljusa sandstränder, exotiskt storburriga lövträd och en salt havsbris. Normandie? Nej, skånska Österlen. Vi smakar på äppelutbudet, testar lantlig shopping och stillar sötebrödsbegäret i en vilda västern-saloon.

Området mellan Ystad och Brösarp bjuder på några av Sveriges vackraste stränder.

Området mellan Ystad och Brösarp bjuder på några av Sveriges vackraste stränder.

Foto: Malin Hefvelin

Livsstil & fritid2020-07-01 08:07

Sanden är mjuk och varm och sträcker sig så långt ögat når framför oss. Lummiga träd väller ut sin nästan tropiska grönska över stranden och det är först när en glaciärkall våg rullar in över mina fötter som jag påminns om att jag är i Skåne, närmare bestämt på Knäbäckshusens strand i Österlen. Men det är inget att hänga läpp för, tvärtom. Vi är på helt rätt ställe för härliga sommaräventyr.

Saloonen på Cake Cowboy liknar inte något annat på Österlen. Eller i hela Skåne för den delen. Breda trätiljor på golvet bidrar till atmosfären, liksom countrymusiken i högtalarna.

– Jag manifesterar min livsstil med country, cowboys, choklad och tårtor på Österlen, förklarar konditor Markus Lundqvist och sveper med handen mot glasdisken där höga tårtbitar med många lager tronar.

Han har givetvis också en "ride away"-meny för den som hellre fikar vid sin egen lägereld.

Äpplen frodades

Det mesta i Kivik kretsar annars kring musteriet som bär samma namn. Must har bara en enda ingrediens – färska äpplen. De första planterades här redan år 1888 av Henrik Åkesson. Jorden runt Kivik var stenig och karg, men äppelträden frodades. Innan vi går vidare till äppelmuseet och plantskolan äter vi lunch i Kärnhusets pergolatäckta innergård.

– I år begränsar vi besöksantalet för allas säkerhet. Man kan beställa sina varor utanför butiken, och vill man inte komma in och äta lunch i restaurangen kan man köpa med en picknickkasse och avnjuta nånstans ute i naturen, säger Ulrika Wistrand på Kiviks musteri.

I sommar håller man också must- och ciderprovningar med sommelier ute bland äppelodlingarna.

Strax utanför Kivik ligger Svabesholm, en sorts lantlig shoppinggalleria med gårdshotell och en engelsk trädgård. Här huserar Bondens Skafferi med lokala delikatesser, liksom Apotekarens trädgårdsinredning och klädbutiken Oriental Vintage. Framåt eftermiddagen tar vi en sväng ned till spahotellet Ystad Saltsjöbad för häng vid den stora poolen och middag.

Sjurätters frukost

Nästa morgon inleder vi med en sjurätters. Det är köksmästare Linus Persson på gårdshotellet Örum 119 som står för en exklusiv långfrukost.

– Varför ska allt kul hända på kvällen? frågar sig Linus och vi kan inte annat än att hålla med.

En syrénlemonad sätter tonen och följs av kardemummadoftande pannacottayoghurt, nybakade scones, grön sparris med gravad torsk och 64-gradersägg. Det hela avslutas med fattiga riddare på mandelkubb med brynt smör och hemgjord kokosglass. Frukosten tar nästan två timmar att äta sig igenom och under tiden underhåller Linus med anekdoter och proveniens på råvarorna, där merparten kommer från odlande vänner. Gårdshotellet har även en trädgårdsbutik och en egen glassverkstad.

Kaféernas land

Steget från att vara lobbyist i London till trädgårdsmästare i Örnahusen är inte så långt som man kan tro, i alla fall inte för Jon och Giovanna som numera njuter av att odla och laga mat på heltid. I deras trädgårdsservering Jord & Bord serveras vegetariska rätter från egna odlingar. Jon håller också kurser i ekologiskt odlande för både nybörjare och proffsodlare.

Österlen är onekligen kaféernas förlovade land, doften av nybakta småkakor svävar över kullar och ängar när du vevar ned bilrutan. Olof Viktors i Glemminge har en vacker innergård och matiga mackor, Kaffestugan Annorlundas kakavsmakningstallrik går inte av för hackor och Skånes äldsta och mest pittoreska kaffestuga Alunbruket kunde lika gärna ha erbjudit sina bakverk i Bröderna Lejonhjärtas körsbärsdal.

Men även själen måste få sitt. Med devisen ”människor som bor på landet borde ha samma tillgång till bra teater som de i stan” tog äkta paret Karin Johansson-Mex och Nils Peder Holm över Skillinge Teater för ett par år sedan. I sommar bjuder de på en 3D-ljudvandring genom byn med starka historier om livet, och den spännande barnföreställningen "Det glömdas trädgård". Teatersupé kan avnjutas i den ombyggda ladan, eller i något av trädgårdens små växthus, där man kan dinera i avskild miljö.

Österlen

+Resa runt

Österlen ligger öster om leden, det är i alla fall en av flera teorier om namnets ursprung. Bästa sättet att ta sig runt är i egen takt, med egen bil, mc eller till och med cykel.

+Bo

Det finns gott om hotell men också en del vandrarhem och pensionat längs leden. Man kan välja om man vill bo kustnära eller en bit in i landet. Här finns också flera campingplatser. Här är några tips:

Kockska Gården – klassisk skånegård mitt i Simrishamn. Bekväma rum inredda i äldre dansk design. Och en fin frukostträdgård.

Örum 119 – gårdshotellet ligger vackert belägen mitt på den österlenska slätten. Hemtrevligt boende med sjurätters frukost.

Östangård B&B – inbäddad i grönskan strax utanför det gamla fiskeläget Skillinge. Personligt inredda rum. Här finns restaurang samt kafé med hembakat.

Tobisviks camping – precis intill stranden cirka två kilometer norr om Simrishamn. Längs vattnet finns en gång- och cykelled som går hela vägen in till Simrishamn.

Kiviks familjecamping – ligger kustnära strax utanför Kivik. Har man inget eget boende med sig finns det möjlighet att hyra stuga. På området ligger också en antikbutik och äventyrsminigolf.

+Äta

Jord & Bord – här serverar Jon och Giovanna vegetariska rätter från egen köksträdgård. Frukost, lunch, middag och färdiga rätter för försäljning, liksom kurser i giftfri odling.

Gårdens – vedugnsbakade pizzor med lyxiga pålägg i italiensk trädgård mitt i Simrishamn.

Traubgården – ligger en bit in i landet, väster om Skillinge. Fisk och skaldjur på modernt och klassiskt vis. Sporadiska öppettider, så det är bra att höra av sig innan ett besök.

+Övrigt

För den som vill förena god mat med vandring på de skånska slätterna finns arrangerade turer vid bland annat Degeberga och Brösarp.

+Mer info

Läs mer om Österlen på österlen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!